Salutare dragi madrileni, ieri am dat peste o analiza statistica foarte interesanta facuta de CIES Football Observatory (Centre international des etudes sportifs : Centrul international de studii sportive ) a carui subiect principal a fost Uefa Champions League si echipa cu cele mai mari sanse de a castiga cel mai ravnit trofeu intercluburi. Aceasta analiza , tine cont de mai multi indicatori, pe care o sa incerc sa ii prezint pe scurt. Pentru a scuti persoanele curioase din fire de chinul de a imi suporta stilul literar pana la finele articolului rezultatele studiului sunt (spoiler alert ) : Real Madrid pe primul loc cu o probabilitate de 27 %, urmata de Fc Barcelona cu 22 % si Bayern cu 16 % , dar sa trecem la detalii .
Inainte de a incepe reamintesc echipele finalste ale UCL din ultimii 5 ani .
Analiza profesorilor elvetieni se bazeaza pe 3 mari categorii care dupa parerea autorului se pot aplica la modul general in aproape toate domeniile : Experienta , Stabilitate si Recrutare . Acesti indicatori sugereaza la modul general cat de mult succes poate avea o echipa in a isi realiza obiectivele .
Revenind la oile noastre , in ceea ce priveste experienta statistica arata ca in medie un jucator al ultimelor %5 castigatoare de Champion league a acumulat in medie 37.6 meciuri in cea mai titrata competitie inter cluburi , iar in acest an doar 3 echipe din cele 8 ramase exceleaza la capitolul meciuri in UCL : Bayern , Real sui Fc Barcelona .
sunt bineinteles exceptii : ex Porto sau Borussia in 12/13 insa daca ne uitam la constanta echipele cu experienta nu au probleme in a ajunge in fazele eliminatorii .
Un alt mod de a obtine experienta in plus fata de toti ceilalti jucatori sunt meciurile nationalei , unde un post de titular in nationala iti aduce pe langa riscul unor accidentari si experienta . Astfel ultimii 5 castigatori de UCL au avut in lot fotbalisti care au adunat un total de 293 de partide oficiale ca si titulari in nationala tarii lor . La acest capitol din ultimele 8 echipe ramase gasim aceleasi 3 echipe de mai sus in top 3 insa pozitita in clasament difera :
Ultimul indicator la capitolul experienta sunt meciurile din campionatul intern unde CIES a analizat numarul de meciuri jucate de un jucator al echipei in propriile campionate in decursul a 2 ani de zile . Fara o mare surpriza si in acest indicator gasim acelasi top 3 :
Cutoate ca experienta joaca un rol important in angrenajul individualitatilor unei echipe , stabilitatea ca si membrii ai echipei este de asemenea importanta , unde Germania ne-a dat un exemplu de cat de importanta e aceasta stabilitate la o echipa ( poate citesc si mai marii nostrii din fotbal acest articol ) … In ultimele 5 castigatoare a celui mai ravnit trofeu jucatorii echipei au fost la club in medie de 3.5 ani , cu un maxim atins de sfert finalsta de anul acesta : Fc Barcelona :
In antiteza cu indicatorul de mai sus vine indicatorul de jucatori noi la inceputul sezonului , unde se analizeaza numarul de jucatori noi la inceputul fiecarui sezon , incluzand jucatorii promovati de la tineret . Acest indicator vine in completarea celui de mai sus , insa nu e neaparat degradant , deoarece aici intervine si personalitatea fiecarui jucator si capacitatea lui de a se adapta la echipa . in medie echipele castigatoare au avut 2.6 jucatori noi la inceputul fiecarui sezon , iar in sezonul trecut Atletico a avut 0.9 jucatori noi. exceptia care confirma regula e bineinteles Interul lui Mou :
iar in ultima instanta la capitolul stabilitate la un club (de fapt cam peste tot ) succesul vine din planificarea viitorului iar din acest punct de vedere renegocierea contractelor jucatorilor joaca un rol important .
Cel de-al treilea indicator in masurarea si poate anticiparea succesului unui club este abilitatea acestuia de a construi echipe , de a cauta acele piese de puzzle lipsa si de a acapara ce e mai bun de pe piata .la acest capitol se observa usor faptul ca acesta competitie necesita si investitii si ideea ca “faci bani “din asa ceva trebuie gandita de mai multe ori deoarece pentru a castiga trofeul mult ravnit media investitiilor e de peste 300 de mil de euro , iar cu toate ca Real e campioana si Barcelona pentru 2011 tot a cheltuit 173 de mil .
Iar in ultimii 2 ani lucrurile nu sunt cu mult diferite :
Iar daca tot suntem la capitolul recrutare un indicator considerat de asemenea important e nivelul la care juca acel nou recrut , ceea ce ( exceptand jucatorii promovati de la tineret ) se traduce prin romanescul : “de unde vine omul? ” . La acest capitol chiar daca chelsea transfera jucatori pe banda rulanta pentru tineret si nu numai un lucru foarte interenad e Inter desi a fost acea exceptie care confirma regula in ceea ce priveste noii jucatori , acei noi oameni aveau experienta in a juca forbal la nivel inalt :
In concluzie va marturisesc ca sunt constient ca nu cifrele fac jocul , iar frumusetea acestui sport e dat de acele momente neprevazute de care fanii isi amintesc peste ani . Castigatoare trofeului e imposibil de ghicit insa aceste cifre macro pot da o idee despre cum ar merge lucrurile daca nimic neprevazut nu s-ar intampla .
las concluziile pe seama cititorilor :