Despre Julen Lopetegui si scandalul momentului in Spania

julen Lopetegui

Presa din Spania a pornit malaxorul, iar “presa” din Romania preia pe nemestecate stirile din Spania. Bref, lucrurile stau cam asa: “Real Madrid produce antimadridismul” (am citat un editorial din As), Perez este un arogant caruia nu ii pasa de tara sa, iar Lopetegui a devenit, nici mai mult, nici mai putin, un tradator. Cam asta e atmosfera, cam astea sunt painea si circul servite unui popor spaniol extrem de mandru, uneori orb de mandru si unui public de fotbal care, daca nu e blanco, isi poate rumega acum la liber furia provocata de succesele Realului din ultimul an, sub demnul si laudabilul stindard al patriotismului.

Personal, consider ca, semnand cu Real Madrid, Lopetegui nu este vinovat de rea intentie; ca Perez, contactand antrenorul nationalei, dovedeste ca mai stie si oleaca de fotbal, nu numai afaceri. In aceeasi masura, insa, cred ca miscarea clubului pe care il iubesc a fost riscanta, din cauza momentului ales pentru a face publica intelegerea cu antrenorul spaniol si voi incerca sa ma explic. Plec de la premiza ca nimanui, in lumea asta ipocrita, nu ii pasa cu adevarat decat de ceea ce par a fi bufnitele, nu si de ceea ce sunt ele cu adevarat, vorba unui celebru personaj.

↪1. Real Madrid tocmai scapase de imaginea de profitor al performantei catalanilor la nationala. In final, la echipa erau jucatori de la Real destul de multi, incat sa nu se mai aureoleze altii exclusiv cu performantele la acest nivel.

↪2. Real Madrid este, probabil, cel mai invidiat club in momentul de fata, iar motivele sunt clare. In Spania, ori ii iubesti, ori ii urasti. Imi imaginez cum spumega acum detractorii, ca tot au apa la moara pentru cateva luni de acum incolo. Daca Spania nu ia trofeul, de vina o sa fie….logic, Real.

↪3. Presa obligata sa taca, pe de o parte de performante, pe de alta parte de eleganta lui Zizou, si-a dat drumul mai vehement aproape decat pe vremea lui Mou. Real va fi balacarita absolut mizerabil peste tot.

↪4. Florentino Perez este privit in acest moment ca un mafiot demn de seria “Godfather”; omul nu e decat abil, dar cui ii ipasa, cand il poate lovi cu sfantul insemn al antipatriotismului pus in slujba infamului club blanco. De aici pana la eterna si plictisitoarea poveste cu Franco e mai putin de un milimetru.

↪5. La Real Madrid apele de abia se linistisera. S-au involburat maxim acum si o sa stea in continuare asa mult timp. Ne vom auzi jucatorii fluierati pe majoritatea stadioanelor din Spania, fara doar si poate.

💬Cum se putea evita asa ceva? Cu putina rabdare. Pur si simplu. Lopetegui rezilia contractul cu Spania dupa mondial, totul era bine si frumos. Stiu ca s-au mai intamplat de astea, insa trebuie sa intelegem ca la Real trebuie sa fii mama diplomatilor si chiar si atunci iti gasesc altii nod in papura. Ca sa nu mai vorbesc despre faptul ca momentul e cum se poate mai prost (nu ca ar fi vreun moment bun pentru un scandal). Lopetegui s-a inhamat la o munca teribil de grea: preia o echipa saturata de trofee, niste recorduri imposibil (dupa parerea mea) de depasit si trebuie sa refaca lotul, sa regandeasca echipa.

Toate astea i-ar fi venit foarte greu si in conditii normale, cu linistea necesara (ma rog, la Real daca nu e galagie din afara, se face dinauntru, au grija fie fanii, fie unii dintre jucatori). Acum, mi se pare ca s-a asezat singur intr-un carusel nebun, pentru ca, cel putin o perioada, in Spania o sa il urasca toata lumea. Sper sa dovedeasca faptul ca il poate stapani. Din partea mea, are toata admiratia si tot sprijinul.

Despre autor

Tags: , ,

bembiluna

bembiluna

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap