Retrospectiva sezonului 2014-2015 pana in prezent (partea a IV-a – Pasele)

Salutare dragi madrileni, in penultima parte a retrospectivei va propun sa ne uitam un pic peste cifrele statistice ale jocului de pase facut de jucatorii Echipei noastre dealungul acestor 28 de etape scurse de la inceputul sezonului . Situatia e urmatoarea : ( click pe poza pentru a o mari) 

 

pase

Ca o nota personala sincer sa fiu mie nici acum nu imi vine sa cred cum am putut sa il luam pe Kroos cu doar 25 mil insa sper ca cel care a avut ideea a fost rasplatit. Acest “Comander Spock ” arian pentru fanii genui SF este un jucator impresionant, iar pasele chiar sunt specialitatea acestuia. Chiar daca a avut nevoie de o perioada  (credem noi ) de adaptare la o noua pozitie, chiar daca nu a fost sprijinit de colegi uneori datorita formatiei adoptate sau a accidentarilor, acest quarterback al nostru are in acest moment cele mai multe pase  date dintre toti coechipierii sai de la Real si chiar dintre cei din aceiasi liga (!). La capitolul pase pe meci, cel mai bine sta insa “vecinul” Roberto Trashorras, care aduna in medie pe meci 76.8 pase, urmat de jordi Alba cu 69.7 si Toni Kroos cu 68.7 . Ce este insa interesant e ca in Top 10 a jucatorilor care ating de cele mai multe ori mingea pe meci, Real are 3 jucatori in top ( Kroos pe 3,  Modric pe 6 si Ramos pe 10). Real in La Liga e a doua echipa ca si numar total de pase date pe meci cu o medie de 538.5 de pase pe meci, dupa Barcelona care strange 671.8 pase pe meci. Podiumul e incheiat de Celta cu 491.4.

In ceea ce priveste numarul de pase pe care le da fiecare jucator, pe fiecare minut lucrurile sunt simple: exista Xavi de la Barcelona cu 1 pasa la fiecare minut, si apoi sunt ceilalti. Cel mai bun jucator de la Real la acest capitol e Illaramendi, care are o medie de 0.93 ( 1.1 minute pana da o pasa)  cifra ce il claseaza pe locul imediat urmator de Xavi, la egalitate cu Trashorras, Busquets si Iniesta. De la noi ii avem la egalitate ( intre ei dar si cu alt jucatori de la Barcelona) pe Kross, Modric , Isco si Ramos, toti cu 1.3 minute scurse pana cand dau o pasa ( 0.7 pase pe minut)

La capitolul pase care isi ating tinta, in ce priveste pasele scurte, pe Kroos il gasim tot pe locul 3 la numarul de pase  scurte bune date pe meci ,dar si pe primul loc la total pase scurte care isi ating tinta , asta datorita numarului mai mare de minute jucate , pe langa aceiasi jucatori de la Barcelona ( plus Trashorras ) de la Real urmatorul pe lista la acuratetea paselor pe meci e Luka Modric situat pe locul 6. Interesant este ca, cu toate ca stam bine la capitotul pase scurte, avem totodata un numar destul de mare de pase lungi, care si ele isi atinge de asemenea tinta.  In La liga lider la acuratetea paselor lungi pe meci este tot Roberto Trashorras  (cu 10.8 pase lungi bune pe meci urmat de coechipierul sau Ze Castro (7.2 )  si de Mascherano (6.5 ). Urmatoarele locuri insa apartin lui Ramos  (6.1 ), Kroos (5.9 ) si Modrici (5.3). Cu mentiunea ca dintre toti Kroos mentine un incredibil procentaj de 82% a paselor lungi reusite  > ( de mentionat ca de aici am scos portarii din statistica deoare poluau cifrele )

La acest capitol  dpdv echipe, laurii se impart intre Barcelona si Real unde datorita numarului mare de pase gratie stilului de joc se claseaza pe locuri fruntase si la acuratete. Insa de mentionat trebuie sa metionam pe Rayo si Celta care stau foarte aproape de pluton, cu o vadita schimbare in stil si in joc , ceea ce ii face adversari delcoc accesibili .

Pentru a termina cu acurateatea, ne facand deloc diferenta intre pase si ne luand in seama decat procentajele, cel mai bun jucator din Liga pana in acest moment la acest capotol e Xavi cu un procentaj de reusita de 92.8 urmat de Toni kross cu 92.3  si Illara  cu  92 , in top de la noi mai apar , Modric pe 6 cu 91.2   si Varane cu 89.9 la egalitate cu iniesta pe locul 8 , iar ramos cu 89.7 e pe 10. Daca vreunul dintre voi mai tineti minte , la inceputul acestui sezon , am propus o dezbatere despre necesitatea transferurilor facute la inceputurile acestui sezon ,(link)

Acolo la finele sezonului trecut din punct de vedere al acuratetei paselor mijlocasii nostri stateau in felul : Modrici 90%  / illara 89 % / isco 88 % / Xabi alonso 88% si Di maria 82% . Cei care venisera , aveau in sezonul anterior : Kross 92 % iar James 82 % . In acest moment situatia e: Kroos 92 , Illara 92 , Modric 91, Isco 89 si James 87 . Cifrele aratand schimbarea vruta de Carlo la Real si jocul bazat pe posesie .

Trecand la o statistica foarte placuta mie  (Pasele cheie ) acele “antepenultime pase” care creaza sansele de gol observam lucruri destul de interesante . Pe primul loc in Liga in acest domeniu e Messi cu 2.6 pase cheie pe meci la egalitate cu Nolito de la Celta,  urmat de James cu 2.5 pe meci si Kroos cu 2.3 . De asemenea in top se afla si surprinzator Cristiano, care de la repozitionarea lui ca al doilea varf  pe langa numarul mare de assisturi furnizate colegilor ( o sa vorbim in ultima parte ) el are o medie de 2.2 pase cheie pe meci  ceea ce il situeaza pe locul 7 in la Liga . Nu ma pot abtine sa nu mentionez ca nu suntem singura echipa cu 3 jucatori in top 10 al acestei statistici, si Celta vigo ( Iar !?) are tot 3 jucatori . (Krohn-Dehli si Orellana pe locurile 8 si 9 cu 2 pase cheie pe meci ). Daca coboram un nivel de detaliu oservam ca Messi, Nolito si Cristiano sunt in topul celor care creeaza sanse de gol cu pasa scurta iar Kross , Piatti si James il clubul select al celor ce au viziune de asnsambu al jocului  (Kroos are 1.1 la ambele capitole )

La capitolul echipa, Real e lider autoritar a si echipa care isi creeaza cele mai multe sanse de gol . cu 14.1 in medie pe meci fiind urmata de Barcelona (12.3), Villiareal (10.1) si Stiti voi cine  cu (10) … (Celta ) , tot noi conducem si la sansele creeate cu pasa scurta (2.8)  dar si la cele cu pasa Lunga (11.4).

Cum nu vreau sa fie mai plictisitor decat este deja aceasta insiruire de date  care ar adormi pe oricine inainte de va invita de a verifica poza pentru alte detalii , trebuie doar sa mentionez cateva lucruri despre centrari . Acestea au aparut din ce in ce mai mult in jocul nostru si uneori sunt chiar exasperante mai ales cand nu dau rezultat .  Dar in ce priveste La Liga, Sociedad sub Moyes centreaza de cele mai multe ori pe meci  ( 26.4 ) urmat insa de noi (26) si Bilbao (25.7) si Atletico cu 24.8 . La acuratete insa , noi si Atletico stam cel mai bine din La liga dupa Atletico  cu un procentaj de 27% acuratete , iar cei de la Atletico au un procentaj de 28 %

Asa ca, va invit din nou , sa va dati cu parerea despre cele scrise mai sus si  cele nescrise  ce au legatura cu jocul nostru de pase …

 

Despre autor

Tags: , , , ,

Cristian Prisacariu

Prisacariu

Donec eris félix multos numerabis amicos;

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap