Cei trei muschetari in varianta madrilena: BBC + James

Romanul scris de Alexandre Dumas relateaza povestea unui tanar pe nume D’Artagnan ajuns la Paris pentru indeplinirea visului de a deveni muschetar la curtea regala, in acest timp el cunoscandu-i pe mai batranii muschetari, Athos, Porthos,Aramis.

Povestea tripletei la Madrid incepe in toamna anului 2013 prin alaturarea lui Gareth Bale in tripleta de atac “BBC”, un an mai tarziu vine schimbarea sistemului de joc si destramarea tripletei in formarea unui duo de atac “BC”. Schimbarea antrenorului la Madrid a adus o noua schimbare de sistem de joc pe Santiago Bernabeu iar cu ea se reasteapta randamentul BBC, dar si forma columbianului James Rodriguez sa ramana aceeasi ca si in sezonul trecut.

Noua pozitionare a celor patru jucatori ofensivi de la Madrid a fost principala discutie a verii: unde sa evolueze Gareth Bale, ce pozitie ii convine mai mult lui Cristiano si ce rol poate sa aiba James in sistemul 4-2-3-1? Rafa Benitez a incercat sa gaseasca pozitiile jucatorilor in care acestia dau cel mai bun randament, asa ca primul gand cum poate sa il aiba pe Gareth Bale de la Tottenham, si cum altfel decat atribuindu-i aceasi pozitie in teren, aceea de al doilea atacant cu mobilitate in spatele varfului. Una din dilemele marilor specialisti era de ce nu pot evolua Bale si Ronaldo in continuare in benzi si James in pozitia de “numar 10”. Aceeasi intrebare i-a fost adresata lui Claudio Ranieri dupa meciurile in care il folosea pe columbian in banda. Intrebat de ce este atat de temator sa joace cu Moutinho in spatele varfului si cu James in banda dreapta si de ce nu indrazneste sa riste cu Moutinho langa un mijlocas ofensiv si cu tanarul columbian in pozitie central-ofensiva, italianul a raspuns: “Tu ai vrea sa pierzi calitatea centrarilor lui James cand ai un atacant de calitatea lui Falcao in careu?”.

Calitatea centrarilor superstarului columbian avand trei pradatori in careu (Benzema,Bale si Cristiano) este una dintre armele pe care Benitez vrea sa le fixeze. Versatilitatea lui James este una mai mare decat a lui Bale, columbianul poate intra mult mai usor in centru, ajutand si faza de constructie. Mobiltatea “celor trei muschetari” il poate ajuta si mai mult pe Benzema caruia ii convin cel mai mult combinatiile si sprijinul ultimei faze de constructie, cu Bale plasat in medie cel mai mult in spatele lui face ca zona central sa devina si mai directa pe poarta.

Problema Marcelo-Ronaldo
Cu trecerea anilor “Balonul de aur” si-a pierdut din dexteritate, elasticitate, mobilitate si viteza deplasarii in teren. In mandatul lui Carlo Ancelotti  perechea din banda stanga era una extrem de periculoasa la orice faza de atac pentru apararea adversa, iar nivelul la care Cristiano ajuta defensiva era unul mult mai mare fata de prezent. In aceeasi perioada, plasarea in zona centrala a lui Xabi care ii acoperea urcarile superstarului portughez au fost un element de echilibru, la fel cum acum prezenta lui Kroos si aportul mult mai ofensiv care se cere de la german in acest sezon, lasa o bresa mare ce poate sa fie speculata foarte usor de echipele puternice.

Asadar ‘BBC-ul” sezonul trecut in formula defensiva de 4-4-2 si ceea ce se cerea de la Bale nu a mai exista iar in acest sezon James Rodriguez pare sa fie “D’Artagnan” al celor trei muschetari, omul care sa ii serveasca cu pase decisive si sa isi ajute echipa spre recastigarea Spaniei si a Europei.

Despre autor

Tags: , , ,

Mihai Dolinschi

Mihai Dolinschi

Sunt un mare iubitor de fotbal,mare fan Real Madrid

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap