Finala Liga Endesa 2015: Real Madrid castiga campionatul si domina baschetul european

Browse By

Posibil una dintre cele mai bune ligi europene de baschet, Liga Endesa (sau ACB) ne-a oferă un nou duel între titanii Real Madrid şi Barcelona. Într-un sistem competiţional complex, cu 18 echipe în sezon şi play-off , la sfârşit de sezon, cei doi combatanţi ai finalei se întâlnesc din nou. Din 2012 , finala ligii e “rezervată” celor două echipe, scorul pe ultimele finale fiind 2-1 pentru catalani. Luând însă în calcul parcursul din istoria Ligii naţionale, acesta aparţine echipei blanco. Avem 31 de titluri atât în liga nacional cât şi în ACB/Endesa (denumită astfel din 1983).

Înainte de a intra în finală, e necesar să vorbim puţin despre ligă. Atfel sistemul cuprinde 18 echipe cu sistem competiţional tur – retur. Apoi prima etapă play-off are ca şi combatanţi ocupantele locului 1 contra 8 din sezon regulat, 2 contra 7, 4 contra 6, 4 contra 5, în “cel mai bun din 3 jocuri”. Câştigătoarele joaca semifinalele cel mai bun din 5 jocuri”. Iar apoi finala , ce se desfăşoară în acelaşi sistem ca semifinala
Actualul sezon al Ligii găseşte cele două echipe pe primele două locuri, cu Real lider după 34 de etape. Trebuie menţionat că o bună parte a sezonului regulat a avut ca lider Unicaja Malaga, o echipă “simpatică” şi extrem de arţăgoasă, care însă a cedat teren pe final. Însă a foarte aproape de finală, meciul 5 contra Barcelonei fiind unul foarte strâns.

Real Madrid a intrat în faza de play off ca lider ceea ce i-a oferit avantajul meciului decisiv acasă. Nu a avut nevoie nici contra Herbalife Gran Canaria nici contra Valenciei şi nici contra Barcei. Meciurile Realului din semifinală însă au fost de un dramatism tipic acestui sport. După 1-1 înregistrat în primele meciuri în Palacio, urmează meciul 3 de la Valencia, dominat 75% de valencieni, însă pe final , Real ajunge să egaleze cu 7 secunde înainte de fluier. Urmează o fază discutabilă în ultimul atac al Valenciei, cu coş anulat , urmate de prelungiri şi de finalul lui Llull (apatic în rest) şi Victoria Madridului. Apoi meciul 4 a fost fără istoric şi…. Din nou finală contra duşmanilor eterni.

Meciul 1 , aşa cum ne-a obişnuit, înseamnă tatonarea şi recunoaşterea adversarului. Un meci urât, tern în multe faze, cu puţine reuşite, însă multe erori. Rămân însă cele 12 minute (tot sfertul 3 şi 2 minute din sfertul 4) când cele două echipe au reuşit….25 de puncte!!! Cel puţin la acest nivel şi cu asemenea echipe, ar trebui să mă gândesc bine dacă am mai fost martor unei asemenea situaţii. Singurul stress pentru blanco a venit de la Mario Hezonja care îşi găsise momentul de a ieşi în evidenţă în ultimul sfert cu lovituri de 3 puncte, care însă nu ajută catalanii, iar scorul final este 78-74

Meciul 2 a fost unul fără istoric. Avans 21 puncte din primul sfert imposibil de recuperat de o Barcelona impotentă în multe moment. Rămâne doar tracul lui Tomic de a evolua în sala unde fusese adulat şi evident evoluţia lui Llull, magistral. Diferenţă finală, 20 de puncte şi orice comentariu ar fi fost gratuit. Scor final 100-80 şi aveam 2-0

Miercuri, 24,06,2015 Palacio blaugrana putea fi încununarea unui an de vis. Speranţele erau mari: Barca nu arătase o formă de excepţie, lipsea Navarro , Huertas, Tomic au fost dezămăgitori în primele meciuri, iar Realul era pe val. Şi s-a văzut. Începutul aparţine catalanilor, însă fără o diferenţă majoră pe tabelă. Însă blancos revin şi pun stăpânire pe joc. La pauză intrăm cu un avantaj de 11 puncte, nu decisiv însă. Şi s-a văzut în sfertul 3. Echipa cade după faultul tehnic (opinie personală – a fost fault de joc) a lui Tomic la KC, după care, arbitrii, realizând “gafa” fluieră total anapoda, totul culminând cu faultul tehnic a lui Marcus. Însă, ca de atâtea ori, avem salvarea pe bancă. Mormonul. Intră, marchează şi echipa jubilează la final. SUNTEM CAMPIONII SPANIEI, A TREIA OARĂ TRIPLE CROWN ŞI DOMINĂM BASCHETUL EUROPEAN…Felicitări echipei şi mulţumiri maxime Pablo Laso !!!

Personal am considerat finala mai dezechilibrată ca semifinala contra Valenciei, iar Barcelona una din cele mai slabe finaliste din câte am vazut eu. Clar nu ar fi meritat nici măcar vreo victorie în finală, pentru că de trofeul supreme nu poate fi vorba… Cum de altfel mi s-au părut mai echilibrate şi dramatice meciurile din semifinalele Euroleague contra lui EFES decât Final Four… Însă, de gustibus..

La final de sezon îmi permit unele comentarii personale:

– Sezonul trecut competiţional (liga şi Europleague) a cuprins un Real mai dinamic, mai puternic, mai ofensiv. Însă , aşa cum am mai spus, această stare de superioritate creată era o presiune pe echipă, lucru ce se vedea în meciurile importante. Sezonul actual am jucat mult mai pragmatic, la rezultat, cu accent defensive , am lăsat spectacolul în dauna interesului final şi am avut doar de câştigat

– Pablo Laso. Un sezon trecut excepţional, dar fără trofee , cu o reconfirmare “ doar din gura” lui Perez (singurul său susţinător!) , antrenorul înţelege să-şi întărească echipa cu Maciulis, Nocioni, Ayon. Sincer, şi eu am “strâmbat” din nas la auzul acestor transferuri, însă Laso a rămas consecvent. Şi a câştigat

– Un real câştig a fost încrederea acordată băncii. Privind rezulatele statistice cu realizările primei echipe şi a rezervelor se observă o echivalenţă aproape perfectă : punctele rezervelor reprezintă peste 45% din reuşitele echipei. Un lucru senzaţional care demonstrează încă o dată valoarea individuală a jucătorilor şi încrederea acordată. Spre exemplu, la un moment dat al meciului 3 al finalei, rezervele Realului aveau marea majoritate a coşurilor marcate !!! Cu mult peste rezervele Barcei. Şi la fel a fost şi în Final Four. Iar acesta e şi meritul staffului tehnic.

– Evident că ne gândim la viitorul echipei şi la ce va urma competiţional. Se pare că urmeza reconstructia şi intinerirea lotului, plus zvonuri legate de plecări în NBA. Spre regretful meu, printre numele rostite se regăsesc Chacho şi Llull

Pe final, nu pot decât să mă bucur că am reuşit să fiu alături de voi şi să comentăm acest an de vis pentru blanco. Sper să ne auzim şi sezonul viitor. Hala Madrid!!!

 • Fury

  Banuiesc ca aici nu s-a bagat Perez si a cumparat jucatorii si a dat afara antrenorii.

  • http://realmadrid.com.ro miticoreal

   banuiesti prost 🙂 dar te intreb ceva…anul trecut la fotbal, perez nu era acelasi?

   • Fury

    Frate era si normal sa mai castigam ceva la cate miliarde de euro a investit Perez in echipa, sau ti se pare ca e mai mult un presedinte decat un om de afaceri?!?

    • http://realmadrid.com.ro miticoreal

     Inainte de a fi om de afaceri e socio de vreo 50 de ani. Inainte de a fi om de afaceri e suporter. Inainte de a fi om de afaceri este reprezentantul tuturor fanilor RM in conducerea clubului. Inainte de a fi om de afaceri este presedintele clubului RM, care crede-ma…este o functie mai importanta decat orice functie in orice corporatie de pe aceasta Planeta. Spui ca era normal sa mai si castige la cate miliarde a investit? Ok, PSG de ce nu castiga? City? Chelsea ce a castigat de cand a venit rusul? E simplu frate: iti place sau nu, Real Madrid va investi “miliarde” cu sau fara Perez, asta nu intelegeti voi…doar nu le baga omul de afaceri ci presedintele. Iar la echipa de baschet, are un merit urias!!!

  • bembiluna

   Perez nu a dat afara niciun antrenor din ultimii trei, i-a dat afara vestiarul, in moduri diferite: pe ultimul din prea mare atasament, pe ceilalti doi de fitze. de vina sunt cei de pe teren, si cand castiga, si cand pierd. imi aduc aminte ca Laso, la baschet, era pe faras intr-un mod asemanator cu Mourinho, la fotbal, insa de data asta Perez nu a ascultat mofturile, l-a tinut pe om si a facut treaba. sper sa il tina.

   • gogoloius

    Perez e ahtiat după baschet, insă îl și urmărește mai detașat decțt o face la forbal. Și e și cunoscător al baschetului. Să nu uităm că sezonul trecut Laso a pierdut tot. Chiar dacă a pierdut finale, tot pierzător se numește.Însă, peste toate , cineva i-a simțit potențialul. Și acela a fost Perez.

    Apoi , ca o similitudine cu fotbalul , pot spune că vedeam mult mai îndreptațită să câștige Decima echipa lui Mou ce pierdea semifinala cu Bayern, decât Realul lui Carlo. Și totuși, carlo a avut câștig de cauza

 • http://realmadrid.com.ro miticoreal

  Frumoasa aceasta echipa, frumoasa aceasta performanta, frumos acest articol! Real Madrid chiar domina baschetul european in acest moment, iar acesta e un lucru cu care trebuie sa ne mandrim cu totii. Felicitari echipei, antrenorului si presedintelui. Hala Madrid!

 • psycho

  felicitari baieti ! poate se molipsesc si cei din echipa de fotbal ca scuze tot auzim de ani de zile.

 • Radu Dranga

  Exceptional sezon, cel mai bun din istorie. Ma bucur ca am luat 3 titluri batand de 3 ori rivalii directi 🙂
  Nu credeam nici eu ca o sa fie chiar atat de bun anul, mai ales cand am vazut ce aducem.
  Singurul despre care stiam ca o sa faca treaba e Nocioni, in rest eram convins ca nu o sa aduca niciun plus dar uite ca m-am inselat si a avut dreptate Laso ( si ma bucur ).

  Pentru la anul se anunta schimbari mari la nivel de lot, la fel si la rivali, si din pacate cred ca Chacho se va intoarce in NBA. Daca vom transfera cu cap ( iarasi ), vom aduce 2 pivoti buni ( Salah Mejri si Bouroussis nu prea mai au ce sa caute ) si daca vom gasi un inlocuitor bun pentru Rodriguez atunci va fi un nou an bun.

  Dar pana atunci sa ne bucuram, Hala Madrid !!!

  • gogoloius

   Nu mai poți nici cu Felipe , nici cu Chapo și chiar Rudy dă semne de oboseală… Anul competițional e infernal de lung și greu.S-a văzut la Felipe că gțfția la final de sezon.E normal, au peste 35 de ani. Eu spun că trebuie reinnoit lotul , să acceptăm un an fr sacrificiu iar apoi să-i nenorocim pe toți. Și musai Laso păstrat.

   • http://realmadrid.com.ro miticoreal

    nici nu prea conteaza cati si cine ramane, conteaza sa ramana Laso…felicitari pt articol

    • gogoloius

     Multumesc . “promit” sa va mai “deranjez”. 🙂

 • gabipetre

  A fost anul de încoronare a unei echipe superbe ce aleargă de câţiva ani după aceste trofee! Gracias Madrid, gracias Laso! Cred că urmează o perioadă de schimbare, de aceea nu cred că era o despărţire mai frumoasă de unii băieţi decât acest sezon. Cred că, într-adevăr,semifinala cu Valencia a fost mult mai dramatică, era cât pe-aci! Pe de altă parte să celebrezi titlul, în Catalunya, într-o sală ce s-a golit rapid, până să termine băieţii cu îmbrăţişările, face toţi banii!
  Crezi că am fost avantajaţi de arbitrii în vreun fel în semifinala cu Valencia? Mulţumim pentru articolele din acest sezon!
  Ps: Jaycee a apărut fantastic de pe bancă, as usual. Iar Llull şi Chacho mi-au arătat că se discută prea mult de un alt Sergio zilele astea! Aşteptam mai mult de la Bouroussis…

  • gogoloius

   Arbitrajele au fost slabe. În unele momente , la Valencia, parcă trăgea spre Real. Însă nu a influenţat.

   ÎÎn schimb în finala de la Palau a fost dezastru. Baschet de calitate, arbitrii jalnici.

Real Madrid Romania