PRISA si REAL MADRID: Ce se intampla cand presa crede ca fotbalul ii apartine

Articolul amplu pe care il veti citi mai jos a fost redactat din dorinta de a lamuri care sunt interesele ascunse ale asa numitei “prese de casa” din jurul echipei Real Madrid. Nu este un articol pro Florentino Perez, ale carui erori in cei 10 ani de conducere sunt bine cunoscute, cel putin cele comise din punct de vedere sportiv si managerial. Dar, stim cu totii ca de ani buni pluteste in aer aceasta suspiciune, care in Spania a fost dezvoltata deja de catre fani la nivel de miscare populara. Incercam sa lamurim pe scurt intr-un prim articol, cateva detalii poate prea putin cunoscute de publicul blanco din Romania. Realmadrid.com.ro multumeste pentru colaborare in redactarea acestui articol jurnalistilor spanioli, Daniel Marin, Jose Gonzalez si Miguel de Queipo. Vom reveni pe viitor si cu alte detalii mai mult decat interesante despre acest subiect.

Cine este de faptul grupul PRISA?

Ignacio Polanco, fiul fondatorului PRISA si actualul lider al trustului
Ignacio Polanco, fiul fondatorului PRISA si actualul lider al trustului

Grupul PRISA a fost fondat acum 44 de ani de Jesus de Polanco si este cel mai important trust media din Spania. PRISA, pentru cine nu stie,  detine cotidiane uriase ale Spaniei precum AS si El PAIS (cel mai important cotidian iberic), cel mai important cotidian economic (Cinco Dias), ziare si reviste precum Huffington Post, Cinemania, Claves, Revista 40 dar si posturi de radio (Cadena SER printre ele) si TV.

PRISA are o cifra de afaceri de peste 2 miliarde de euro, dar si datorii din ce in ce mai mari. Grupul a intampinat primele probleme financiare la inceputul anilor 2000. In ultimii ani, asupra trustului au existat acuzatii grave aduse pentru sprijinul acordat de PRISA Guvernului Zapatero, mai ales ca, drept rasplata sustin unele surse, Canal + si Cuatro emiteau obligatoriu gratuit in grila de programe. In perioada in care Real Madrid a fost condusa de Ramon Mendoza, Ramons Calderon si mai ales Lorenzo Sanz, PRISA prin varfurile de presa (AS si EL PAIS) a avut o relatie apropiata de gruparea blanco. Prin apropierea de Real Madrid si prin actele de publicitate dintre cele doua entitati jurnalistul Diego Marin sustine ca PRISA isi asigura un procent de 15% din bugetul grupului per an. Scopul era insa altul. Cu totul altul.

Din punct de vedere financiar lucrurile s-au schimbat putin in anii 2000, dar mai ales din 2009-2010 odata cu numirea noului presedinte de la Real Madrid. Beneficiul net al grupului PRISA scazuse cu aproape 80 de milioane de euro, iar familia Polanco a pierdut din actiuni in urma unei sedinte de urgenta, ramanand cu numai 20% din cele 71% din actiuni. Unul dintre actionarii importanti ai grupului a devenit Banca Santander, condusa de Ana Patricia Botin, prietena intima a presedintelui Florentino Perez. Se spune ca prin intermediul ei, PRISA a incercat sa puna la cale o noua strategie de asociere cu Real Madrid pe care Florentino Perez a respins-o. Diego Marin ne spune ca din ratiuni politice, tinand cont de apropierea de Mariano Rajoy, membru al Partidului Popular, adversar al Guvernului Zapatero.  Ulterior in 2011, Rajoy a devenit seful Guvernului, iar aversiunea grupului a crescut fata de Florentino.

Pierderi mari in ultimii ani pentru cel mai important trust de presa iberic

In acelasi timp, PRISA a inregistrat in trei ani pierderi impresionante: beneficiul net s-a redus cu 66.5% in 2011! In 2011 actiunile [su_pullquote align=”right”]”nu vor renunta pana cand Perez nu va pleca si vor incerca sa-si impuna oamenii lor acolo”[/su_pullquote]grupului impotriva clubului Real Madrid au devenit din ce in ce mai agresive, acela fiind anul in care PRISA a pornit o campanie furibunda impotriva presedintelui Florentino Perez, dar si a lui Mariano Rajoy. Ulterior, revenirea lui Ignacio Polanco la carma grupului a redus atacurile impotriva guvernului.

Criza continua insa la PRISA pt ca toate tirajele cotidianelor importante (As si El Pais) au scazut cu 37% respectiv 44% fata de 2007!! In aprilie anul trecut, Consiliul Director format din familia Polanco, impresarul qatarez Ghanim al Hodaifi, Roberto Alcantara, Ana Patricia Botin, Isidro san Faine Casas si Cesar Alierta a decis sa vanda platoforma de televiziune pay-per-view Canal + catre Telefonica pentru 707 milioane de euro. In iunie 2015 datoria banca neta a grupului atinge 190 de milioane de euro!!

De remarcat: dupa problemele cu Real Madrid, ceea ce putina lume stie (si eu am aflat recent de la Diego), PRISA s-a asociat in anumite proiecte (aspect demonstrat prin acte) cu cateva nume interesante! PRISA Radio care are 8 milioane de utilizatori unici doar prin internet s-a asociat cu Grupul Godo, apropiat de FC Barcelona si care conduce ziarele La Vanguardia si El Mundo Deportivo. De asemenea,  din 2012 intre actionarii grupului se afla Caixa Bank, cea mai importanta banca din Catalunya, care acum detine 9% din actiuni.

Cum a inceput razboiul PRISA – Real Madrid

Distanta dintre Grupul PRISA si in special cotidianele AS si EL PAIS si Real Madrid nu a existat mereu. Sosirea lui Florentino Perez la

Sediul grupului PRISA in Madrid
Sediul grupului PRISA in Madrid

Real Madrid a incalzit insa spiritele si a condus catre campaniile publice mediatice care au culminat in ultimii 4-5 ani cu atacuri gratuite la adresa conducerii tehnice sau administrative a clubului merengue. In doua randuri, Perez a inrerupt orice colaborare cu PRISA si AS in special.

Putina lume stie ca PRISA a vrut in 1995 sa se impice financiar la Real Madrid cautand sa devina initial sponsor principal al echipei de baschet. Scopul era insa altul, iar idealul mult mai mare. Presedintele Ramon Mendoza nu parea atunci deranjat de idee, iar ideea a fost oarecum incurajata si de inlocuitorul sau, Lorenzo Sanz.

Pentru unii Lorenzo Sanz a ramas in amintire ca omul care a cladit echipa care avea sa castige Champions League in anii 2000. Pentru altii este presedintele care a lasat clubul in impas financiar si a “impresionat” prin sume uriase si inexplicabile de bani investite in jucatori ca Elvir Baljic, Canabal sau Ognjenovic. Toti trei au costat Real Madrid 40 de milioane de euro in anii 2000, o suma uriasa si complet nejustificata. Toti trei au strans la Real Madrid 40 de meciuri si toti trei au reusit impreuna…1 gol! La acea vreme, AS era chiar un “cotidian de casa” si n-a scos un cuvant despre erorire incredibile comise de Lorenzo Sanz pe piata transferurilor. Astazi se vorbeste de investiile haotice ale lui Florentino Perez aproape zilnic. E drept, fata de 1997-1998, AS nu mai produce nimic din asocierea cu Real Madrid, iar diferenta se simte si in politica editoriala.

 

PRISA a incercat sa devina actionar la Real Madrid in 2000!

Perez a devenit o amenintare uriasa pentru oamenii celor de la PRISA: Ramon Mendoza si Lorenzo Sanz. Perez a amenintat ca va conduce clubul inca din 1995, dar si-a facut serioase intentiile in 2000, cand spre stupefactia PRISA, Florentino Perez a castigat alegerile pentru presedintia Realului in ciuda unei campanii agresive realizate si pe-atunci de AS. Cu chipul sau de bunicut simpatic si cu promisiunea ca il va aduce pe Figo la Real Madrid, Florentino mai propusese insa un slogan captivant: “Real Madrid apartine Los Socios!” A contat enorm pentru suporteri pentru ca situatia critica a clubului ameninta Real Madrid cu transformarea in SAD (Sociedad anónima deportiva conform legii 10/1990).

Si a contat enorm pentru Real Madrid venirea lui Perez, pentru ca nu doar Lorenzo Sanz a pierdut alegerile ci si PRISA. De ce? Pentru ca transformarea Real Madrid in Societate Anonima Sportiva insemna ca PRISA se poate inscrie in actionariatul clubului, iar seful PRISA, Polanco, exact asta urmarea. Din acel moment…s-a nascut anti-florentinismul! Si a crescut in zilele noastre capatand proportii uriase. Un reputat jurnalist spaniol, Carlos Aballan a publicat o carte foarte interesanta recent in care sustine ca miza celor de la AS este una simpla: “nu vor renunta pana cand Perez nu va pleca si vor incerca sa-si impuna oamenii lor acolo”.

[su_pullquote]”Transformarea Real Madrid in Societate Anonima Sportiva insemna ca PRISA se poate inscrie in actionariatul clubului, iar seful PRISA, Polanco, exact asta urmarea. Din acel moment…s-a nascut anti-florentinismul!”[/su_pullquote]Florentino a simtit insa razboiul si l-a alimentat fara sa vrea. In acelasi timp, din pacate pentru AS, lucrurile au mers bine la Madrid. Primul mandat al lui Florentino a fost presarat cu erori, unele bine semnalate de presa centrala, dar galaxia “Zidanes y Pavones” si proiectul serios la care s-a inhamat Florentino a pastrat speranta fanilor intacta.

Succesele au venit, iar Real Madrid a castigat trofee importante, dar dincolo de toate practica un fotbal asa cum fanilor de pe Bernabeu le place. Iar AS s-a linistit o vreme, pentru ca pana la urma, Real Madrid vinde bine si cand are rezultate. A venit insa 2006, iar din Galaxia Blanca au picat stele. Moment de sarbatoare la PRISA cand Florentino Perez a cedat si a demisionat. AS si EL PAIS i-au fortat mana prin reportaje de tot felul (unele inimaginabile chiar si astazi) si a continuat sa conspire in interior. Diego Marin, prietenul site-ului nostru, povesteste: “Cinele intre jurnalisti si jucatori erau repetate si dese. Se vindeau lucruri din vestiar si din intimate pe sume aberante. Jucatorii nu cautau bani, dar niciunul nu vroia sa se puna rau cu oamenii de presa importanti. Intalnirile erau facute pe recomandari: jucatorul X vorbea frumos de jucatorul Y si tot asa…Nu existau ore prestabilite, daca jurnalistul avea nevoie de ceva la 1 noaptea, atunci suna…”

Florentino Perez in 2000 alaturi de Luis Figo
Florentino Perez in 2000 alaturi de Luis Figo

In acea perioada insa Florentino Perez a avut si o parte uriasa de vina, influentat de oamenii din jurul sau. Erorile comise le-a recunoscut, insa “dusmanii” Madridului au profitat! Prima mare eroare a fost faptul ca toata gestiunea sportiva a clubului a fost lasata de Perez in mana altor persoane din club, inclusiv relatia cu jucatorii (ceea ce acum Florentino face singur in al doilea mandat). “De aici au inceput primele influente negative” sustine si Jose Gonzalez. PRISA a reusit sa-si impuna in conducerea clubului un apropiat (Ramon Calderon) care intre 2006 si 2009 a condus Real Madrid pana la jenantul moment al demiterii dupa frauda voturilor. Scopul trustului de presa a fost atins partial, pentru ca Real Madrid avea acum un presedinte usor manevrabil, cu multe “schelete” in dulap si perfect santajabil. Fiul decedatului Polanco, noul lider al grupului PRISA a continuat “politica” tatalui sau si a incercat prin interpusi sa ajunga la carma clubului, sau cel putin in Consiliul Director.

Din pacate pentru PRISA totul tinea de timp, iar timp n-a mai fost. Pentru ca in acea vreme, MARCA si trustul de presa Unidad Editorial a facut un serviciu urias fotbalului si clubului Real Madrid. Eduardo Inda, jurnalistul care se afla in spatele conducerii cotidianului MARCA, la vremea aceea un jurnalist apropiat de Florentino Perez a pornit un scandal urias. A fost se spune solutia gasita de Florentino Perez pentru a reveni la Real Madrid, iar conjunctura i-a permis acest lucru. Perez a speculat fraudele comise de Ramons Calderon iar pe 26 decembrie 2008, cotidianul MARCA a demascat frauda electorala comisa de Ramon Calderon care a fost obligat sa renunte. “Fratele” lui George Becali si-a vazut visul spulberat, iar odata cu el, PRISA a incetat sa mai viseze. Pentru moment…

Clubul a fost preluat pentru sase luni de vicepresedintele Vicente Boluda, iar in 2009, cu toata opozitia AS, EL PAIS si alte institutii radio si tv, Florentino Perez a revenit la carma clubului Real Madrid. Din acel moment, Real Madrid s-a aratat mult mai deschisa spre colaborarea cu o parte a presei, in special cu mediile ignorate in trecut (Canal + sau Cuatro), dar si cu MARCA.  Numai ca familia Polanco a profitat din plin de criza econimica din Spania si a pus “mana” la pret de nimic pe canale si medii de comunicare importante printre care si Cuatro sau Canal + . Practic, cei mai importanti jurnalisti spanioli de presa sportiva si nu numai lucreaza pentru PRISA, iar unii se bucura inca de credibilitate. Ba chiar, altii sunt si recunoscuti pentru integritatea lor, ceea ce face cu atat mai grea misiunea lui Perez de a explica razboiul cu uriasul trust de presa amintit.

 

Razboiul continua…

Real-MadridRevenind insa…cei trei ani cu Jose Mourinho au dinamitat complet razboiul dintre Real Madrid si cel mai important grup de presa spaniol. PRISA a cumparat actiuni inclusiv la El Confidencial, un cotidian foarte credibil la un moment dat, care s-a pierdut in ultimii trei-patru ani in ghearele acestei harpii infometate. Iar campania continua si va continua pe toate fronturile pana cand obiectivul va fi indeplinit. Mai ales ca astazi, criza economica loveste puternic si in mass media. Tragand linie, razboiul cu institutia de presa cea mai importanta din Spania nu poate face bine clubului Real Madrid. Eu personal nu sustin ca Florentino a procedat corect inasprind acest razboi, dar daca este sa salut ceva o voi face.

Si salut faptul ca Jesús de Polanco n-a figurat in actionariatului unui Real Madrid transformat in Societate Sportiva Anonima. (SAD in Spania). Salut faptul ca Ignacio Polanco nu are influenta asupra clubului in ciuda averii sale impresionante. Salut faptul ca Real Madrid nu permite influenta presei in sanul echipei si mai ales salut faptul ca Real Madrid nu se mai asociaza cu trusturi de presa pentru a-si ajusta bugetul. Obiectivul presei ar trebui sa fie acela de a oferi informatii corecte, rapide si utile cititorilor sai. Obiectivul PRISA este diferit: infiltrarea in cea mai importanta entitate a fotbalul mondial avand un scop financiar stabilit inca de la mijlocul anilor 90. Si asa cum presa are dreptul sa spere si sa sustina ca “este libera” asa imi doresc si eu ca Real Madrid sa fie “liber”. Poate ca si din acest motiv imi place tare mult scandarea fanilor de pe Bernabeu: “Jos mainile presei de pe Realul nostru!”.

Despre autor

Tags: , , ,

Realmadrid.com.ro

Realmadrid.com.ro

Ser del Madrid es saber que ya eres el mejor en algo

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap