Zinedine Zidane, probabil cel mai bun antrenor al lumii

zizou

Fara sa fie elogiat constant precum Josep Guardiola, Zidane continua sa impresioneze si atinge a treia finala consecutiva de Uefa Champions League din postura de antrenor principal.

Trei finale de Liga Campionilor in doi ani si jumatate ca antrenor. Zinedine Zidane doboara recorduri, pacaleste timpul si se impune. Categoric! Ceea ce a reusit tehnicianul francez marti seara, n-a reusit nimeni si totusi, prea putina lume vorbeste despre asta. Ei bine, eu nu pot sa tac!

Sper ca realizam cu totii ca Zinedine Zidane aduna mai multe finale de Liga Campionilor decat ani ca antrenor la Madrid?! Omul a venit la mijlocul sezonului 2015-2016 si a avut nevoie de 5 luni de zile pentru prima finala din cariera sa. Toti au considerat-o o intamplare. N-a fost!

[irp posts=”9914″ name=”Inca un motiv pentru care Zidane este antrenorul ideal pentru Real Madrid”]

Liga Campionilor il trateaza foarte bine pe Zinedine. Sau Zinedine trateaza foarte bine Liga Campionilor. Cum vreti sa spuneti. Francezul o poate face pe Real pentru a treia oara la rand campioana Europei. Asta in vreme ce multi se lamenteaza de arbitraje sau joc modest, negand cu vehementa realitatea din jurul lui Zidane si refuzandu-i dreptul la laudele bine meritate. Ei, daca pe Zidane il chema Guardiola…era altceva.

Criticat si atacat din toate partile, Zidane ii domina pe Guardiola si Mourinho

Criticat si minimizat de un anumit sector al “specialistilor in fotbal” (fie ei internauti amatori, fie “mari” profesionisti media), Zidane isi vede linistit de cariera. Pentru cei din sectorul pe care l-am enuntat mai sus, Guardiola e cel mai mare din lume, indiferent ce face. Asta cu toate ca aduna cinci ani la rand fara o finala de Liga Campionilor. Si cu toate ca a bifat doar doua in noi ani de antrenorat!!! Zidane, cu linistea care il caracterizeaza si prin maniera impecabila in care controleaza vestiarul, are 3 finale de Liga Campionilor in 2 ani si jumatate. Si nu, nu e cel mai bun. Guardiola e ala! Aveati vreun dubiu?

Datele sunt astea pe care vi le prezint. Totul e verificabil, nimeni nu cauta aici sa induca pe altii in eroare. Dar faptul ca in fotbalul actual exista antrenori cu o presa si o imagine extraordinara (Guardiola, Ancelotti, chiar si Mourinho) imi confirma directia catre care se indreapta lucrurile.

ZZ

Ceea ce nu pricep oamenii astia si ceea ce nu pricep nici multi fani Real Madrid este ca astazi, pentru a fi mare antrenor, nu e suficient sa stapanesti perfect o tactica sau sa stii ce sa spui intr-o conferinta de presa. Astazi, un mare antrenor nu depinde doar de fotbalul pe care il ofera, de filosofia sa, de sistemele sale de joc. Astazi, un mare antrenor trebuie sa aiba din toate cate putin, iar cel mai mare antrenor trebuie sa aiba totul. Iar Zidane arata prin rezultatele pe care le obtine ca are! Fie ca unora le place mutra lui sau, fie ca altora nu le place, fie ca nu va place ce joaca Madridul, fie ca sunteti incantati, fie ca va doriti alti antrenori, fie ca sunteti de parere ca ZZ mai merita o sansa. Nu-mi pasa de discutiile astea, eu am la indemana o realitate palpabila. Iar daca cineva imi poate spune mie in fata ca “norocul” l-a dus pe Zidane in trei finale consecutive (ori arbitrajul dupa mintea altor giboni) se minte singur si trebuie sa mai adune ceva ani de fotbal modern si contemporan pentru a cauta sa ma edifice pe caile lui.

Zidane va juca a treia finala consecutiva de Liga Campionilor. Lui Guardiola nu i s-a intamplat asta niciodata. De fapt nici macar nu s-a apropiat, indiferent ca a fost la Barca cu Messi pe Stelar Mode sau la Bayern.

L-a depasit pe Sacchi in Champions League: “nu conteaza, nu ne place ce joaca!”

Veti intreba de ce insist pe comparatia Zidane-Guardiola. Raspunsul e simplu: pentru ca aceasta comparatie s-a impus in opinia publica. Iar ultimele evenimente ma fac sa scriu toate astea cu si mai mult patos. Guardiola e antrenorul care domina fotbalul din Anglia conform “specialistilor”. Alti “specialisti” ne explica atat de facil si de prost ca antrenorul mare e ala care face senzatie la nivel intern, in campionate de cursa lunga nu in Europa.

Contopind ideiile astea, cum dracului se face ca Pep Guardiola a fost umilit in Europa de o echipa din Anglia, cu 5-1 la general?? Pai ce facem? Schimbam regulile din mers doar ca sa dea Pep bine? Si doar ca sa dea Zidane prost? Revenind, comparatia se impune pentru ca Zidane e complet desconsiderat desi a plecat de la acelasi nivel cu Josep.

Diferenta e ca antrenorul francez este primul din istoria Madridului care duce echipa in trei finale de Champions League consecutive in doar doi ani si jumatate. Iar marti, i-a egalat pe Herrera si Guttman, depasindu-l pe Sacchi la numarul de manse eliminatorii castigate la rand in Europa. Astea sunt cifrele unui mare antrenor. Probabil cel mai mare la ora asta din fotbalul mondial. Si o spun cu toata responsabilitatea, indiferent ca va place voua sau nu jocul echipei. In fotbal, titlurile si performantele vorbesc mai des decat “presupusul spectacol” care e perfect subiectiv si interpretabil dupa gustul fiecaruia.

In timp ce mesajul fotbalistic nascut din filosofie merge intr-o directie, realitatea ca merge intotdeauna in alta directia. Iar realitatea momentan il judeca pe Zidane asa cum merita. Si credeti-ma: merita mult mai multe decat i se ofera. Chiar si din partea noastra. Cred ca e cazul sa-l tratam altfel si sa constientizam ca avem cel mai bun antrenor din lume.

Despre autor

Tags: , , ,

Angelito

Angelito

"En el fútbol, el público se cansa de sus grandes figuras antes que éstas empiecen a fallar." - Don Santiago Bernabeu

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap