Fascinatia pentru devotament !

« Fascinatia pentru inteligenta este ceva fascinant ! Pentru mine, inteligenta nu-i o valoare in sine. Oameni inteligenti sunt cu duiumul. Exista si multi prosti, dar si multe creiere performante. Am sa spun o banalitate, dar  inteligenta, in sine, nu are nicio valoare si nu prezinta niciun interes. Oameni foarte inteligenti si-au consacrat, realmente, intreaga viata studiind chestiuni total neimportante pentru ceilalti, de pilda. De asemenea, multi oameni inteligenti au un defect de sistem : considera inteligenta un scop. Au o singura idée in cap : sa fie inteligenti, ceea ce e foarte stupid. Iar cand inteligenta se ia drept scop, functioneaza ciudat. Dovada ca ea exista nu consta in ingeniozitatea a ceea ce ea produce, ci in obscuritatea exprimarii sale”

Un citat dintr-o carte la moda in aceste zile ?, mi-a placut foarte mult, poate si pentru ca fiecare sufera dupa ce n-are ?.

Dar asa simt si eu, ca oamenii cu adevarat inteligenti nu se chinuie sa arate tuturor asta, sa demonstreze tuturor asta si sa eclipseze tot timpul pe toti cei din jur.

Daca inlocuiti « inteligenta » cu « talent », eu cred ca putem gasi o definitie a fotbalistului perfect. Chiar va invit sa faceti acest exercitiu, nu glumesc. Cititi din nou, va rog, primul paragraf si vedeti cum suna din perspectiva unui fotbalist.

Iar daca tot nu v-a iesit o definitie 100% a fotbalistului perfect, inlocuiti, de data asta « fotbalistul » cu Luka Modric. Sigur va va iesi !

 Dupa parerea mea, fotbalistul perfect exista si el nu este doar talentat, ci si muncitor, modest, educat, politicos, perseverent, si, mai presus de toate, dedicat.

Luka avea, de mic, toate conditiile potrivite sa NU ajunga fotbalist. Cu o copilarie extrem de dificila, intr-o tara ce trecea prin mari probleme la acele timpuri, a trebuit sa dea dovada inca de mic, de multa putere doar pentru a continua. Si a continuat, cu perseverenta si puterea pe care o vom vedea si noi mai tarziu, a continuat atat de sus pana la Balonul de Aur.

Cand a ajuns la noi, tin minte ca imi spunea un bun prieten de aici, Atro, ca e cel mai bun jucator pe care l-am adus noi in ultimii 10 ani, desi in aceasta perioada intrase si Cristiano. Am zis ca exagereaza. A ajuns la noi intr-un an foarte prost pentru clubul nostru, intr-un climat tensionat, in care toti jucatorii erau impartiti pe grupuri-grupulete si tabere. Ca un om ce sustinea antrenorul de la acel moment, am retinut placut surprins ca cei care nu au rupt relatiile cu nicio tabara (cel putin asa sustinea pe atunci presa) erau Essien, Varane si Modric. Daca la Essien era oarecum previzibil, caci era copilul de suflet al antrenorului, la fel si la Varane, care fusese impus de Mourinho in locul lui Pepe, la Modric am ramas surprins pentru ca el nu beneficia direct de niciun avantaj de pe urma antrenorului, si nici a vreunui grupulet. Mi s-a parut o dovada de caracter puternic si de bun simt din partea unui fotbalsit si mi-a atras atentia.

Apoi, tin minte un video impartasit de cineva aici, pe site, cu o filmare din avion, dupa La Decima, cred. Erau acolo toti greii vestiarului, cantau, unii mai cu suflet, altii mai pentru Instagram. Modric canta de zici ca era din Grada. Si in spaniola, culmea ? (asta e un apropos rautacios la toti jucatorii de golf din lume). Am inceput sa intrevad o legenda a clubului, dar am zis sa nu ma grabesc.

Apoi, in 2018, a luat Balonul de Aur dupa un sezon minunat, in care a dus Croatia, o tara cat 5 judete din Romania, in finala Campionatului Mondial. Lumea a fost incantata, dar nu prea, ca Luka a luat acest trofeu. Cum, in era noastra, oamenii se impart intre fanii lui Messi si ai lui Ronaldo, Modric a fost destul de dezavantajat. Pentru ca fanii lui Messi ar fi vrut orice, numai un jucator de la Real Madrid, nu, iar cei ai lui Ronaldo ar fi vrut sa ia Ronaldo, logic. La Modric au ramas o mare parte din fanii Madridului si fanii neutri, dar asta nu a fost o problema pentru bine-crescutul Modric, care a avut numai cuvinte bune la adresa tuturor.

Scriam zilele trecute despre suferinta fanilor Real Madrid de a nu-si vedea gloriile retrase de la club. Si spuneam atunci ca principalii vinovati pentru asta sunt chiar respectivii jucatori care nu isi doresc cu adevarat acest lucru, din diferite motive.

Ce s-a intamplat cu Modric anul trecut, dar mai ales anul asta, arata clar ca daca gloriile noastre vor sa se retraga de la clubul nostru, POT sa o faca.

Cele 3 conditii sunt total indeplinite : Talent exista, accepta unui rol usor schimbat si, mai presus de orice, arata devotament pentru club, intr-o perioada in care clubul are nevoie de ajutor din partea jucatorilor si cere acest ajutor.

Dupa cum poate ati observat, nu am pomenit prea mult de performantele lui fotbalistice, e un jucator excelent, dar – revenind la primul paragraf – nu asta ma impresioneaza pe mine in ceea ce il priveste ! Talent au multi, dar abilitatea de a pune talentul, munca, devotamentul, viata ta in slujba echipei pe care o iubesti, asta gasesti la foarte putini. Ba chiar, cum zice si citatul, cu cat e mai mare talentul, cu atat mai mare dorinta de a-l etala pentru a arata tuturor…Ceea ce ar trebuie sa fie suficient in sine…

Modric nu este Guti pentru mine, nu are cum pentru ca nu are « salbaticia » aia pozitiva care ma face sa devin fanul inrait al unui jucator, nu este Ramos, care este Capitanul personificat, nu este Ronaldo, care va ramane cel mai valoros jucator pe care l-am avut, nu este Arbeloa (sau Juanito) care este canteranul nostru din peluza, dar pentru mine va ramane intotdeauna un jucator care impune, prin caracterul sau, RESPECT !

Multumim, Luka Modric !!!

Despre autor

sanbk2002

sanbk2002

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap