Maiestatea Sa, Regele Juan Carlos I al Spaniei, a abdicat

“Maiestatea sa, Regele Juan Carlos, tocmai mi-a comunicat dorinta sa de a renunta la tron” a anuntat astazi Mariano Rajoy, seful Guvernului Spaniol. Vestea a lovit ca un fulger Spania si a facut rapid inconjurul lumii. La 76 de ani, dominat de varsta si probleme de sanatate, Maiestatea sa, a decis sa puna stop unei domnii eficiente si bine calibrate vreme de 40 de ani. Considerat a fi “cel mai mare promotor al democratiei iberice si un adevarat simbol al luptei pentru pace si libertate” Regele Spaniei, Juan Carlo I de Bourbon ii face loc urmasului sau, Printul Felipe, in varsta de 46 de ani. El s-a bucurat de un urias val de popularitate, conducand Spania spre procesul ei de democratizare urmare a declinului inregistrat in perioada fascistului Franco.

Juan Carlos Alfonso Victor Maria de Borbon y Borbon Dos Sicilias pe numele sau monahic, Regele Spaniei este nepotul marelui Alfonso al XIII-lea si fiul lui Juan de Borbon conte de Barcelona. Dupa moartea dictatorului Franco, regele Juan Carlos I a instituit rapid reforme, spre marea nemultumire a Falange si a elementelor conservatoare in special din armata care se astepatu ca el sa mentina statul autoritar. Una dintre cele mai mari realizari ale sale este alegerea liderului socialist Felipe González ca prim ministru in 1982 o mutare care a marcat incheierea efectiva a implicarii active a Regelui in politica spaniola. González a guvernat peste un deceniu si administratia sa a contribuit la consolidarea cuceririlor democratice si a mentinut, astfel, stabilitatea natiunii. Pe de alta parte, desi Juan Carlos era in general socotit a avea un rol pur ceremonial in politica, Maiestatea Sa a avut o autoritate morala impresionanta drept simbol primar si esential al unitatii tarii.

La 8 mai 2010 Regele Juan Carlos a fost operat cu succes de un nodul la plamanul drept, la un spital din Barcelona. In luna aprilie a anului 2012 Juan Carlos a trebuit sa fie supus unei interventii chirurgicale la Spitalul San Jose din Madrid, dupa o cadere la o vanatoare privata in Botswana. El a suferit o fractura tripla de sold.

Un mare sustinator al sportului si un mare admirator al clubului Real Madrid, Maiestatea Sa, Regele Juan Carlos a fost protagonistul unei frumoase anectode care circula in urma cu 5-6 ani in Spania. Se spune ca Regele s-a bucurat foarte mult de revenirea lui Florentino Perez la Real Madrid si intr-o discutie privata i-ar fi transmis presedintelui blanco: “Va rog sa faceti tot posibilul pentru a aduce a zecea Cupa a Campionilor acasa. Nu vreau sa ma retrag si nici sa mor pana n-am s-o vad pe Chamartin”. Coincidenta sau nu, dupa ce Real Madrid a cucerit a zecea Cupa a Campionilor Europeni (la a carei finala Regele Juan Carlos a tinut sa fie prezent – vezi foto) Maiestatea Sa a abdicat. La numai cateva zile distanta…

Despre autor

Tags:

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap