Real Madrid Romania

Juntos ganamos siempre !

Florentino Perez: devorator de antrenori sau continuator al traditiei?

Nu este deloc greu sa faci o incursiune in retelele sociale in ziua de astazi. In momentul in care o sa o faci si vei cauta cuvantul “Real Madrid” vei gasi foarte multe mesaje deloc ortodoxe adresate actualului presedinte, Florentino Perez. Intr-un fel, se repeta istoria de dupa plecarea lui Jose Mourinho, cand acelasi presedinte a fost luat la tinta de sustinatorii tehnicianului portughez. Astazi,lui Perez i se reproseaza ca a concediat antrenorul si ca nu are deloc, dar deloc rabdare cu tehnicienii pe care ii investeste in functie. Pentru multi, cei doi ani petrecuti de Carlo Ancelotti la Madrid sunt putini, prea putini si considera ca aceasta scurta perioada nu reprezinta o temelie solida pentru a cladi cu adevarat o echipa capabila sa faca performanta. Realitatea insa, ne contrazice. Singurul antrenor din istoria clubului care a continuat dupa un sezon fara trofeu a fost Alfredo di Stefano, in timp ce singurul tehnician care a primit continuitate cu adevarat a fost Miguel Munoz. Munoz a ramas pe banca madrilenilor 14 ani de zile, perioada in care legenda blanco a cucerit insa 9 titluri de campion al spaniei, 3 Cupe ale Regelui Spaniei, 2 Cupe ale Campionilor si 2 Cupe Intercontinentale. De atunci, in 41 de ani, pe la Real Madrid au trecut 35 de antrenori fara a contabiliza interimarii. Si ghiciti ce…Florentino Perez nu este presedintele clubului de 41 de ani incoace…Sigur insa, pentru presa spaniola, toate aceste detalii sunt arhicunoscute, insa campania anti Florentino trebuie sa mearga inainte…Prin orice mijloace!

Realitatea este dura, dar ea certifica un criteriu simplu: nu Florentino Perez este primul devorator de antrenori in istoria acestui club. Dimpotriva, devoratorul de antrenor vine din interior, din filosofia, traditia si istoria acestui club si din consecintele performantelor uimitoare realizate de cel mai important club al fotbalului mondial. Indiferent de nume, incepand cu Santiago Bernabeu, continuand cu Luis de Carlos, Ramon Mendoza, Lorenzo Sanz sau Ramon Calderon, la Madrid a existat un criteriu simplu: performanta. Un sezon fara trofee majore nu poate ajuta prea mult un tehnician, decat daca acesta nu are si alte probleme sesizate de club.

Practic, de la indepartarea lui Munoz in 1974, durata medie prin care un antrenor s-a bucurat de Real Madrid este de un an si jumatate! Da, ati citit bine…un an si jumatate! Nu este o problema individuala a lui Florentino Perez, este o problema structurala, una de fond, una de intitutie: antrenorii sunt un rau necesar, iar cu putine exceptii, asa au fost tratati din 1902 incoace la Madrid! Dar sa ne intoarcem in 1974.. Miguel Munoz, cel mai laureat antrenor din istoria clubului nostru, a fost concediat pe 15 ianuarie dupa o infrangere in fata lui Castellon. Din acea zi, un singur antrenor a ramas in functie mai mult de trei ani! Este vorba de Vicente del Bosque intre 1999 si 2003. Doar alti doi au ramas in functie aproape 3 ani sau chiar 3 ani: Jose Mourinho (2010-2013) cu Florentino Perez presedinte si Leo Beenhakker (1986-1989) cu Ramon Mendoza, presedinte. Dar, sa o luam pe rand…

Santiago Bernabeu (11 septembrie 1943-2 iunie 1978): dupa indepartarea lui Munoz, prietenul sau cel mai apropiat si omul sau de incredere, Bernabeu a schimbat in doi ani de zile doi antrenori: Molowny, pe care l-a tinut in functie 6 luni si Miljanic, pe care l-a tinut in functie 2 ani pentru a-l aduce din nou pe Molowny. Milijanic castigase doua titluri de campion!

Luis de Carlos (septembrie 1978-mai 1985): Si-a inceput mandatul gasindu-l la echipa pe Molowny pe care l-a destituit. L-a adus apoi pe Boskov (care a rezistat doi ani de zile) si l-a inlocuit pe sarb pentru 3 luni cu Molowny! Apoi, pentru un an si patru luni antrenor a fost Alfredo di Stefano. Dupa ce l-a demis pe Di Stefano, Luis de Carlo l-a numit in functie pe Amancio, care a rezistat fix 1 an si o luna ca antrenor la Real Madrid.

Ramon Mendoza (24 mai 1985-26 noiembrie 1995): L-a numit in 1985 din nou pe Molowny antrenor, apoi dupa 1 an de zile, l-a convins pe olandezul Beenkakker sa preia fraiele echipei. Decizia a fost ciudata, tinand cont ca Molowny castigase Cupa Uefa si titlul in Spania. Leo Beenhakker a rezistat 3 ani de zile, castigand in fiecare an La Liga!! Cu toate acestea, Mendoza l-a schimbat in 1989 cu Toshack. Galezul a castigat titlul dar a fost pastrat in functie doar un an si patru luni, fiind inlocuit de Alfredo di Stefano!! Care Di Stefano, a condus echipa timp de patru luni pana in1991. An in care, Mendoza l-a anuntat ca antrenor pe sarbul Radomir Antic. Antici a rezistat si el exact 10 luni la echipa, facandu-i din nou loc lui Leo Beenhakker pentru alte 7 luni si o concediere gratuita, in ciuda perceptiei publice. In 1992, Mendoza si-a numit al saptelea antrenor in 8 ani, apeland la Benito Floro, demis dupa 1 an si 8 luni, desi castigase Cupa Regelui si Supercupa Spaniei.

Lorenzo Sanz (26 noiembrie 1995-16 iulie 2000): si-a inceput mandatul de presedinte cu Jorge Valdano ca antrenor, un Jorge Valdano demis dupa un an si jumatate, desi castigase La Liga! Sanz l-a numit ca interimar pe Del Bosque, apoi a apelat la Arsenio Iglesias, pe care l-a concediat dupa…5 luni!!! In 1996 l-a numit in functie pe Fabio Capello, care a devenit campion cu gruparea blanco, dar a fost demis dupa numai 1 an. A urmat in functie, germanul Jupp Heynkes, omul care a cucerit Cupa Campionilor cu gruparea madrilena si a fost concediat dupa numai un sezon!! In mod, absolut inexplicabil!!! Sanz a apelat dupa german la Camacho, pe care l-a pastrat in functie nu mai putin de …23 de zile…concediindu-l si pe acesta!In 1998 l-a adus pe Guus Hiddink, un antrenor in plin succes, care a rezistat la Madrid exact 7 luni, fiind imediat inlocuit de Sanz cu John Toshack, desi castigase Cupa Intercontinentala. Pentru 9 luni…pentru ca dupa 9 luni, Toshack i-a lasat locul lui Vicente del Bosque…

Florentino Perez (16 iulie 2000-februarie 2006): l-a gasit pe Del Bosque ca antrenor si l-a pastrat timp de 3 ani in functie. A fost destituit in mod inexplicabil si inlocuit cu Carlo Quieroz, care a ratat totul si a fost demis dupa 11 luni. Camacho si Garcia Remon au condus apoi echipa pentru 7 luni impreuna, pentru ca Luxemburgo sa fie numit in 2004-2005 in functie si sa reziste 11 luni. Nu a castigat niciun trofeu si a fost demis. Perez a demisionat si el in 2006.

Ramon Calderon (2 iulie 2006-16 ianuarie 2009): l-a numit in 2006 pe Fabio Capello din nou ca antrenor,iar italianul a castigat titlul de campion. In mod paradoxal, a fost concediat, pentru ca echipa sa atragea huiduieli pe Bernabeu prin stilul de joc. Calderon l-a adus apoi pe Schuster, care a castigat si el un titlu de campion dar a fost demis dupa 1 an si 5 luni. Juande Ramos a fost cel care a condus echipa in ultimele 7 luni, apoi a fost destituit

Florentino Perez (1 iunie 2009 -prezent) : a revenit din nou in functie si l-a instalat pe Pellegrini. Chilianul a ratat toate obiectivele si a fost demis dupa un sezon. Perez a apelat la Jose Mourinho care a rezistat in functie trei ani de zile si a adus in vitrina clubului titlul istoric obtinut cu record de puncte si de goluri marcate intr-un an. In al treilea sezon insa, nu castigase niciun trofeu major…Apoi Perez l-a numit pe Carlo Ancelotti, omul care a castigat Uefa Champions League si pe care l-a concediat dupa doi ani. In al doilea sezon, Ancelotti nu castigase nici un trofeu major.

Statistica nu include mandatele presedintilor interimari: Fernando Martin, Luis Gomez-Montejano si Vicente Boluda.

Tags: , , , ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap