Costel Strainu, specialistul nostru pe probleme tactice analizeaza transferul lui Toni Kroos

Nu am mai scris de mult timp, pentru ca din pacate timpul nu este asociat cu mine in ultimul an. Va pot spune in schimb ca va urmaresc cu placere, respect si drag in fieare zi. As vrea sa vorbim astazi despre Toni Kroos si vehiculatul sau transfer pe Santiago Bernabeu. Transferul sau la Real Madrid nu s-a oficalizat, dar din sursele mele este doar o chestiune de timp, asa ca astazi, impreuna cu voi, am sa incerc sa raspund la intrebarea: de ce Kroos la Real Madrid?

In actualul lot al echipei noastre se regasesc jucatori ca Xabi Alonso, Casemiro Henrique, Sami Khedira Jose Rodriguez , Luka Modrici, Asier Illarramendi, Isco sau Angel di Maria. Din cate se pare, Casemiro este aproape plecat si nu este promovat asa cum eu mi-as fi dorit. In sezonul trecut Real Madrid a bifat mai multe sisteme de joc alternand 442, 443 si 4231, iar in aceste sisteme de joc (Khedira pana la accidentare), Xabi Alonso, Luka Modrici si Angel di Maria in timp ce Illarra, Isco si Casemiro au fost folositi destul de rar. Eu personal am observat ca don Carlo isi doreste un mijloc de teren laborios, care sa faca spre perfectiune ambele faze, iar mijlocasii doriti de el sunt cei ce pot juca 50% daca nu 60% faza de aparare si 70% faza de atac. Adica, pe intelesul nostru, mai mult decat un suta la suta , tranzitia trebuie sa fie perfecta si plina de criteriu. Lui Ancelotti nu ii plac pasele date ca sa scapi de minge si in mare masura nu il observ a fi adeptul riscului ci mai degraba al unei constructii rapide, dar de siguranta sau de siguranta-rapida. De aceea, cred ca Xabi si Modrici au fost esentiali si tot de aceea Ancelotti este destul de circumspect in adaptarea lui Illarra la tot ce inseamna Real Madrid si performanta . Bascul are nevoie de meciuri in picioare, este clar…dar se pare ca presiunea pare putin cam mare pentru el. Din punctul meu de vedere, Carlo Ancelotti a realizat ca Modric si Alonso au ajuns cu benzina pe rosu pe sfarsitul sezonului si de aceea isi doreste in primul rand un inlocuitor pentru piesele sale grele de la mijloc, dar si un titular care va juca sigur in 433 clasic.

RM Tactic

Am sa detailez ceea ce vreau sa spun. Italianul nu cred ca isi doreste ca Angel di Maria sa plece ci ar dori ca acesta se joace 60% din meciuri pe pozitia de mijlocas de banda interior, iar celelalte 40% din meciuri sa le imparta cu Kroos, Illarramendi si Isco. De asemenea, Ancelotti cauta sa le ofere lui Alonso si Modric o prima rezerva si sa se imparta 120 de meciuri la 3 jucatori, tinant cont ca Toni Kroos va prinde cateva jocuri si de la postul lui di Maria . In aceste 120 se pot intercala cateva meciuri oferite lui Illara plus un recuperator (probabil Khedira).

Dupa cum observati, parerea mea ii afecteaza cel mai mult pe Khedira, Casemiro si Isco. De aceea eu cred ca si Casemiro se gandeste sa plece, Khedira asteapta sfarsitul Mondialului, iar de Isco nu auzim mare lucru ptr ca asteapta sa vada ce face clubul cu Asier Illaramendi. De plecarile din linia mediana depind multe. Eu cred ca dupa venirea lui Kroos, Real Madrid va astepta sa vada ce oferte are pentru jucatorii sai, iar intre timp doar Casemiro si Morata vor parasi echipa. Isco si Di Maria vor astepta probabil sa vada ce variante le propune clubul, iar ceea ce discuta antrenorul cu ei va fi foarte foarte important. Nu cred in varianta James Rodriguez si nu cred ca Real Madrid il vrea, pentru ca eu personal nu il vad un mijlocas de banda extraordinar si nici un decar autentic, plus ca Mister are la dispozitie alte trei variante de “decari” in frunte cu Modric si continuand cu Di Maria si Kroos. La ei se adauga si “optari” clasici sau jucatori care pot juca de numar 8 precum Xabi Alonso, Illarra si bineinteles Modric, Kroos sau Khedira.

De ce Toni Kroos?

Din punctul meu de vedere, Kroos este adus ptr a gestiona mai bine mijlocul terenului in viitorul sezon ptr a nu mai aveea probleme in momentul in care unul se accidenteaza sau nu poate juca din cauza cartonaselor . Nu cred ca Mister va juca cu recuperator ci cu 3 mijlocasi centrali dintre care toti sa stie cu mingea sau unul sa se transforme intr-un mijlocas interior un 10 care vine din banda (di Maria, Isco).

Sistemele, conceptia de joc a lui Carlo Ancelotti, include un 433 pe faza de atac in care tridentul de la mijloc poate fi dat de mijlocasi centrali (Xabi, Modrici, Kroos) cand vom vrea un echilibru, o soliditate defensiva, un “panzer german” ,cand Bale va fi mai eliberat de sarcinile defensive (aici poate aparea Illarra ) sau in care tridentul va include un recuperator Sami Khedira (altul) plus Modrici (Xabi sau Kroos) si un Isco sau di Maria in care Bale are sarcini defensive ca si Isco (Di maria). Exista si posibilitatea unui trident jucat in acest an destul de des in care Xabi, Modrici si di Maria au nevoie de “jokeri” gen Kroos si Illarra. In aceeasi faza de atac tridentul din fata are trei turnuri de control (BBC-ul). Aici poate aparea ince un atacant rezerva si Jese plus Di Maria sau Isco.

RM 1

In toata aceasta linie, partea dreapta Bale sau Di Maria, Jese sunt cei obligati sa coboare sa faca si faza de aparare jos in terenul nostru fiind jucatorii cei mai sacrificati din punctul tehnic de vedere in folosul echipei in punct de vedere tactic fizic. Pe faza de aparare in general sistemele lui Carlo Ancelotti vor avea un mijloc compus din 3 sau 4 mijlocasi. Vor fi trei cand in echipa se va afla un Sami Khedira plus Modrici si Xabi (Kroos sau Illarra )si 4 cand Bale va cobori la nivelul mijlocasilor existand in ceilalti trei si un Isco sau Di Maria. Cand joaca Di Maria sau Isco langa orice linie de mijloc, Gareth Bale va fi supus supliciului de a face faza de aparare. Doar Karim Benzema si Cristiano Ronaldo sunt privati de faza defensiva adica dublare aglomerare presionare in terenul nostru. In schimb ei vor participa la faza de recuperare in terenul advers in primul rand.

Toni Kroos: caracterizare, plusuri si minusuri

Daca este sa fac o scurta caracterizare a lui Toni Kroos pot spune ca acesta este unul dintre cei mai inteligenti fotbalisti ce activeaza in fotbalul mare. Acopera terenul perfect si la fel ca Sami Khedira se afla totdeauna in patratul televizorului in zona mingii. Are o constitutie fizica excelenta, o biomecanica de lovire a mingii impecabila, are pasa lunga, scurta, medie de nivel international dar in acelasi timp detine pasa de posesie precum si assistul . Kroos isi asuma riscuri in deposedare, dar si in pase, cauta de foarte multe ori verticalizarea, iar sutul sau este unul de exceptie. Printre carente notez driblingul care nu este la nivelul lui Modrici spre exemplu, dar si vitalitatea, intensitatea de atacare a mingii (gen Verratti). Observati ca gandurile mele se bazeaza pe un lot in care polivalenta sau acoperirea cu multa valoare si experinta a posturilor este obligatorie, este o necesitate . Ea vine din faptul ca daca vom ajunge sezonul viitor sa ne batem pe toate trofeele, titlurile, la sfarsit de sezon vom juca in jurul a 60 de meciuri oficiale plus minus 2-3.

De aceea cred ca nu se doreste plecarea lui Di Maria si mai degraba vor fi imprumutati vanduti altii gen Casemiro, Khedira sau Isco. Doar cererea expresa a argentianului sau ofertele extrem de tentante pot schimba optiunea lui Florentino Perez si nici intr-un caz a lui Carlo Ancelotti. Chiar daca eu personal nu sunt fanul argentianului nu pot sa neg evidenta si sa nu remarc polivalenta acestuia sau aprecierea de care se bucura din partea antrenorului nostru. Astept ca de obicei intrebarile si parerile dumneavoastra si nu uitati: “juntos ganamos siempre!

Despre autor

Tags: , , , , , , , , , ,

Costel Strainu

Costel Strainu

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap