Pentru el, Luka Modric

O vorbă rătăcită în anonimat și provenită din lumea fotbalului spune că practicanții de tip profesionist ai sportului rege se pot încadra în două categorii: cea a jucătorilor de fotbal și cea a fotbaliștilor. Fiindcă între cele două tipologii există o discrepanță și nicidecum un raport de sinonimie, fotbalul continuă să fascineze, să provoace instantanee memorabile și să impregneze în minți amintiri, sudând astfel o relație veritabilă între sport și privitor.

Pentru a spori complexitatea zicalei, aș continua spunând că specia fotbaliștilor se extinde la rândul ei în mai multe ramuri. Puțini la număr, diferiți și prea rar întâlniți în fotbalul modern, fotbaliștii sunt recunoscuți în urma unor calități ieșite din comun și reținuți drept șuteri letali, pasatori măieștri sau mingicari incurabili. Lămurind conceptul de mai sus, diferența dintre un jucător de fotbal și un fotbalist este aceea că un jucător poate deține abilități numai pe plan atletic și/sau tactic, în vreme ce fotbalistul e dibaci în ale mingii întâi de toate. Aprofundând și luând toate în considerare, trebuie menționat că, din când în când, apare câte un exemplar neobișnuit, care este deopotrivă un șuter pătrunzător, pasator infailibil și dribler înșelător.

Din 27 august 2012, Real Madrid are în posesie un asemenea giuvaier fotbalistic – o bijuterie în vremurile actuale ale celui mai iubit sport din istoria omenirii, în persoana lui Luka Modrić. Așezat într-o poziție nițel prea defensivă pentru bagajul său tehnic, Modrić și-a acceptat tacit rolul și a început să raze încă din primele clipe în care balonul a făcut contactul cu piciorul său drept. Un om de a cărui înfățișare nu s-ar speria nimeni, croatul își înfricoșează adversarii printr-o cantitate simandicoasă de luciditate și printr-o inteligență rarisimă. Pasator vizionar, dar realist, Luka ridică privirea sus, denotând eleganță și stăpânire de sine ori de câte ori primește mingea. În miimi de secundă, Modrić scanează, analizează și acționează: corect, în majoritatea cazurilor. Fiind unul dintre fotbaliștii proclamați magicieni nu în urma vorbelor, ci a faptelor, croatul este unul din tipologia aparte a fotbaliștilor care se pot mândri cu faptul că, față de ei, mingea nu mai ține vreun secret. Greșind infinitezimal, dovedindu-și astfel calitatea, numărul 19 al Realului este și face mai mult decât presupune poziția de închizător, împrăștiind pe teren pase geniale, sincronizate perfect cu acțiunile coechipierilor.

Ca și cum abilitatea sa de pasă nu ar fi îndeajuns pentru a convinge, Luka mai are în tolbă un șut de speriat, adesea subestimat, dar și un stil de dribbling înșelător, neexceptând nici capacitățile impresionante de ordin fizic și tactic. Apropo de calitatea sa de a-și întrece adversarii prin a-i dribla, Modrić poartă o grijă deosebită mingii, la care adaugă o știință a fentelor din corp. Prin intermediul acestora, își păcălește oponenții și îi ține la respect pe cei care preferă mai degrabă să îl taloneze decât să rămână stânjeniți.

Arătând mai puțin rezistent decât este într-adevăr, Luka Modrić oferă siguranță suporterilor, completându-și contribuția ofensivă cu recuperări inspirate pe faza defensivă. Că veni vorba de siguranță, pe 24 mai 2014, când multora le tremurau picioarele, croatul și-a controlat emoțiile și a executat un corner de parcă miza și apăsarea rezultatului nefast nu ar fi însemnat nimic pentru el. În urma centrării, Sergio Ramos s-a înălțat și istoria s-a schimbat…

În urmă cu exact trei decenii, Luka Modrić se năștea în Zadar, dar nu fără folos. De pe plaiurile Croației, un geniu al fotbalului și-a început ascensiunea de care noi, susținătorii fotbalului-spectacol ne-am bucurat și ne putem bucura și în cele ce urmează. Aducând la stil cu Guti Hernandez – un fotbalist la fel de subestimat precum curentul stâlp din mijlocul echipei madrilene -, Luka Modrić aduce echipei autenticitate și strălucire. Talent, inteligență și ambiție: toate puse la un loc, formează un tip formidabil, modest atât în teren, cât și în afara lui – desigur, în viziunea celor care au ochi pentru a-l remarca. La mulți ani, maestre!

Despre autor

Tags: ,

Marcu Czentye

Marcu Czentye

Raul Gonzalez, Zinedine Zidane & Luka Modric.... sau mai scurt - Real Madrid

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap