Sambata 25 octombrie 2014, ora 19;00 ora Romaniei, pe Santiago Bernabeu un nou “El Clasico” primul in sezonul 2014/2015, un nou duel Cristiano Ronaldo vs Leo Messi, un alt meci intre “albul pur” si “ros-albastrul stralucitor”.
In intalnirile dintre cele doua echipe s-au disputat 228 de meciuri oficiale, Real Madrid are 91 de victorii , Barcelona 89 in timp ce 48 de intalniri s-au terminat la egalitate. Pe Santiago Bernabeu va fi a 104 intalnire dintre cele mai titrate echipe din istoria Spaniei. Pe stadionul din Madrid “los blancos” au castigat 66 de meciuri, catalanii au 24 de succese, iar 21 de intalniri s-au terminat nedecis. Primul ‘El Clasico” s-a disputat in anul 1928 pe Santiago Bernabeu si a fost castigat de trupa ”blaugrana” cu 1-0, in returul din Catalunia, Real Madrid a castigat cu 2-1. Intre anii 1936 si 1939 nu s-au jucat meciuri din cauza Razboiului Civil.
Cel mai bun atac vs cea mai buna aparare
Campioana Europei are cel mai bun atac din primele 5 campioanate ale Europei, reusind sa inscrie de 30 de ori in primele opt etape ale campionatului spaniol, in timp ce actualul lider din La Liga nu a primit nici un gol reusind sa mentina poarta intacta. Prin aceste performante realizate de catre cele doua echipe au fost daramate recorduri importante. Cristiano Ronaldo a marcat 15 goluri si a oferit o pasa decisiva avand o contributie peste 50 % in golurile marcate de madrileni in doar sapte meciuri jucate de portughez. Balonul de aur a doborat recordul lui Echevaria de goluri marcate in primele opt etape de La Liga si are o medie de 2,14 goluri pe meci. Cand defensivele doboara recorduri, cei mentionati sunt in special portarii, iar Barcelona a facut o super afacere in vara a platit celor de la Real Sociedad 12 milioane pentru Claudio Bravo, iar portarul chilian a doborat dupa doar 8 etape recordul detinut de fostul portar al catalanilor Victor Valdes. Titularul nationalei statului Chile are 720 de minute fara gol primit iar in istoria Barcelonei este depasit doar de Miguel Reina cel care in sezonul 1972-1973 a fost imbatabil pentru 824 de minute .
Duelul tactic
Duelul tactic sau duelul antrenorilor este primordial in fotbalul modern. Pe banca lui Real Madrid se afla la al doilea sezon omul care a adus “La Decima” al 10-lea trofeu de regina a Europei in sezonul trecut, Carlo Ancelotti. Pe banca vicecampioanei Spaniei se afla fostul jucator al ambelor echipe si fostul antrenor de la Barcelona B, Luis Enrique .
Se spune ca antrenorilor italieni le place sa surprinda prin implementarea unui alt sistem tactic sau introducerea unui jucator mai putin utilizat in meciurile mari, iar daca privim spre sezonul trecut “Mister Champions League“ a inovat in toate cele trei “El Clasico”. La debutul sau in clasico pe Camp Nou a surpins si a jucat cu Sergio Ramos ca mijlocas central si fara atacant intr-un sistem 4-3-3, in meciul de pe Bernabeu a vrut sa surprinda Barcelona si pana la eliminarea lui Ramos i-a iesit jucand un 4-3-3 care pe faza de tranzitie pozitiva se transforma intr-un 4-2-4, insa prima victorie a fost obtinuta in finala Cupei Spaniei folosind un sistem 4-4-2 pe faza defensiva ce se deschidea pe faza ofensiva intr-un 4-3-3, dar acel meci nu a adus doar un trofeu, ci si un sistem pentru “Los Merengues” si totodata echilibrul pe care tehnicianul italian il cauta, iar cu acest sistem Real Madrid a reusit dubla victorie din semifinala contra campioanei en-titre de la acea ora: Bayern Munchen. Planul tactic al lui Ancelotti de a se apara intr-un sistem 4-4-2 si un 4-3-3 ofensiv este folosit si in actualul sezon,un sistem de joc sau cele doua sisteme de joc ce ofera aglomerarea si mai buna pozitionare cu 4 oameni la mijloc pentru a putea acoperi mai bine spatiile si un sistem in care sarcinile defensive ale Balonului de aur, Cristiano Ronaldo sunt reduse considerabil fata de sezonul trecut cand in multe meciuri s-a jucat 4-3-3 pe ambele faze. Portughezul in acest sistem este pentru prima data la Madrid si in asezare epicentrul echipei, alearga mai putin cu 1,5 km in faza de aparare si astfel poate sa se miste mai mult in faza de atac avand o medie de km mai ridicata pe faza de posesie cu o medie de aproape 1 km.
Accidentarea lui Bale reprezinta o problema in jocul Realul si o mare problema pentru jocul madrilenor impotriva unei echipe care isi propune posesie prelungita. In fotbalul modern sunt esentiale doua coordonate: dinamica trecerii de la tranzitia negativa la tranzitia pozitiva si nivelul reasezarii tactice dupa presingul de intampinare esuat. Iar aceste coordonate sunt diminuate considerabil prin absenta lui Gareth Bale.
Isco in locul lui Bale ?
Cred ca mai corect spus este Isco in locul lui James si James in locul lui Bale. Isco in pozitia pe care a fost folosit pana acum columbianul ofera o calitate a paselor mai buna, are o abilitate mai buna de pasare in presingul de intampinare al adversarului, poate sa dribleze pe spatii mai mici iar toate aceste calitati pe care le ofera Isco sunt importante pentru ca si trupa blanco isi doreste o posesie a balonului dar fostul jucator al Malagai nu are aceeasi pasa lunga de declansare a contra-atacului asa cum poate sa ofere fostul monegasc din pozitia de inter. James in pozitia lui Bale iti ofera un nivel mai ridicat de combinativitate, poate sa intre mai usor intre linii, poate sa ofera pasa decisiva din zona centrala a atacului , dar iti aduce prea putin in jocul de extrema, deoarece 90% din actiunile sale sunt pe intrarea in zona centrala cu stangul in interior.
Barcelona intr-o noua era ?
Barcelona intr-o noua era suna “apetisant” ca un titlu de presa pentru fanii echipei, creeaza un ambient increzator dupa un sezon fara trofee pentru formatia de pe Camp Nou. Dar Barcelona se afla doar intr-o schimbare caci terminarea unei ere reprezinta un fenomen mai complex in schimbarea unui club de fotbal. Dupa un sezon dezamagitor, fara trofee castigate cu un antrenor ce nu pregatise pana la instalarea in Catalunia nici o echipa in Europa, conducatorii formatiei s-au intors la origini si au numit antrenor, un fost jucator al echipei si un fost antrenor la echipa B a clubului. Luis Enrique fostul antrenor al Celtei Vigo a venit cu schimbari, cu un plan tactic usor diferit fata de ultimele doua sezoane si a gandit un sistem in care desi achizitia verii Suarez nu avea drept de joc la startul sezonului sa poata intra mai usor in acest sistem de joc iar colegii lui Suarez deja sa fie obisnuiti la intrarea uruguayanului cu faptul ca din acest sezon pe faza de atac Barcelona are un punct fix in atac.
O problema in jocul Barcelonei in sezonul trecut a fost dificultatea de a construi o relatie in parteneriatul dintre interul stanga Iniesta si extrema stanga Neymar. Asa cum stim actiunile lui Iniesta se dezvolta in partea central stanga a terenului, iar Neymar la contactul cu fotbalul tacticizat din Europa, prefera doar sa primeasca mingea fiind lipit de banda stanga si astepta pasa doar acolo, iar actiunile lui Iniesta se blocau si se terminau de foarte multe ori cu mingea trimisa spre banda brazilianului, iar pericolul actiunilor celui mai bun jucator european in 2012 nu aveau finalitate, problema coexistentei celor doi s-a vazut in meciurile importante contra lui Atletico in turul campionatului trecut, contra lui Real Madrid cand brazilianul a fost titularizat in banda dreapta. Relatia Iniesta-Neymar a avut o singura faza memorabilia cu finalitate in sezonul trecut, faza ce a coincis cu golul marcat de brazilian in poarta lui Atletico Madrid in sfertul de Liga Campionilor. Iar modulul acesta a fost schimbat de Luis Enrique prin intrarea extremelor in zona centrala devenind atacanti, astfel ca Iniesta si Jordi Alba isi pot dezvolta mult mai bine actiunile in zona stanga prin intrarea si demarcarea lui Neymar in zone centrale, iar noua pozitie a starului brazilian se vede cat de mult ii convine caci este foarte aproape de a-si egala cifrele din intreg sezonul trecut, iar devenirea extremelor ca atacanti pe faza de atac il ajuta enorm pe Messi deoarece castigatorul Balonului de aur de la Campionatul Mondial are minim doua optiuni de pasare mai mereu (pe atacurile prelungite si Iniesta dar si Xavi pot sa devina optiuni prin demarcari), iar fundasii centrali adversi nu pot sa faca acel “triunghi defensiv” cu pressing de intampinare deoarece au oameni in marcaj.
Ce faci cand revine Suarez ? De ce marcheaza atat de frecvent Sandro si Munir ? De ce Pedro nu mai inscrie atat de des ?
Toate cele trei intrebari sunt legate intre ele, Luis Enrique a creat din start un sistem de joc in care Suarez a fost luat in calcul.De ce sa joci un sistem pana la intrarea lui Suarez iar apoi sa regandesti totul ? Asa ca avand oameni fixi pe Messi si Neymar in linia de atac, celelalte optiuni pentru atac au interpretat un rol de atacant pe fazele de atac si anume Pedro, Munir sau Sandro deveneau acel pivot care practic trebuia sa-i faca loc lui Messi sau lui Neymar prin demarcari, iar in multe faze mingiile au ajuns la tinerii promovati din academia “La Masia” pentru Munir si Sandro a fost mult mai usor sa interpreteze acest rol, pe cand Pedro a avut dificultate in a interpreta rolul pregatit pentru Suarez,un atacant mobil care sa poate sa creeze spatii pentru cei din linia a doua dar si prin demarcari in careu pentru a primi pase.
De ce Rakitic in locul lui Xavi ?
Un sistem in care fundasii laterali urca foarte mult,extremele devin atacanti, problema principala devine tranzitia negativa, replierea iar croatul asigura o agresivitate mai mare, o potenta fixa mai adecvata pentru faza de aparare caci cifrele lui Xavi din ultimul sezon si din meciul de la Campionatul Mondial contra Olandei arata ca peste 65% din km alergati sunt pe faza de posesie, deci se misca mult pe faza de constructie,de combinativitate iar campionul mondial si dublul campion european pastreaza putina energie pentru faza de pierdere a posesiei, dar cu Xavi in teren poti sa iti fixezi adversarul mult mai bine decat o faci cu Rakitic.
Real Madrid mai tehnica la mijloc , Barcelona mai tehnica in atac
Dupa transferul lui Toni Kroos, Campioana Europei si-a crescut mult tehnica la mijlocul terenului, dar punandu-l in fata apararii tehnica liniei de mijloc a Realului a crescut enorm, sigur ca s-a pierdut din agresivitate , din siguranta defensiva, dar in mod cert linia de mijloc pusa in teren de Carlo Ancelotti e dupa mult timp mai tehnica decat a Barcelonei, o linie de mijloc in care oricine poate sa ofere pasa decisiva, sa schimbe directia jocului, insa cu toate acestea nu poti sa ai posesie mai mare decat a Barcelonei,deoarece tehnica oferita de Messi si Neymar ofera o medie mai tehnica decat cea a Realului,in timp ce atacantii echipei din capitala Spaniei sunt mai directi pe poarta, jucatorii catalani sunt mult mai combinativi.
Avantaj Barcelona
Esential pentru fiecare dintre echipe este cat de bine v-a reusi sa faca tranzitia negativa, momentul dupa pierderea mingiei, iar in acest sens Barcelona are un punct fix in fata apararii pe Sergio Busquets punctul fix care ofera echilibrul dintre faza de atac si faza de aparare. Trupa lui Luis Enrique are o zi de recuperare in plus sau o zi in plus de pregatire a meciului, in timp ce Campioana Europei a avut doar o zi de recuperare si o zi de pregatire tehnico-tactica.
Un alt duel de aur
Dincolo de lupta dintre oamenii record , Cristiano Ronaldo si Leo Messi, dincolo de duel “nou-nascut” sezonul trecut intre cel mai bun jucator din Premier League si cel mai bun jucator din campionatul Braziliei, Real Madrid si Barcelona au nascut un nou duel prin transferurile facute dupa Campionatul Mondial, in timp ce “los blancos” l-au transferat pe golgheterul competitiei James Rodriquez, gruparea “blaugrana” a transferat golgheterul Premier League si gheata de aur a Europei Luis Suarez.
Cifre in “El Clasico “ pentru Cristiano Ronaldo si Leo Messi :
- Cristiano Ronaldo = 13 goluri in 20 de meciuri
- Leo Messi = 21 de goluri in 28 de meciuri