VIDEO: Documentar de exceptie despre Alfredo di Stefano

Alfredo di Stefano este  socotit pe buna dreptate drept unul dintre cei mai mari jucatori din toate timpurile. Omul care a schimbat istoria lui Real Madrid a debutat la River Plate, dar luand parte la greva jucatorilor profesionisti din Argentina, in toamna lui 1948, a fost ulterior suspendat. In dezacord cu conducatorii sai, impreuna cu alti fotbalisti a plecat in Columbia, la cunoscuta Millonarios Bogota. Efectuand cu aceasta formatie un turneu in Europa, a fost obiectul unei supralicitatii intre marile cluburi spaniole Real Madrid si FC Barcelona, pentru ca era deja considerat una dintre “perlele” fotbalului mondial.

A castigat Real Madrid, in randul careia a jucat timp de unsprezece ani, marcand 418 goluri in 510 meciuri. De altfel, perioada blanco a vietii sale a fost de altfel perioada in care Alfredo Di Stefano a atins culmile fotbalului. Atacant central, atletic, rapid si dotat cu un exceptional simt al jocului, s-a distins atat prin calitatile sale de constructor si de strateg, cat si prin eficacitate.

Cluburi la care a evoluat: River Plate, Huracan, Millonarios Bogota, Real Madrid (1953-1964), Espanyol , Elche. In palmaresul sau impresionant distingem titlurile de Campion al Argentinei, al Columbiei, al Spaniei (1954,1955,1957,1958,1961,1962,1963,1964), titlurile de golgeter (de 5 ori ‘’Pichichi’’ al Primerei). A fost deasemenea castigator al Cupei Argentinei, al Cupei Spaniei si mai ales al Cupei Campionilor Europeni (1956,1957,1958,1959,1960 toate in tricoul lui Real Madrid), al Cupei Intercontinentale (1960) si al Cupei Latine (1955,1957). Don Alfredo di Stefano a bifat 31 de selectii la nationala Spaniei si 6 selectii la cea a Argentinei.

Naturalizat spaniol, in scurta vreme devine atacantul reprezentativei iberice. A evoluat de 3 ori in Romania, prima data ca jucator al lui Real Madrid, in toamna lui 1963, in meciul cu Dinamo Bucuresti disputat pe stadionul ‘’23 August’’ , incheiat 3-1 pentru madrileni, Di Stefano marcand un gol. Apoi, cu prilejul celor doua partide, Steagul Rosu Brasov – Espanyol, in primavara lui 1966 (4-2 ; 1-3 ; scorul fiind egal dupa cele doua manse, s-a mai jucat un playoff la Brasov incheiat 0-1), in cadrul Cupei Europene a Targurilor.

In continuare, a antrenat in Spania pe Espanyol, Elche , Valencia si Real Madrid si in Argentina pe Boca Juniors. De remarcat ca Di Stefano nu a jucat la nici un turneu final al Campionatului Mondial. In 1950 Argentina nu a participat, in 1954 juca Spania, dar era cetatean argentinian, in 1958 era cetatean spaniol dar Spania nu s-a calificat si in 1962, in Chile, a urmarit cele 3 partide ale reprezentativei Spaniei din tribuna. Dupa unii era indisponibil, altii spun ca selectionerul de atunci al Spaniei, Helenio Herrera, l-a tinut pe tusa ca razbunare pentru insuccesele avute de Barcelona, echipa de club ce o antrena pe atunci. In august 1963, cu ocazia unui turneu al lui Real Madrid in America de Sud, a trait emotia unei rapiri spectaculoase de 56 de ore, la Caracas. In 1980 castiga Cupa Cupelor cu Valencia ca antrenor, dar in toamna aceluiasi an, datorita unor rezultate mai slabe inregistrate de echipa sa, este inlocuit si pleaca in Venezuela, apoi in Argentina, la River Plate. Din 1982 antreneaza pe Real Madrid, cu care pierde in 1983, finala Cupei Cupelor in fata scotienilor de la Aberdeen, echipa antrenata de Sir Alex Ferguson. In varsta de 84 de ani, Don Alfredo Di Stefano, supranumit “La Saeta Rubia”, este de departe, cel mai mare jucator din istoria clubului Real Madrid, performantele sale incredibile transformand gruparea blanco in clubul secolului XX.

“Di Stefano a fost cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, mult mai bun chiar şi decât Pele. Era în acelaşi timp închizător în faţa apărării, mijlocaş de creaţie şi cel mai periculos atacant” – Helenio Herrera, inventatorul Catenaccio.

“Nu ştiu dacă am fost un jucător mai bun decât Pele, dar pot să spun fără dubiu faptul că Di Stefano a fost mai bun decât Pele. Sunt mândru atunci când cineva vorbeşte despre Di Stefano. A fost mai bun şi decât mine, şi decât Pele” –Diego Maradona, în 1997, în cadrul unei emisiuni din Italia

“Am fost privilegiat sa-i fiu prieten si mandru ca am fost contemporan cu el. Fara dubii, cel mai mare fotbalist pe care l-a dat fotbalul” – Sir Bobby Charlton

“Cel mai mare fotbalist din toate timpurile. Adversarii ne opreau pe teren si ne spuneau ca jucam in 14 oameni. Atat era de bun, Alfredo!” – Paco Gento

“Pentru mine, Di Stefano era Dumnezeu. Era Dumnezeul fotbalului. N-a mai fost nimeni ca el” – Sandro Mazzola

VIDEO: Documentar de exceptie despre La Saeta Rubia

 

Despre autor

Tags: , ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap