Zilele acestea se tot vorbeste la Madrid de alegeri si de fosti sau viitori presedinti. Actualul presedinte, Florentino Perez a castigat fara emotii alegerile in care a participat, inca de la primul mandat. In 2006 insa, cand Perez a parasit Real Madrid, presedintia a fost castigata de Ramon Calderon. Povestea e veche si se stie. Ramon Calderon a fost ulterior acuzat ca s-a impus in alegerile din acel an dupa ce a “cumparat” anumite voturi, suficiente cat sa-l depaseasa pe principaul sau contracandidat. De fapt, voturile electronice din acel an fusesera anulate, voturi care il duceau in fruntea Realului pe Juan Palacio.
In 2006 la Madrid era agitatie mare. Lumea astepase sa scape de “iritantul” si “exageratul” Florentino Perez si existau asteptari mari de la doua nume: Ramon Calderon si Juan Palacios. La alegeri s-a prezentat si Juan Miguel Villar Mir, care a pierdut foarte mult dupa o campanie pregatita de MARCA in care se anunta ca Villar Mir era de fapt omul lui Florentino. N-a fost! In final, Ramon Calderon a castigat la limita. O limita pe care “a cumparat-o” atat cat a putut. A strans 8344 de voturi in urne ceva mai mul decat Juan Palacios, 8098. Pe trei s-a clasat Villar-Mir cu 6702. Discutia a aparut in ceea ce priveste voturile electronice, Villar-Mir a castigat aici cu 2669 de voturi, Palacios a adunat 1507 voturi, iar Calderon 1195. In total, inclusiv voturile electronice, in 2006, Palacios stransese 9605 voturi, Calderon 9539, iar Villar Mir 9371. Doar ca voturile prin corespondenta au fost anulate si au anulat deznodamantul general: Calderon a fost numit presedinte, iar peste ani avea sa fie demascat chiar de catre cotidianul MARCA si de o ancheta declansata de Eduardo Inda, omul lui Florentino Perez.

Juan Palacios a pierdut alegerile in 2006, dar…mereu va ramane intrebarea: ce s-ar fi

intamplat daca Ramon Calderon nu ar fi castigat alegerile din acel an. Stim cu totii ce a urmat: Calderon l-a adus antrenor pe Capello si l-a numit in functia de Director Sportiv pe Predrag Mijatovic. In campania electorala promisese printre altele numele lui Kaka, Robben si Fabregas. A reusit sa-l aduca doar pe Robben, iar ceva mai tarziu, la insistentele antrenorului pe Cannavaro si Emerson. Ceva mai tarziu la Madrid au ajuns Van Nisterlooy, Reyes, Baptista sau Diarra. In 2009 a demisionat dupa acuzatiile grave aduse la adresa sa pentru fraudarea alegerilor din 2006 lasandu-i pentru cateva luni locul vicepresedintelui Vicente Boluda. Dar…
Daca s-ar fi impus Juan Palacios? Palacios avea un proiect diferit, care atrasese suportul Los Socios trecuti de 55 de ani. Acesta era sprijinit de nume importante din istoria clubului si a anuntat in campania electorala ca din echipa sa administrativa vor face parte Pirri, Garcia Remon, Michel, Jose Antonio Camacho. Palacios miza pe antrenorul Vicente del Bosque, alungat in mandatul precedent, iar la capitolul transferuri…propunea cateva nume interesante.
Jose Antonio Camacho, prieten intim cu familia Iniesta, il convinsese pe Andres sa vina la Madrid! In 2006 Iniesta era rezerva la Barcelona si nu a prins in teren ca titular finala cu Arsenal. Palacios era dispus sa-l aduca de la Barcelona sfatuit de omul sau de incredere maxima: Pirri. Pe langa Iniesta (un transfer care nu avea acelasi boom mediatic atunci cum ar avea acum), Palacios propunea urmatoarele nume: Joaquin de la Betis, Pablo Ibanez de la Atletico Madrid (un fundas central bine cotat la acea vreme), Jose Antonio Reyes de la Arsenal, Zlatan Ibrahimovic de la Juventus, tanarul necunoscut la vremea aceea David Silva de la Valencia, si Wayne Rooney de la Manchester United, care ar fi fost practic bomba lui Palacios.
Structura clubului urma sa fi regandita astfel:
Presedinte: Juan Palacios
Antrenor -Vicente del Bosque
Director General -Jose Antonio Camacho
Director Sportiv- Michel
Antrenor la Castilla -Mariano Garcia Remon
Director al centrului de copii si juniori- Pirri.
Cine era Juan Palacios si cum arata platforma sa program?
Socio cu numarul 3734, Juan Palacios se prezenta pentru prima data la alegerile pentru functia de presedinte. Fost vicepresedinte al clubului blanco, Palacios s-a lansat cu platforma program “Ce vrei sa castigi”. Dorinta sa de spaniolizare era evidenta in programul electoral. Va prezentam cateva puncte:
“1. Sportiv – recuperarea compromisului total al jucatorilor, antrenorilor, executivului. Singurul obiectiv de azi inainte este Real Madrid, o echipa echilibrata, o echipa inaintea a orice. Cautam echilibrul si valorile clubului in autenticitatea fotbalistilor spanioli care fie au crescut visand sa joace la Real Madrid, fie au crescut temandu-se de Real Madrid si respectand aceasta institutie. Autoritate, experienta, madridism!
2. Cantera: pregatirea primului val de canterani catre prima echipa si gestionarea noii structuri prin platforma program a noului director (Pirri). Cantera este obiectivl primordial al noului program
3. Baza sportiva: continuarea proiectului inceput de presedintele Perez, transformarea bazei intr-un patrimoniu al clubului
4. Fundatia Real Madrid: un for de importanta in care trebuie sa se regaseasca toti fostii mari jucatori ai clubului
5. Baschet: recastigarea locului in elita baschetului european prin numirea unei noi echipe de conducere si finantare corespunzatoare
6. Model de gestiune: Stabilirea unui model echilibrat si eficientizarea profitului din ultimii ani. Marca spaniola Real Madrid este cea mai importanta, nu marca individuala creata de figura evidenta a unor fotbalisti. Real Madrid trebuie sa stie ca veniturile din marketing si merchendising sunt doar varful iceberg-ului. Transparenta totala!
7. Proiectie internationala: mentinerea la nivel general prin programul directorului general al ideii de aspiratie la Real Madrid. “Joaca in alb” este un program care trebuie sa se extinda in 50 de tari din Asia, Africa si America de Nord, Centrala si de Sud in urmatorii doi ani.
8. Echilibru patrimonial: sustenabilitatea patrimoniului clubului, obiectiv primordial
9. Introducerea noilor tehnologii media in ceea ce inseamna analiza de grup, analiza tehnica, analiza medicala samd
10. Socios si penas: Real Madrid este proprietatea exclusiva a fanilor. Masa sociala trebuie centrata si consultata lunar. Protagonismul acestora este exponential pentru viitorul clubului Real Madrid”
Cum putea sa arate Real Madrid in 2006 cu Palacios presedinte?
Printr-un exericitiu de imaginatie, Marcelo nu ajungea probabil la Real Madrid, nici Gonzalo Higuain, Arjen Robben, Rafael Van der Vaart, Van Nisterlooy sau Gago. Roberto Carlos nu ar fi plecat (va reamintim ca Roberto Carlos a parasit Real Madrid dupa un conflict cu Predrag Mijatovic). Tinand cont ca ideea lui Palacios si Pirri era sa mizeze pe jucatori spanioli, pe cantera (Michel si Pirri vorbeau deja de tinerii Mata, de la Red sau Granero) si pe cateva staruri mondiale, lotul ar fi putut arata in felul urmator:
