E un video pe youtube cu o conferinta a Domnului Adrian Papahagi, pe tema feluritelor tipuri de lideri pe care le-a avut omenirea si cum e relatia dintre acesti lideri si popor. Vi-l recomand.
El analizeaza 3 astfel de lideri si le atributie 3 tipuri de liderat.
Incepe cu Liderul Marc Antoniu, din piesa Iulius Cezar a lui Shakespeare (Dl Papahagi este specialist in Shakespeare). In timpul lui Iulius Cezar o adunare de nobili preocupati de soarta poporului si a republicii (pe bune, nu ironic) decid ca pentru binele poporului e mai util sa faca ei o crima ( a lui Iulius Cezar) caci acesta instaura dictatura. In aceasta adunare de nobili sunt multi oportunisti necinstiti, care aveau si alte scopuri, dar liderul lor este Brutus, care este un om onorabil si care nu are alt scop decat binele Republicii. De altfel, Brutus chiar il iubea pe Iuliu Cezar, care ii era tata adoptiv. Dar iubea mai mult Republica si poporul. Infaptuiesc crima si apoi toti din adunare spun ca ar fi bine sa ii omoare pe toti cei apropiati lui Iulius Cezar, ca sa stie sigur ca nu vor avea niciun obstacol in a duce Roma mai departe, pe culmile democratiei. Brutus se opune, caci, asa cum spuneam, el era un om onorabil. Brutus e de parere ca e suficient sa ii explici poporului adevarul si ca nu e nevoie de alte crime pentru ca poporul e destept si va intelege.
Cel mai apropiat de Iulius Cezar era Marc Antoniu. Acesta vine la inmormantarea lui Cezar si il roaga pe Brutus sa il lase sa ii faca si el o ultima reverenta lui Cezar printr-un discurs in fata poporului. Brutus e sfatuit de adunarea nobililor sa nu il lase pe Marc Antoniu, dar Brutus stie sigur ca Marc Antoniu este -ca si el – un om de onoare si ca nu va vorbi de rau noua oranduire si ca totul va fi bine. Ca doar lui ii spusese Marc Antoniu asta, si de ce sa nu il crezi ?
Are loc inmormantarea si primul care vorbeste este Brutus. Explica motivele crimei, isi asuma tot, spune ca poporul este principalul beneficiar si in final, intreaba daca cineva are ceva de obiectat.
Aici e interesant. Poporul e total de acord cu Brutus, spune ca intelege si il aclama pe Brutus.
Peste 5 minute, se urca la pupitru Marc Antoniu care are un discurs incredibil de pervers, in care aparent spune lucruri favorabile noii oranduiri, si mai ales lui Brutus, pe care il numeste « un om onorabil « la fiecare 3 cuvinte, dar printre randuri ii face praf pe acestia (recomand si cartea, si in special acest discurs, care e teorie politica pura) . Poporul, care cu 5 minute inainte il aclamase pe Brutus, acum decide ca nu a facut bine si incep revolta, care se termina, in final, cu uciderea lui Brutus, inlaturarea noii oranduiri si cu un triumvirat din care facea parte si Marc Antoniu.
Asadar, Brutus om onorabil politican slab, Marc Antoniu, o lichea, dar un politican bun . De ce e unul politican bun si altul slab ? Pentru ca cel care e politican bun spune poporului CE VREA POPORUL sa auda, apoi ii face rau poporului, spnandu-i poporului ca ii face bine. Poporul e …cum sa o spun, sa fiu elegant…prost. Imi pare rau, nu am gasit alt cuvant. O scurta clarificare : Nu oamenii din popor sunt prosti, poporul, ca masa, ca multime e prost. Mai recomand o carte care sa va convinga : Psihologia multimilor – Gustave Le Bon. Inchid paranteza ?
Acest tip de lider este numit de Dl Papahagi – liderul VULPE (évident fiind vorba de siretenie)
Apoi, se sare la o alta opera a lui Shakespeare – Coriolan. Aici avem de a face cu un alt tip de lider : brutal, dictator brut, extrem de cinstit, transparent. Ca o traducere in termeni de fani ai fotbalului : ii urca pe garduri pe cei din popor, dar le spune in fata asta, nu ii minte.
Coriolan trece prin niste intamplari, unele mai poraste, altele mai bune, va las sa aflati din carte cu se termina, dar mai important pentru noi e tipul sau de lider, liderul LEU.
Al treilea lider analizat e Iisus Hristos, aici o sa spun doar tipul de lider, ca sunt subiectiv : liderul MIEL
Evident, din cei trei, singurul care iubeste realmente poporul si care ii vrea binele este Iisus Hristos, dar nu despre asta dorim sa vorbim, ca Perez al nostru nu e chiar acolo. Dar e aproape ?
M-am gandit la aceste 3 tipuri de lider, desi eu vad 4 tipuri (il vad si pe Brutus a fi un tip de lider, un fel de lider CAINE de CASA l-as numi eu, adica unul care vrea sa faca bine, dar nu prea e el in stare, ca il mananca leii si vulpile).
Cum e Florentino ?
Dar, inainte de a analiza asta, oare cum e poporul ?
Aici e jale ?
Poporul a avut de-a face cu lideri LEI. Peste tot unde a avut de-a face, a suferit groaznic. E clar ca nu isi doreste lideri LEI, dar – paradoxal – poporul face tot ce spun liderii LEI.
Nu prea a avut cu lideri MIEI. Nu avea cum, avand in vedere ca nu prea exista lideri de acest fel.
Mai grav e ca in ultimul timp (desi Iulius Cezar traia acum mai bine de 2000 ani) poporul pare vrajit de liderii VULPI. SI mai grav e ca daca la liderii LEI poporul face ce i se spune de frica, in cazul liderilor VULPI face din convingere ! Cel mai grav e ca daca se gaseste unul care sa nu iubeasca la fel de sincer ca ei pe liderii VULPI, poporul il sfasie pe asta care iese din randul adulatorilor. Poporul isi asuma tot ce spune liderul VULPE : doctrina, modus operandi, modus vivendi, dar cel mai grav : GANDIREA. Nimeni nu mai gandeste cu mintea lui, ci cu a Liderului.
Sunt un tip destul de transparent – radical, asa ca o zic pe fata : traim aceste vremuri ?
In toata societatea, oamenii spun ca apara niste idealuri si ranesc tocmai acele idealuri. E important sa sustii ceva declarativ, chiar daca tu faci exact opusul. Politicienii lupta cu coruptia fiind cei mai corupti, poporul apara egalitati, ranind cel mai mult exact minoritatile alea pe care declarativ le apara.
Bineinteles, fotbalul nu putea face exceptie.
Poporul urla tare ca vrea egalitate, competitie onoare si ca nu vrea Super Liga. Dar ce are poporul acum ? Fix Super Liga are.
« Vrem sa avem toti aceleasi sanse » dar infiintam Cupa Confederatiei pentru saracii Europei
« Bogatii vor sa ucida competitia, sa joace numai intre ei » dar UEFA face scenariul in asa fel incat fix asta se intampla acum, si accelereaza acest trend, ducandu-l intr-acolo incat peste 3 ani sa fie greu nu pentru prostii Europei, aia care sunt in Cupa Confederatiei, dar si pentru clasa medie a Europei sa ajunga pe la masa bogatilor
« Am salvat fotbalul » zisera fanii dintr-un campionat care are acum 5 echipe in UCL si UEFA pregateste un scenariu care sa ii duca pana la 7 echipe, in timp ce aia medii (repet, de saraci nu mai vorbesc, ca ne murdarim degeaba pe maini) nu au nici macar campioana.
Dar, suna bine pentru popor. Nu ? Egalitate de sanse, meritocratie, romantism.
Nu vreau sa fiu cinicul de serviciu, dar asta e, o sa fiu : nu exista asa ceva. Exista pestele mare si pestele mic. SI pestele mare va incerca mereu sa il manance pe pestele mic. Va incerca prin lideri LEU sau prin lideri VULPE, dar scopul e acelasi. Daca vreti sa va alintati si sa credeti ca traim intr-o altfel de lume, imi pare rau sa va dezamagesc, dar nu e asa. Super Liga exista. Oamenii de la UEFA si reprezentantii cluburilor mari NU vor ce vreti voi. Fanii care cred ca salveaza fotbalul, nu o fac.
Desi exista unii care o fac si care au tot respectul meu, pentru ca aia nu se mint : aia sunt fanii englezi din liga a 5-a care umplu stadioanele, fanii lui ZImbru Chisinau, ai lui CSM Resita, ai lui Mostistea Ulmu. Daca nu ai nicio pretentie ca echipa ta e cea mai buna, daca o faci exclusiv din pasiune, fara nicio pretentie de la echipa ta, daca jucatorii echipei tale primesc ca salariu sau prima de joc o pizza si aplauzele fanilor loiali, atunci da, aia salveaza fotbalul. Restul, cu pretentii si aspiratii de Super Liga (dar sa nu se numeasca asa, va rog, ca ne afecteaza urechile sensibile) nu salveaza nimic. Mai rau, strica !
Ei, si in lumea asta, vine Perez cu o idée. Presupun ca toti care ati rezistat pana aici au intuit déjà ce tip de lider cred eu ca e Perez.
Nu ?
Vine omul cu o idee pentru binele poporului (admit, binele poporului SAU, nu al poporului lui Mario Nicolae, de la Dinamo (care s-a simtit umilit si exclus in urma acestei idei). Spune pe fata ideea asta : e o idée ce implica o crima (cel putin asa o vad unii), dar e sincera, transparenta, pentru binele poporului si crede acest Brutus al zilelor noastre ca o poate explica poporului. Poporul, in prima faza, nu pare oripilat, pare o idee buna, in folosul sau. Dar peste 5 minute, vine Marc Antoniu si prosteste poporul, spunandu-i ce vrea el sa auda : « nu vreti voi mai bine sa salvati fotbalul?” Asta a auzit si asta si-a asumat poporul. “Ce bine ca eu o sa castig eu pe urma acestei salvari ! ». Asta nu a auzit poporul, ca inca ii gadilau urechile si orgoliul intrebarea anterioara. Vrea oare poporul?
Si poporul vrea, ca e pentru binele lui. Daca asa i-a spus VULPEA…
Va doresc un Paste Fericit tuturor, cu multe bucurii si multa sanatate !