Povestea lui Keylor, costaricanul lui Real Madrid

Browse By

Totul a început când tatăl său, fostul fotbalist Freddy Navas, şi-a luat fiul la un meci de fotbal de cartier din oraşul său natal, San Isidro del General, aflat la 130 de km de San Jose.

„L-am văzut pe portar făcând o paradă incredibilă şi, pentru că aveam doar cinci ani, această imagine m-a marcat şi mi-am propus să ajung şi eu la fel de bun”, povesteşte portarul echipei naţionale a naţionalei din Costa Rica, vedetă deja în ţara sa natală, după un Mondial excelent. Acel moment din copilărie a însemnat punctul de plecare pentru ascensiunea lui Navas, care a devenit, sezonul trecut, cel mai bun portar al campionatului spaniol, când apăra poarta lui Levante, apoi cu echipa naţională, cu care a ajuns în sferturile de finală ale competiţiei. A fost senzaţia echipei revelaţie a Campionatului Mondial: desemnat de trei ori cel mai bun jucător al meciului, remarcându-se prin parade incredibile în faţa unor monştri ai fotbalului mondial şi a reuşit să primească doar două goluri. Această carte de vizită remarcabilă i-a deschis poarta către Real Madrid.

Primii săi paşi în fotbal au avut loc la echipa ADEFIP, din San Isidro, pe când avea numai 12 ani. În acea vreme, locuia cu bunicii săi, căci părinţii erau plecaţi în Statele Unite, pentru a putea ajuta familia, muncind ceea ce găseau. La acest club, s-a afirmat pe postul de portar, iar Deportivo Saprisa l-a privit cu atenţie pe acest tânăr, pe care l-a cumpărat cu 2000 de dolari, când avea 16 ani. Navas ajungea, astfel, la unul dintre cele mai populare cluburi din Costa Rica. Astăzi, suma pare ridicolă, dacă ne gândim la cele 10 milioane de euro, cât a trebuit să plătească Real Madrid lui Levante pentru el.

Directorul primei sale echipe, Guillermo Trejos, îşi aminteşte că, în acea perioadă, Navas dădea semne deja că va fi un portar bun, deşi avea calităţi şi ca jucător de câmp, unde evolua uneori. „Antrenorul său începea cu el ca portar, iar câteodată îl punea şi jucător de câmp, ceea ce poate explica de ce are un joc foarte bun cu ambele picioare.” Keylor însuşi îşi aminteşte un astfel de episod, într-un recent interviu în presa spaniolă: „ Când am intrat la şcoala de fotbal, eram portar, însă, în timpul săptămânii, pe terenul din cartier, nu îmi plăcea să fiu pus în poartă. Când treaba era serioasă, eram portar, ca să mă distrez, eram atacant”, zâmbeşte costaricanul. Şi cine ştie, poate că joaca din cartier i-a dezvoltat calităţile pe care le demonstrează acum. Iată cum se autocaracterizează: „ Sunt bun la baloanele care îmi vin la mână, sunt rapid şi agil şi joc bine cu ambele picioare, ceea ce este unul dintre avantajele mele.” Această agilitate i-a permis să reuşeacă, în ciuda faptului că, la cei 1,85m pe care îi are, nu este unul dintre cei mai înalţi portari din fotbalul mondial.

A jucat de mic în echipe cu nivel de vârstă superior lui, iar la una dintre aceste echipe l-a avut antreor pe Gabelo Conejo, legendarul portar costarican de la turneul final din Italia 90, punctul de referinţă al fotbalului din această ţară, înainte de apariţia lui Navas. Acesta l-a comparat adesea cu cei doi mari portari spanioli, Iker Casillas şi Victor Valdes: „ seamănă cu Iker la reflexe şi cu Valdes la jocul de picior.”

La echipa din Saprisa a debutat în 2005 şi a câştigat şase campionate naţionale, înainte de a fi transferat în 2010 la Albacete, în a doua ligă spaniolă. Plecarea sa de la clubul costarican a generat ceva polemici, întrucât cei din conducere nu au vrut iniţial să îi dea drumul. Keylor a rupt însă contractul, unilateral, şi a ajuns în Spania.

În sezonul 2011-2012 a profitat de oferta celor de la Levante şi a ajuns în Primera. „ Primul an a fost greu, pentru că eram rezerva lui Gustavo Munua, însă am trecut peste aceste momente dificile. La un momentdat îmi pierdusem motivaţia, însă Dumnezeu a fost alături de mine şi nu m-a lăsat să renunţ.” Şi recompensa a venit în sezonul 2013-2014, când a fost titular şi a devenit idolul fanilor lui Levante, cu evoluţii care l-au făcut cunoscut în întreaga lume. Era, de asemenea, şi titular al echipei sale naţionale, cu care a participat la Campionatul Mondial din Brazilia.

 • Torpyla

  frumoasa povestea lui..ma bucur pentru ca a ajuns la un astfel de nivel.

  sa aibe rabdare,va avea si el sansa lui de a ajunge titular

  • Negru

   nu ajunge niciodata titular la Real Madrid!!! Iker se va retrage in 10 ani!

   • Torpyla

    Iker va pleca la sfârşitul sezonului cu imaginea (p)refăcută

    • Prisacariu Cristian

     dau de baut cand se va intampla asta …

     • bembiluna

      multumim pentru articole, tu mi le-ai dat

 • Prisacariu Cristian

  super Daniela , multumim pentru traducere , un portar cu origini umile , si faptul ca a fost atacant (jucator de camp) ma face sainteleg de ce anticipeaza asa bine baloanele si de ce are un joc bun de picior .

  oricum super poveste .

 • COSTEL

  multumim Daniela .
  ce pot spune .imi pare rau ca lupta ptr titularitate in postul de portar la real madrid incepe cu factorul imagine …. cu factorul ,,istorie”.
  iar acest barbat pleaca cu un mare decalaj….

 • psycho

  acum insa mai mult ca niciodata trebuie impusa rotatia portarilor mai ales ca avem doua trofee de aparat si cel putin doua competitii de disputat.altfel nu vad cum ar putea sa se impuna navas in primul 11 decat pe baza unor greseli,erori grave ale lui iker,un fel de vanatoare dusa impotriva capitanului.

  as vedea o copa dusa cu keylor neaparat pentru a deslusii capacitatile sale .un meci de primera titular odata la n’spe etape nu ajuta pe nimeni si nu mi se pare profesional.

Real Madrid Romania