Iker Casillas: “Cristiano Ronaldo merita Balonul de Aur, este un exemplu pentru noi toti”

Iker Casillas a făcut câteva declaraţii tranşante pentru emisiunea El Partido de las 12, pentru Cadena COPE, în care a recunoscut, printre altele, faptul că nu s-a simţit bine în rolul de rezervă şi că au fost momente în care s-a gândit să părăsească Real Madrid. Totodata, Casillas a marturisit ca nu l-ar transfera pe Messi la Real Madrid, a confirmat ca Sergio Ramos este adevaratul lider din vestiar si ï-a atacat voalat pe fostul sau antrenor, Jose Mourinho si fostul sau coleg, Xabi Alonso. In plus, capitanul blanco l-a laudat pe Cristiano Ronaldo pentru atitudinea sa exemplara si a marturisit ca fiecare dintre colegii sai, inclusiv el, au de invatat multe de la superstarul portughez. Mai jos, interviul complet oferit de San Iker pentru COPE:

Statutul de rezervă: „ Am fost supărat din această cauză şi, într-o zi, mi-au dat lacrimile. Am fost trist, a fost o perioadă grea. După ce mi-am revenit după accidentare, aveam senzaţia că totul e aiurea şi mă simţeam oaia neagră. Nu sunt nici sfânt, nici trădător. Sunt doar Iker Casillas şi mă străduiesc de fiecare dată să fiu titular în fiecare meci pentru Real Madrid. Vreau să câştig titluri cu această echipă şi ştiu că postul acesta e o trambulină pentru selecţionata naţională.”

Eşti mereu în centrul atenţiei. „ Da, am spus-o şi în septembrie, când eram fluierat. Postul de portar vine cu o responsabilitate foarte mare, pe care trebuie să ştiu să mi-o asum. Când lucrurile nu merg bine, trebuie să ies în faţă şi să încasez loviturile.”

La Mondiale ai trăit cel mai negru moment? „ A fost foarte dur. Mergeam acolo cu o echipă deja stabilă, care 4 sau 5 ani jucase minunat şi câştigase mult şi nu cred că meritam să ieşim aşa din competiţie. De exemplu, în meciul cu Olanda, daca Silva egala, poate că vorbeam altfel acum. Aşa e fotbalul, ţine de momente, de detalii… Nu am ştiut să reacţionăm, iar olandezii au venit foarte sus peste noi, apoi Chile… şi am oferit o imagine pe care nu am fi vrut să o lăsăm, inclusiv în ceea ce mă priveşte.”

La Real sunteţi deja la a treia înfrângere consecutivă, ce se întâmplă? „ E important şi cu cine jucăm, iar noi am jucat împotriva unor echipe care şi-au dorit mult să câştige şi au dat totul pentru asta.”

A intervenit cumva oboseala? Se poate repeta sezonul acela cu Queiroz? „ Am venit după pauza de Crăciun, mereu se vorbeşte dacă această pauză e binevenită sau nu… însă cred că suntem încă pe drumul cel bun. Şi în septembrie am început prost, cu Real Sociedad.”

Echipa de anul acesta e mai bună ca aceea de anul trecut? „ Sunt diferite. Poate că suntem mai închegaţi anul acesta. Au plecat oameni importanţi… Di Maria înlocuit cu James, Alonso cu Kroos…”

Care este cea mai mare calitate a lui Ancelotti? „ Ajută mult faptul că a fost fotbalist şi ştie să managerieze comportamentul şi atitudinea pe care le au fotbaliştii în momentele bune şi mai puţin bune.”

Şi Luis Enrique a fost fotbalist… „ A fost colegul meu la naţională şi m-am înţeles perfect cu el. Însă habar nu am ce se întâmplă în vestiarul Barcelonei, ştiu doar ce se întâmplă în al meu.”

Cum ai început sezonul trecut? „ Am încercat să devin din ce în ce mai bun. Am tăcut, nu cred că m-a auzit cineva vorbind aiurea. Astfel, când Ancelotti mi-a dat şansa să joc în UCL şi în ligă, am tratat fiecare meci ca pe o finală. De asta cred că, cu excepţia greşelii din finala UCL, am avut un an foarte bun.”

Te-ai simţit singur? „ Din partea colegilor nu, însă din partea celor din afara clubului am auzit o grămadă de mizerii şi nu m-am apărat, pentru că m-am gândit la binele clubului şi al colegilor mei.”

Plecarea de la Real: „ M-am gândit la asta. Am încercat să găsesc soluţii, iar plecarea era una dintre ele. Îmi doresc, însă, să îmi închei cariera la Real Madrid. Sper ca acesta să nu fie ultimul meu sezon la Real Madrid.”

Ai cerut să fii titular ca să rămâi la Real? „ Nu, nu am făcut asta. Dacă începe campionatul şi vezi că nu eşti titular, accepţi decizia antrenorului, însă tot îţi doreşti să joci. Însă nu am cerut să joc, niciodată.”

Ţi-ai regăsit cea mai bună formă? „ În ultimele trei luni, am simţit că îmi revin. Pe El Madrigal mi-am dat seama că sunt într-o bună formă. Nu am făcut parade nemaipomenite, însă m-am simţit bine. Un portar ştie când poate apăra un şut de la trei metri şi când poate încasa unul de la 40. Eram expus criticilor în fiecare zi, veneam după Mondial, după finala de la Lisabona… până într-o zi în care m-am regăsit şi m-am liniştit.”

Greşeala de la Lisabona: „ Şi acum îmi amintesc ce s-a întâmplat acolo. O eroare de-a mea, că nu am apreciat bine săritura la o fază fixă, ne putea costa titlul UCL. În astfel de momente simt că aş vrea să mă înghită pământul. Nu jucasem rău de-a lungul competiţiei, am ajutat la ajungerea în finală, însă oamenii rămân cu acea fază în minte. De ce? Din fericire, Sergio a egalat cu o lovitură de cap şi am câştigat în final.”

Ce i-ai zis lui Ramos? „ Că a fost foarte important pentru noi, atât în semifinale, cât şi în finală. Golul lui ne-a dat posibilitatea de a duce meciul în prelungiri.”

Însă tot tu ai ridicat La Decima: „ Aşa e ierarhia, însă dacă voi mai fi pe teren la Berlin, promit să îl las pe el să ridice La Undecima.”

Ai fi fost mai mândru dacă ai fi câştigat UCL împotriva lui Chelsea, Bayern sau Atletico? „ Împotriva oricui, e un moment pe care nu îl voi uita niciodată. În acestă competiţie, exigenţa e maximă, sunt numai super echipe.”

Cel mai bun portar din lume: „ E clar că îmi doresc să fiu din nou cel mai bun, din acest motiv încerc să mă perfecţionez. După cinci astfel de titluri, e normal că exigenţele sunt foarte mari. Anul acesta titlul va ajunge la Neuer, pe merit, însă sper ca în anii care urmează să mă regăsesc din nou în cursa pentru cel mai bun portar din lume.”

Florentino Perez: „ Nu am nicio problemă cu Florentino. Când mi-a fost greu şi am fost trist, m-a susţinut să continui. Din fericire, de când sunt căpitan, vorbim mult şi ştiu că ţine mult la mine. Şi eu simt acelaşi lucru pentru el.”

Balonul de Aur: „ Îl merită Cristiano, însă este un premiu dificil de acordat. Pentru recordurile şi evoluţia sa, eu i l-aş acorda, deşi, de asemenea, l-ar merita şi un portar. Au fost atâţia portari buni de-a lungul timpului care nu l-au putut obţine. E un pic ridicol faptul că munca unor jucători ca Buffon sau Kahn nu a fost apreciată la valoarea adevărată, ei l-ar fi meritat.”

Te deranjează că Xabi Alonso a zis că cel mai bun portar din lume e Neuer? „ Nu mă interesează ce zice Xabi Alonso. Fiecare crede ce doreşte.”

Relaţia dintre voi este atât de rece? „ E adevărat că în ultimii ani relaţia dintre noi nu a fost cea mai potrivită, dar nu e nimic ieşit din comun. Sunt colegi cu care mă înţeleg mai bine şi alţii cu care nu. La nivelul pe care ni-l cere Real Madrid trebuie să fim pregătiţi să câştigăm titluri, iar noi asta am făcut.”

Aţi câştigat atât de multe împreună, e ciudat ca lucrurile să se termine aşa între voi: „ Poate că în ultimii ani am avut câteva neînţelegeri, însă fiecare are opinia sa şi nu e nicio problemă în asta. Aşa cum unii pot aprecia comportamentul lui Xabi, iar alţii îl preferă pe al meu. Pentru mine, Xabi este un fotbalist fantastic, care a făcut multe lucruri bune pentru Real Madrid, iar cei de la Bayern vor profita, cu siguranţă, de valoarea lui.”

După plecarea lui Mourinho, cel mai rău era faptul că eraţi dezbinaţi? „ Au fost momente grele, care se văd diferit din interior faţă de cum apar ele pentru cei din afară. Nu e uşor ca tot ce se întâmplă în vestiar să apară apoi în atenţia tuturor. Poziţia noastră e clară. Mulţi pot spune multe, important e ca noi să ştim ce avem de făcut şi să continuăm.”

Un duel Chelsea- Real Madrid în UCL? „ Voi puneţi mereu problema asta, când relataţi ce spune Mourinho şi mereu legaţi declaraţiile lui de Real Madrid. La fel ca în cazul lui Alonso, fiecare e liber să creadă şi să spună ce vrea. Îi doresc să îi meragă foarte bine. A câştigat titluri cât timp a fost la Real şi trebuie să îi mulţumim pentru asta. Noi nu ne gândim la antrenorii care au fost sau la ce s-a întâmplat acum două sezoane.”

L-ai saluta, ai da mâna cu el în cazul unei întâlniri directe? „ Fără nicio problemă. Poate că vara trecută, când ne-am întâlnit în amical, totul era prea recent şi fiecare a privit în altă parte, însă acum i-aş întinde mâna. Nu ştiu dacă ar face-o şi el, însă cred că da. Cu Mourinho am avut o relaţie de dragoste şi de ură, de înţelegere şi conflict.”

Barcelona: „ Nu cred ca sunt în criză. Se vorbeşte mai mult de chestii adiacente fotbalului decât de factorul sportiv. Ei sunt încă în lupta pentru Ligă, Cupă şi UCL, deci nu cred că traversează o perioadă de criză. Dacă ar fi la 5 sau 6 puncte de lider şi eliminaţi din celelalte competiţii, poate s-ar mai putea vorbi, însă nu este cazul.”

Messi: „ Nu l-aş aduce la Real Madrid. În momentul acesta, cu jucătorii pe care îi avem, suntem foarte ok şi putem obţine performanţe notabile. Daca îl văd plecat de la Barca? Cred că se simte bine acolo unde e acum.”

Atletico Madrid: „ Ei joacă în felul lor specific, încercând să câştige titluri. Este echipa pe care nu mi-o doresc ca adversar în sferturile UCL. Până la urmă, dacă reuşesc să câştige, la final e important ca ei să placă propriilor fani. Nu cred că în meciul cu ei am fost dezavantajaţi de arbitru.”

Ce echipă joacă mai urât, una de-a lui Mourinho sau una de-a lui Simeone? „ Niciuna. Fiecare joacă în felul său pentru a obţine tilturi.”

Care antrenor e mai bun: Ancelotti sau Mourinho? „ Ancelotti.”

Antrenorul tău, atât de priceput în fotbal, şi-a dat seama că, dacă nu joci tu, nu câştigă? „ Nici gând, am trăit şi eu în teren senzaţia grea a înfrângerii. E adevărat că sezonul trecut am câştigat mai mereu când am jucat, dar am şi amintiri mai puţin plăcute de la înfrângeri.”

Când vorbeşti bine de Mourinho, după ce a spus el despre tine, o faci ca să fii politicos sau este ceea ce crezi cu adevărat? „ Nu am vorbit atunci când el era la Real, nu cred că e ok să o fac nici acum, când el este antrenorul altei echipe, iar eu mă concentrez pe clubul meu. Ar fi un pic ipocrit din partea mea şi o atitudine laşă.”

Cine vrei să câştige Premier League, Chelsea sau City? „ Am foşti colegi în ambele echipe…aşa că nu mă voi decide pentru niciuna dintre ele. Poate City, pentru că are în Pellegrini un antrenor care mi-a plăcut mult, însă nu optez pentru niciuna.”

Naţionala Spaniei: „ Cred că mă voi retrage de la naţională după Campionatul European viitor.”

În vestiarul lui Real există cineva cu o personalitate insuportabilă? „ Nu, nimeni. Dimpotrivă, este un vestiar sănătos, cu oameni tineri, cu oameni valoroşi şi fiecare ştie ce rol are. Pe cei noi trebuie să îi învăţăm câte ceva, de exemplu cât de greu a fost să luptăm contra celei mai bune echipe a Barcelonei din istorie şi până am ajuns aici.”

Care au fost cei mai buni jucători şi antrenori care au lucrat cu tine? „ Nu aş putea numi doar unul din fiecare categorie, ar fi nedrept. Toţi cu care am jucat. Îmi amintesc de Zidane, Ronaldo, Roberto Carlos, Raul Hierro, Redondo, Bale, Cristiano, Ramos….nu e corect să aleg pe cineva.”

Dar cel mai greu adversar? „ Eto o în perioada de la Barca, era o echipă care ne dezechilibra mereu, apoi epoca lui Messi, care ne dădea gol după gol.”

Cine comandă în vestiar: Sergio, Cristiano sau Iker? „ Sergio joacă rolul de căpitan, cu mândrie şi cu geniu. Eu mă văd ca un Camacho, unul de care are nevoie orice echipă. Şi eu îmi iau în serios rolul de căpitan, dar într-un mod mai calm şi mai echilibrat. Cristiano este vital pentru noi. Ceea ce face el ne determină să îl urmăm şi să îl susţinem în tot. A fost bine că Ronaldo a schimbat ceva în atitudinea sa, că e mai apropiat de echipă, pentru că astfel, alături de Marcelo şi Pepe, am câştigat un vestiar mai unit. Şi prin asta nu vreau să zic că înainte era mai rău şi acum emai bine.”

Luaţi des cina împreună? Cine plăteşte? „ Nu mancăm împreună atât de des pe cât ne-am dori. Plătesc cei care ajung ultimii, e o amendă pentru că au întârziat şi au dormit mai mult.”

Care e relaţia cu Keylor Navas? „ Am avut mereu colegi care m-au motivat. Am avut mereu concurenţă foarte serioasă. Cel mai bine îmi aduc aminte de Cesar. Era un portar fenomenal şi m-a făcut să lupt mult pentru post. Era mereu într-o formă fizică excelentă, deşi era cu zece ani mai în vârstă decât mine. Apoi au urmat portari foarte buni, care au făcut o concurenţă dură: Diego López, Keylor, Dudek, care venea din postura de campion european. Nimeni nu mi-a oferit nimic gratis.”

Despre autor

Tags: , , , , , , ,

bembiluna

bembiluna

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap