Analiza finalei UCL 2015-2016: Real Madrid VS Atletico Madrid

Finala Ligii Campionilor se anunta a fi un meci incandescent intre cele doua mari rivale din Capitala. Atletico vrea revansa dupa finala pierduta la Lisabona, Real Madrid cauta Undecima. Vom arunca impreuna o privire din punct de vedere al cifrelor celor doua echipe din acest sezon in cele mai importante doua competitii in care au participat: Primera Division si Uefa Champions League. Si din nou, cifrele si statistica nu mint! Pentru ca la analiza pe care am facut-o pe realizarilor celor doua echipe din acest sezon competitional, reies clar avantajele si dezavantajele pe care Zidane si Simeone trebuie sa le gestioneze. Atletico este echipa mai dura, mai pragmatica si mai eficienta, Real Madrid echipa mai tehnica, mai spectaculoasa si mai ofensiva. Va las sa descoperiti impreuna cifrele pe care le-am gasit si sa propuneti propriile dumneavoastra concluzii. Conform analizei mele, finala va fi extrem de echilibrata, nu ca v-ati fi asteptat la altceva, dar acum avem si demonstratia cifrelor.

Capitolul  total pase: avantaj Real Madrid

Real Madrid este echipa care schimba mai multe pase decat Atletico Madrid. Se vede asta si cu ochiul liber se vede si conform statisticii. Madrilenii au schimbat un total de  27635 de pase in cele doua competitii fata de cele 21838 ale “colchonerilor”. In La Liga, Real Madrid aduna 20520 de pase fata de 16440 ale echipei lui Simeone in timp ce in Liga Campionilor in cele 12 meciuri, Real aduna 7115 pase, “colchonerii” numai 5398.

Capitolul pase cheie: avantaj Real Madrid

Un nou capitol la care elevii lui Zidane stau mult mai bine. Nivelul de pase cheie per joc avantajeaza echipa merengue care aduna 471 de pase cheie in 38 de etape din Spania, fata de numai 318 ale plapumarilor. In Liga Campionilor, Real Madrid aduna 176 de pase cheie in jocurile disputate, fata de cele 124 ale echipei de pe Calderon. Per total, 647 de pase cheie in  50 de meciuri din acest sezon pentru Los Blancos, 442 de pase cheie in 50 de meciuri pentru Los Colchoneros.

Sanse de gol create: avantaj Real Madrid

Atletico isi creaza mai putine sanse de gol si marcheaza mai putin. Asta nu o face mai putin periculoasa, pentru ca stim cu totii cum evolueaza lucrurile pentru Simeone et comp. La capitolul sanse de gol create, Real Madrid aduna  751 de oportunitati de gol in 50 de jocuri, Atletico Madrid raspunde cu  doar 507 in 50 de meciuri jucate. Adica in medie, Real isi creaza 15 ocazii de gol per partida, Atletico 10, 14 per joc.

Goluri marcate: avantaj Real Madrid

Pe hartie, un nou capitol la care Real Madrid sta mai bine chiar si in acest sezon considerat slabut. 137 de goluri pentru Los Merengues in cele doua competitii de mare importanta, doar 79 pentru Atletico Madrid. Cu toate acestea, distanta dintre echipe in La Liga a fost infima, iar ambele vor juca finala Ligii Campionilor. Avantaj sau nu?

Goluri primite: avantaj Atletico Madrid

Primul capitol la care trupa lui Simeone sta mai bine. Doar 18 goluri incasate in La Liga si alte 8 in 12 meciuri de UCL. Real Madrid a primit 34 de goluri in Primera Division si alte 5 in UCL, de unde rezulta ca: Real Madrid a primit 39 de goluri in ambele competitii in 50 de meciuri, iar Atletico Madrid doar 25 de goluri in 50 de meciuri. De altfel, Keylor Navas – Jan Oblak va fi unul dintre duelurile serii in finala Ligii Campionilor. Cei doi portari ai rivalelor din Capitala traverseaza incontestabil cele mai bune momente din cariera lor. Costaricanul a fost unul dintre cei mai buni jucatori ai sezonului pentru gruparea blanco si a impresionat prin siguranta pe care a oferit-o in 2015-2016. De partea cealalalta, Jan Oblak este vazut de multi drept cel mai in forma goal-keeper din lume la aceasta ora. Portarul lui Atletico a intrat deja in istoria clubului si aduna un numar aproape incredibil de meciuri fara gol primit: 32! In numai 25 de meciuri din acest sezon Oblak a fost invins, adica in doar jumatate din meciuri. Keylor are si el o medie buna de numai 30 de goluri primite in 44 de jocuri, dar numai in 22 de randuri si-a pastrat poarta imaculata in cele doua competitii.  Duelul celor doi de la distanta este insa unul de exceptie. Slovenul are o medie a interventiilor salvatoare in acest sezon de 3.5 in La Liga, costaricanul de 3. Navas a prins 80 de suturi in acest sezon competitional, Oblak 79. In 14 randuri Keylor a intervenit salvator boxand mingile, Oblak in 13 randuri. Cat de interesant suna?

Capitolul faze fixe: avantaj Real Madrid

Mare surpriza la acest capitol. Atletico Madrid era o adevarata campiona a fazelor fixe insa in acest an are cifre sub Real Madrid. Vom scoate golurile marcate din lovituri de la unsprezece metri, unde Real Madrid are avantaj si avem asa: din cornere, Real Madrid a marcat de 15 ori in acest sezon, Atletico Madrid de numai 10 ori. Alte trei goluri ale echipei lui Zidane au venit ca urmare a unor lovituri libere executate in careu, capitol la care Atletico Madrid are o singura reusita. Includem la acest capitol al fazelor fixe si nivelul de pericol al jocului aerian in careul advers. Iar Real Madrid are din nou avantaj. Cu Bale in prim plan, secondat de Cristiano si Ramos, Real Madrid a marcat 27 de goluri cu capul in acest sezon competitional, iar Atletico Madrid doar 11!

Capitolul suturi la poarta: avantaj Real Madrid

Din nou un capitol ofensiv la care se remarca elevii lui Zidane. 961 de suturi in 50 de meciuri pentru Los Merengues fata de cele  654 in 50 de jocuri ale colchonerilor. In 12 meciuri de Liga Campionilor, Real Madrid a sutat de 250 de ori la poarta adversa, iar Atletico Madrid de numai 178 de ori. Daca in La Liga acuratetea suturilor este insa favorabila “albilor” (51% fata de 44%) in Liga Campionilor, “plapumarii” stau mai bine (52% fata de 47%).

Capitolul tackling-uri castigate: avantaj Atletico Madrid

Ei bine, nicio o surpriza. Iar avantajul este zdrobitor. Atletico Madrid castiga fara emotii duelul tackling-uri castigate avand cifre absolut impresionante. In 50 de meciuri, elevii lui Simeone au castigat 879 de tackling-uri, Real Madrid doar  677. La acest capitol sunt incluse toate duelurile unu contra unu, fiecare interventie reusita asupra adversarului (chiar si fara tackling) si nivelul de recuperari prin agresivitate. O sa includem si un capitol aparte castigat de Atletico Madrid pe care il interpretati dumneavoastra ca fiind favorabil sau nu. Atletico Madrid faulteaza mai mult ca Real Madrid.  637 de faulturi in 50 de meciuri comise de elevii lui Cholo, 539 de jucatorii lui Zidane.

Capitolul dueluri castigate in aer: avantaj Atletico Madrid

Nici aici nu gasim vreo surpriza. In aer, Atletico Madrid este senzationala! Mare atentie, pentru ca cifrele “colchonerilor” nu mint nici aici.  795 de dueluri aeriene castigate in cele doua competitii importante, doar 642 pentru Real Madrid. In procent, asta inseamna ca Atletico Madrid a castigat 47,65% din duelurile din La Liga si 53, 51% din duelurile aeriene din UCL.

Capitolul erori defensive: avantaj Atletico Madrid

Real Madrid a comis mai multe erori defensive in cele doua competitii decat Atletico Madrid. Mai exact, Real Madrid a comis 12 erori defensive in acest sezon competitional, Atletico Madrid doar 8!

Capitolul interceptii: avantaj Atletico Madrid

Impresionant acest capitol pentru colchoneri. De ce? Pentru ca in 50 de meciuri, elevii lui Simeone au interceptat sau recuperat in 1005 ocazii!!! Real Madrid nu sta rau nici ea (811 interceptii si recuperari in acest sezon), dar diferenta este evidenta in favoarea gruparii de pe Vicente Calderon la acest capitol.

Capitolul pase reusite: avantaj Real Madrid

Toni Kroos si Luka Modric joaca un rol esential la acest capitol. Modric demonstreaza si in acest sezon ca este probabil cel mai bun jucator din lume pe pozitia sa, iar Kroos are ceva special cand vine vorba de pase reusite si acuratetea lor. 87% este procentajul madrilenilor de la Real in La Liga si 89% in Uefa Champions League! Mult superior procentajului madrilenilor de la Atletico (care reamintesc paseaza si mai putin): 78% in Primera Division si doar 80% in Uefa Champions League.

Despre autor

Tags: ,

Angelito

Angelito

"En el fútbol, el público se cansa de sus grandes figuras antes que éstas empiecen a fallar." - Don Santiago Bernabeu

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap