Avancronica Final Four 2015: Real Madrid favorita specialistilor

Iată că ne despart doar câteva ore de cel mai important eveniment sportiv INDOOR intercluburi la nivel european, Final Four (FF) 2015 Euroleague Turkish Airlines. Sunt convins că susținătorii Velux EHF Final Four mă vor combate, însă eu consider că la această oră competitia finală a baschetului intercluburi european este peste competitia similara din handbal. Evenimentul va fi găzduit de Madrid în perioada 15-17 Mai, în România fiind transmis de postul Digi Sport 3 HD , vineri și duminică.

Înainte de a vedea combatantele, pentru cei ce nu sunt familiarizați, e cazul să facem o recapitulare a ceea ce reprezintă Euroleague ca și competiție. La nivel european intercluburi , Euroleague este competiția ”regină” , echivalenta UCL din fotbal (există și Eurocup, competiția celor ”mici”, în care anul acesta Ploieștiul a făcut o figură extrem de frumoasă). Cu un sistem de calificare destul de alambicat , ce cuprinde faze preliminare și un sistem de licențiere, Euroleague are ca structură două etape de grupă, una începută de obicei în octombrie – Regular Season – RS ( se formează patru grupe a câte șase echipe fiecare), apoi al doilea sistem de grupe – Last 16 , din ianuarie până în aprilie (două grupe a câte opt echipe, calificate fiind primele patru echipe din grupele RS). Primele patru echipe din grupele Last 16 vor juca sistem eliminatoriu ”cel mai bun din 5 partide” în play-off , după sistemul cel mai bun dintr-o serie contra celui mai slab din cealaltă serie. De asemenea cel mai bine situat în clasament grupei Last 16 beneficiază de avantajul meciului 5 pe teren propriu , dacă este necesar.

Legat de sistemul de licențiere amintit (A, B C ) , el are ca baza atât aspectul sportiv (rezultate din Euroleague, liga internă etc) cât și aspecte economice , cum ar fi valoare financiară, vânzare drepturi TV, număr de spectatori/fan-cluburi, aspecte ce conferă unele privilegii celor ”puternici” . Astfel, cei ce dețin Licența A , participă automat în Euroleague, indiferent de locul din liga națională , nefiind astfel obligați la meciuri preliminare de calificare. Acest aspect, deși pare discriminator la prima vedere, are ca rol păstrarea în aceeași competiție a tuturor valorilor sportive naționale care aduc beneficii sportului , competiției și , evident, organizatorilor. Acesta e motivul pentru care vedem multe echipe din Spania, Grecia sau Turcia în RS. Și dacă privim ultimii ani competiția dinspre play-off spre finale, observăm că sunt ”abonate” cam aceleași echipe, similitudinea cu UCL fiind evidentă. Poate pentru România azi RS este un vis, însă nu trebuie uitat că Steaua a jucat în anii 60 în FF!!!

Deși mulți spun că azi este o competiție stufoasă din punct de vedere al meciurilor , în același timp Euroleague este și un real succes atât sportiv cât și, să nu ne șocăm, financiar. Competiția are mulți admiratori , atrage sponsorizări , iar meciurile sunt adevărate regaluri atât pe teren cât și în tribune. Și nu trebuie decât să căutăm imagini sau video cu tribunele la meciuri de Euroleague din Serbia, Grecia sau Turcia. Dacă precizăm că la un meci din sezonul 2009-2010 au fost prezenți peste 22.000 de spectatori în sala din Beograd la un meci Partizan-Panathinaikos , cred că nu orice comentariu ar fi de prisos.

Și acum să trecem în revistă combatantele FF 2015.

1. Real Madrid.
Echipa blanco pornește cu prima șansă în această competiție , cu cotă de 2.28 având în vedere lotul actual , valoarea lui și rezultatele din actualul sezon. Este una din cele mai galonate echipe europene de club, cu 8 titluri și alte 7 finale jucate în Euroleague. Este ocupanta primei poziții atât în grupele RS cât și în Last 16. Cu o medie de peste 85 de punte pe meci, principalele ”guri de foc” blanco sunt Rudy, Llull, ”Chacho” Rodriguez și Reyes. Sunt unele semne de întrebare asupra evoluției lui Rudy , accidentat în meciul de campionat împotriva celor de la Unicaja Malaga. Judecând situația actuală a echipei , faptul că echipa e angrenată în câștigarea Triple Crown a dus la o stare de oboseală ((Liga Endesa are 18 echipe, plus sistem play-off) , însă speranțele noastre există pentru că valoarea lotului și individualitățile ne dau dreptul să visăm la a noua Euroleague. Apoi, deseori menționat de mine în articolele anterioare, esențial este și aportul băncii tehnice , în frunte cu Pablo Laso.

2. CSKA Moscova
O prezențâ constantă în fazele superioare , moscoviții sunt cea mai bună formație din estul Europei (opinia mea personală!), având 6 titluri continentale și alte 5 prezențe în actul final, dominând copios competiția internă. Este cea mai ofensivă echipă din actualul sezon al Euroleague cu o medie de peste 87 de puncte pe meci. Sunt de urmărit De Colo, Teodosic, Weems și Kirilenko. Este una dintre cele mai solide echipe europene ale momentului și una extrem de echilibrată. Cu o cotă apropiată de cea a Real-ului, CSKA e văzută de mulți ca finalistă anul acesta. Însă nu trebuie uitat momentul 2014 când au plecat învinși de Maccabi în semifinale.

3. Fenerbahce Istanbul
Una din surprizele plăcute al actualei editii , Fener pornește cu șansa a treia de câștigare a FF cu o cote de 7.47. Deși este extrem de bine reprezentat în Euroleague ca număr de echipe și valoarea acestora, Turcia trimite o echipă în FF după o pauză de 14 ani ! Nicio echipă din Turcia nu a jucat finala mare și să sperăm că așa va fi și in 2015 … E de asteptat să avem parte de fanaticii fani turci la meciul contra Realului însă sperăm ca aceștia să nu ”afecteze” echipa blanco. Fener a avut o serie incredibilă de victorii în Last 16 , 10 la număr, ce le-a asigurat locul 2 în grupă. Echipa antrenată de Z Obradovic are un joc ofensiv foarte bun, excelează prin Bogdanovic , Bjelica și Goudelock, însă pericolul principal îl reprezintă… principalul Obradovic.

4. Olympiakos Pireu
Și iată că o altă forță a Europei , Grecia (forță în baschet, nu în finanțe) își trimite reprezentanta în FF. Nu trebuie să uităm ce reprezintă pentru greci baschetul. Olympiakos, Panathinaikos, AEK, Aris Salonic sunt nume grele cu amprentă asupra baschetului european. După un play-off de vis împotriva Barcei, grecii pornesc cu ultima șansă în FF, având o cotă de 8,08 la câștigarea titlului. Însă… nu sunt de lepăpdat. Vorbim de baschetul elen, vorbim de un sport care e cultură pe târâmul Eladei. Ceea ce au demoinstrat împotriva Barcei e un semnal pentru adversari. Cu o medie de ”doar” 75 de puncte/meci, sunt cei mai puțin ofensivi dintre cei patru. Și nu trebuie uitat că au câștigat de două ori la rând Euroleague în 2012 și 2013.

Pe final nu ne rămâne decât să ne bucurăm de spectacolul pe care cele patru echipe sigur îl vor oferi. Iar seara de 17 mai 2015 să ne aducă , după 20 de ani, trofeul cu numărul 9 pentru blancos.

Transmisiunile DigiSport3 HD:
VINERI
H 19:00 TSKA Moscova – Olympiacos Piraeus
H 22:00 Real Madrid – Fenerbahce Istanbul

DUMINICĂ
H 18:00 Finala mică
H 21:00 Finala Mare

Vamos Palacio,

Hala Madrid !!!

Despre autor

Tags: , , ,

Gogoloius

Gogoloius

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap