Povestea lui Mariano Diaz, catalanul cu origini dominicane care l-a cucerit pe Zidane

Mariano Diaz Mejia are o poveste interesanta. S-a nascut pe 1 august 1993 la Barcelona intr-o familie mixta (tatal sau este spaniol, mama sa din Republica Dominicana) foarte atasata de culorile clubului RCD Espanyol. Tatal sau l-a dus varsta de 8 ani la juniorii clubului catalan, unde Mariano s-a dezvoltat promitator. La varsta de 13 ani a fost trimis de gruparea catalana la una dintre filialele clubului din regiunea Premia de Mar, pentru ca un an mai tarziu, considerand ca nu progreseaza corespunzator, dominicano-spaniolul sa fie luat aproape cu forta de tatal sau si convins sa paraseasca gruparea catalana.

Salvat de fostul presedinte de la Espanyol

Fostul presedinte al celor de la Espanyol Barcelona, Daniel Sanchez Llibre i-a telefonat insa intr-o dupa amiaza tatalui lui Mariano si l-a convins sa-l inscrie pe pusti la Scoala sa privata de Fotbal. Un singur an i-a fost de ajuns lui Diaz pentru a reusi sa impresioneze si la numai 16 ani a ajuns la un acord cu divizionara a treia, CF Badalona. Si-a facut debutul in Segunda B in sezonul 2011-2012, cand a fost remarcat dupa numai cateva minute jucate de scouterii lui Real Madrid: „Intamplarea a facut ca la acel meci contra lui Sporting Gijon B in tribune sa se afle doi fosti jucatori ai clubului blanco. Unul dintre ei, nu are legatura astazi cu conducerea echipei, dar este omul caruia trebuie sa-i multumim” a marturisit tatal fotbalistului.

Descoperit de o legenda blanco

Desi nu a vrut sa spuna numele celui care l-a recomandat pe Mariano la Real Madrid, presa spaniola a aflat ca este vorba de unul dintre cei mai mari fotbalisti pe care gruparea blanco i-a avut vreme de 16 ani in echipa: Jose Martinez Sanchez, „ Pirri”. Fost Sef al Departamentului de Scouting de la Real Madrid, Pirri l-a recomandat pe Mariano Diaz actualului conducator al Departamentului de pe Bernabeu, Ramon Martinez. Iar lucrurile au mers perfect, pentru ca atacantul ce masoara la 21 ani, 1,82 de cm a devenit jucator al Realului in toamna lui 2011.

Transferul la Madrid i-a priit enorm, iar pustiul a reusit sa creasca parca de la un meci la altul si sa se dezvolte mai mult decat promitator: „Este masiv, dar forta sa este nativa. Un luptator cu creier, cam asa l-as descrie daca ar fi sa-i fac o caracterizare scurta. Insa, cred ca cel mai important lucru pe care il are este conexiunea cu poarta. O simte, este un marcator, este un varf de care trebuie sa avem grija” spune Tristan Celador, unul dintre antrenorii sai. 24 de goluri pentru Juveniles a marcat Mariano Diaz in primul sau sezon si alte 14 pentru Real Madrid C, prestatii care l-au adus in atentia selectionerului Republicii Dominicane, Clemente Domingo Hernandez. Acesta l-a convocat in luna martie a anului 2013 la prima echipa reprezentativa si aproape ca il luase in carti pentru cel mai important turneu din Carraibe. Accidentarea grava suferita, l-a tras insa usor in spate pe „tancul” nascut in Catalunya. Dar Mariano este puternic si a revenit, iar astazi pare mai bun ca niciodata.

Sub comanda lui Zidane

Ochii aprigi ai lui Zinedine Zidane l-au simtit imediat. L-a chemat deja la Castilla pentru a juca langa Odegaard, Medran, Marcos si Diego Llorente sau Burgui. Echipa lui Zidane este o echipa cu un apetit eminamente ofensiv. Castilla joaca fotbal, nu se ascunde dupa adversar si cauta mereu poarta. Cele 44 de goluri marcate in acest sezon sunt realmente putine, tinand cont ca pustii zeului francez au ratat in medie 4 ocazii mari pe meci.

Cum nici finlandezul Markkanen si nici canteranul Raul de Tomas nu au stralucit in aceasta editie de Segunda B, Zidane s-a bazat in exclusivitate aproape pe contributia lui Burgui. Insa Jose Franco Burgui nu este un varf autentic, astfel ca revenirea lui Mariano Diaz este extrem de benefica, in ciuda celor 8 luni de inactivitate. Dominicanul este varf, dar stie sa joace foarte bine si in banda. Este destul de rapid si foarte abil pe spatii largi, devoltand o forta si o viteza de invidiat. La primul sau meci sub comanda lui Zidane, a intrat la pauza si a marcat doua goluri. Cu Barakaldo a debutat oficial si…da…a marcat din nou. Ce se va intampla de aici incolo cu cariera sa, depinde in mare parte de el. Pentru ca, nu-i asa, si ghinionul are un sfarsit…

Despre autor

Tags: , , ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap