Jupp Heynckes a resuscitat-o pe Bayern Munchen si a transformat-o din nou intr-o amenintare pentru orice adversar din Europa. Campioana Germaniei este astazi din nou o echipa de top, tehnicianul german reusind sa imprime din nou stilul ofensiv care nu de mult, adusese tripla pe Allianz Arena, printr-un fotbal total. Pacat, pentru frumusetea fotbalului, ca Herr Jupp se va retrage. Speram noi sa o faca imediat dupa dubla cu Real Madrid. Indiferent de rezultat insa, e clar ca fotbalul ii mai datoreaza ceva neamtului.
La mijlocul sezonului, Bayern Munchen, multipla campioana a Germaniei traversa un moment de criza. “Doctor Jupp” a fost chemat rapid, din vacanta, pentru a conecta gruparea bavareza la aparate si a o revitaliza in timp record. Bayern pierduse clar la PSG si, in mod ciudat, se distantase de liderul din Bundesliga, Borussia Dormund. Pe 6 octombrie 2017, Jupp Heynckes avea sa fie din nou numit pe banca tehnica a lui Bayern. N-a trecut mult timp pana cand campionii au revenit la viata, si primul semn a fost categoricul succes obtinut in fata unui PSG, e drept, deja calificat. El este marele pericol din tabara germana. Omul care a reusit sa aplice Barcelonei o adevarata corectie (7-0 in dubla mansa) in drumul spre trofeul suprem continental.
Reintoarcerea la atac si la 4-2-3-1
Era clar ca Jupp Heynckes a invatat rapid din greselile predecesorilor sai Pep Guardiola si Carlo Ancelotti. De altfel, prima greseala a celor doi a fost chiar aceea ca n-au vrut sa invete din erorile lui Jupp. Intr-adevar, erau putine. Bayernul pe care Jupp Heynckes l-a lasat pe mainile lui Guardiola avea absolut totul si domina fotbalul european cu o putere inspaimantatoare.

Guardiola a distrus insa esenta fotbalului ofensiv gandit de Jupp impunand un fotbal care germanilor nu le place, iar misiunea lui Ancelotti s-a ingreunat apoi vizibil. Era nevoie de mana forte a lui Heynckes, care mana s-a simtit din chiar primele zile.
Pentru inceput, Jupp a renuntat la 4-3-3 si a adus din nou Bayern Munchen in 4-2-3-1. Stilul de joc de-a latul terenului, ofensiv si efervescent, a fost cheia succesului in mandatul precedent al neamtului, astfel ca nu erau motive ca Jupp sa nu o caute din nou prin buzunare. L-a redescoperit undeva printr-un colt al vestiarului pe veteranul Arjen Robben si i-a pus tresele de comandant de aripa pe umar, tanarului Kingsley Coman. Ambii aduc viteza si mai ales tehnica in regim de viteza. Cauta spatiile si cauta sa intre cu mingea in centru, ceea ce la olandez nu e nimic nou, in momentele in care nu imbratiseaza calduros tusa terenului pentru curse inepuizabile. Filosofia lui Heynckes nu se opreste insa la jocul pe benzi, cu toate ca fundasii Alaba si Kimmich sunt probabil la ora asta doi dintre cei mai buni din lume. Din nou!
In esenta, Jupp Heynckes este genul de antrenor care iubeste fotbalul de atac, fotbalul care se joaca mai mult in terenul advers. Seamana cu Klopp. Sau invers, Klopp seamana cu el. Depinde cum privesti si ce preferinte ai. Daca vezi un meci al bavarezilor e usor sa realizezi ce se intampla si cata miscare descoperi de-alungul celor 90 de minute. Cand Coman (sau Ribery) pleaca cu mingea in banda, Alaba intra in centru. Cand Robben intra in centru, Kimmich iese spre banda. Totul e o morisca bine definita si gandita, un automatism pe care Jupp Heynckes l-a pus atat de rapid in miscare incat ti-e si teama sa te gandesti ce se va intampla daca mai sta cativa ani la Munchen.
Si asta nu e tot. Insist pe ceea ce ofera benzile lui Bayern pentru ca anticipez ca vom avea probleme mari in acele zone. Alaba si Kimmich, fundasii laterali ai bavarezilor sunt foarte obisnuiti cu jocul in centru, mai ales din era Guardiola. Au experienta asta si pe undeva asa se explica usor felul in care reusesc sa acopere atat de mult teren intr-un timp atat de scurt.
Dar, cu cat inaintezi in articol, realizezi ca e nedrept sa analizezi jocul lui Bayern doar prin prisma benzilor fantastice pe care le au acum. Uite, James Rodriguez, jucatorul Realului (inca) a fost unul dintre fotbalistii cei care a crescut cel mai mult de cand a venit inapoi Herr Jupp. Joaca mijlocas ofensiv in 4-2-3-1, adica ceea ce visa ca va juca si la Real Madrid. Coboara intotdeauna spre benzi si cauta mereu spatiile. De multe ori le si gaseste. Heynckes nu-i interzice nimic, ba chiar il lasa “free role” in multe momente ale jocurilor din Bundesliga. Asa se castiga increderea.
Faza de aparare si pressingul
Jupp Heynckes stie sa se adapteze la orice. Cred ca aici face usor diferenta fata de Guardiola si Ancelotti. Cei doi tineau cu orice mijloace cont de jocul lor. Heynckes e batran si stie ca uneori e bine sa te adaptezi din mers, daca adversarul e mai bun sau are o zi mai buna. E unul dintre argumentele care-l fac pe Herr Jupp atat de mare. Sau genial, cum il vad nemtii. Asa se face ca Bayern a jucat cele mai multe meciuri in 4-2-3-1, insa nu de putine ori, Heynckes a schimbat sistemul in 4-5-1 sau 4-1-4-1. Si nu-l intereseaza numele rivalului, ci forma de moment. A adversarilor (daca e foarte buna) sau a echipei sale (daca e foarte proasta). Conceptia nu difera, dar amprenta sa pe echipa se schimba din mers. Metodic si deloc intamplator. Intotdeauna cu sens.

Zona de pressing incepe de sus. Si-l are in prim plan pe Lewandowski, adica unul dintre cei mai buni la capitolul asta in lume. Cel putin sub comanda lui Jupp Heynckes, asa pare. In timp ce Lewa face un pressing usor, Coman (Ribery) si Robben sunt mereu in blockstart-uri, iar Alaba si Kimmich urca. Cand zona de pressing se restrange, implicarea lui Lewandowski creste. Din nou insa, depinde mult de adversar. Bayern face un pressing sufocant daca are in fata Freiburg, dar cauta sa-si dozeze efortul daca in fata e Real sau Barca. Nici in meciurile cu Borussia sau PSG, tehnicianul de 72 de ani n-a optat pentru un pressing agresiv, ci mai degraba a incurajat constructia adversarului. De ce? Pentru ca stia ca poate specula calitatile box-to-box ale lui Vidal si mai ales viteza de contraatac impusa de Coman si Robben. Sau orice alta banda. Vidal va fi o pierdere uriasa pentru Bayern in acest duel.
Chilianul uzeaza de regula constant de superioritatea sa fizica si impinge de multe ori jocul formatiei sale. Thiago e pianistul si unul dintre cei mai buni din lume in momentul asta pe pozitia sa. Si da, se implica defensiv. Nu la fel de bine ca Thomas Muller, dar se implica.
Bayernul lui Hyenckes, analiza pe compartimente

Defensiv: Fata de 2013 cand domina Europa, Bayern arata altfel acum. Poate ca nu inspira aceeasi teama, dar senzatia de forta este aceeasi. E suficient sa arunci o privire peste parcursul echipei si mai ales peste jocul echipei de la venirea (revenirea) lui Jupp. Fata de mandatul anterior, lucrurile s-au schimbat insa putin. Pentru dubla cu Real Madrid, bavarezii nu vor conta pe Arturo Vidal la mijloc si foarte probabil nici pe Manuel Neuer. Genialul portar german a fost multa vreme accidentat si sunt sanse infime ca Hyenckes sa-l scoata dintre buturi pe Sven Ulreich, care a facut un sezon foarte bun pana acum. Nu exista niciun dubiu ca Ulreich nu are acelasi nivel cu Neuer, dar fostul portar de la Stuttgart nu prea greseste si exprima incredere. In defensiva, David Alaba si Jerome Boateng au deja cativa ani buni la Bayern, iar experienta lor in meciurile mari, conteaza. Iar lotul in defensiva, fata de precedentul mandat, pare sa fie mult mai bine acoperit. Heynckes ii are acum la dispozitie si pe Niklas Sule sau Mats Hummels, ambii, superiori brazilianului Dante care evolua in echipa teribila a lui Jupp din trecut. In schimb, Bayern l-a pierdut pe Lahm, un super fotbalist, pe care a reusit cumva sa-l inlocuiasca cu Joshua Kimmich.
Mijloc: Javi Martinez este fotbalistul care patruleaza constant in fata apararii germane si unul dintre jucatorii cu experienta si state vechi la Munchen. Teoretic, Heynckes l-ar fi avut aici pe Vidal, drept inlocuitor pentru o alta legenda ca Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, insa chilianul va fi indisponibil. In 4-2-3-1 pe care il foloseste mai des fostul antrenor al Realului, Thomas Muller ramane un component cheie, insa uneori James primeste minute suficiente pentru a juca rolul de mediapunta. Despre jocul pe aripi am discutat mai sus, in timp ce un alt castig real fata de trecut pare sa fie Corentin Tolisso, jucator adus de Ancelotti si care pare sa aiba o crestere constanta.
Ofensiva: Aici lucrurile sunt destul de simple in conditiile in care pericolul ramane Robert Lewandowski, atacantul pe care multi il considera cel mai bun numar 9 din lume. Heynckes va conta insa acum si pe un alt colos ofensiv, Sandro Wagner, atacant nascut la Munchen si crescut de club intre 1995 si 2006. Wagner a venit in decembrie la Bayern de la Hoffenheim si este genul de atacant masiv, impunator si muncitor. Pentru bavarezi a punctat deja de 8 ori in 13 partide jucate, unul dintre goluri fiind marcat in competitiile continentale. In aer, seamana cu Lewandowski si poate fi un pericol real pentru defensiva blanco inclusiv la fazele fixe.
Ce planuieste germanul pentru confruntarea cu Real Madrid de miercuri
E greu sa anticipezi ce zace in mintea sa de geniu. Insa exista cateva detalii care subliniaza un posibil unsprezece al campioanei Germaniei pentru maine. Cel putin sapte piese par sigure de titularizare. Sa vedem cine:
- Sven Ulreich este poate cel mai important jucator al campioanei Germaniei in acest sezon. Un portar care da incredere defensivei si in care Herr Jupp are mare incredere
- Joshua Kimmich va fi titular 100% si poate fi considerat o piesa cheie. Fara indoiala, este unul dintre cei mai buni laterali din lume in acest moment si prezenta lui nu trebuie sa surprinda.
- Mats Hummels unul dintre cei mai buni fundasi centrali din lume la ora asta si un titular in viziunea luyi Heynckes
- Jerome Boateng, pentru experienta sa si pentru felul in care evolueaza in meciurile importante are sanse mari sa fie titular miercuri
- Javi Martinez nu poate lipsi din linia mediana, tinand cont ca Vidal este o absenta sigura
- Thomas Muller, motorul german, crucial pentru jocul formatiei bavareze si unul dintre cei mai buni fotbalisti ai tarii si ai lumii
- Franck Ribery ar urma sa joace din primul minut din cauza problemelor medicale pe care inca le are se pare Kingsley Coman. Oricum Heynckes prefera experienta in astfel de meciur, iar francezul ar putea fi un element cheie.
- Robert Lewandowski nu doar ca este titular 100% miercuri dar reprezinta si principala amenintare pentru tabara blanco. Probabil cel mai bun nr 9 din lume la aceasta ora
Dubiile germanului
- David Alaba este un nume greu. Sa ne intelegem: daca e apt, Alaba e titular indiscutabil. Se pare ca austriacul ar avea ceva probleme medicale, insa sunt sanse mari sa fie recuperat pana la ora meciului si astfel sa intre din primul minut.
- Thiago Alcantara este un mijlocas senzational, iar Bayern are nevoie de control la mijlocul terenului, Thiago il poate oferi si ar urma sa fie titular intr-un meci in care adversari i-ar fi Kroos, Isco, Modric sau Casemiro.
- Arjen Robben inca joaca. Da, da, inca joaca si ramane un fotbalist minunat! Ramane de vazut daca germanul va apela la el tinand cont ca adversar direct ii va fi Marcelo. Si nu e usor sa joci impotriva lui Marcelo.
Posibil unsprezece
Daca ar fi sa riscam un pronostic, Heynckes nu va juca 4-2-3-1 impotriva Madridului, ci mai degraba un 4-1-4-1. Ulreich va fi in poarta, Kimmich, Boateng, Hummels si Alaba in linia defensiva, Javi Martinez in fata apararii, Robben si Ribery in benzi, Thiago si Muller in spatele lui Lewanadowski. Intr-un sondaj pe site-ul fanilor bavarezi din Germania, optiunea suporterilor s-ar indrepta spre folosirea lui Thiago si a lui James Rodriguez simultan, insa sansele sa se intample asta, sunt destul de mici.