Comentam impreuna analiza CIES in raport cu sezonul lui Real Madrid

Dupa ce prietenul nostru Cristian Prisacariu a muncit sa ne arate anumite statistici ale acestui sezon (detalii, gasiti AICI) eu am sa incerc in randurile care urmeaza sa interpretez ceea ce matematica ne explica prin intermediul cifrelor.

Unul dintre criteriile pe baza caruia s-a facut analiza este periculozitatea, sau capacitatea unei echipe de a fi periculoasa intr-un meci, sau pe scurt, cat de bine ataca o echipa si in acelasi timp cat de bine se apara acea echipa. La acest capitol, FC Barcelona conduce detasat. Rivalii nostrii isi creaza foarte multe sanse de gol insa prin controlul pe care il au asupra mijlocului si prin stilul de joc al fundasilor sai ii obliga pe adversari sa nu isi creeze prea multe ocazii la poarta lui Bravo / Ter Stegen. As spune totusi ca aici statistica este putin inselatoare si ne salveaza onoarea. Ocaziile create includ suturile spre poarta, iar noi aici avem o mare deficienta: avem momente cand tragem doar ca sa finalizam cumva faza sau, asa cum s-a intamplat in meciurile cu Atletico, in lipsa de spatiu si timp. Nu sunt relevante ptr noi suturile spre poarta. De exemplu, Barcelona in mod sigur cadreaza mai bine iar din 10 suturi la poarta 6-7 sunt un pericol real. Unul dintre motive este ca trag din pozitii mai bune si nu trag doar ca sa termine faza. Nu mai vorbesc de locul de unde trag spre poarta. FC Barcelona chiar daca joaca un tiki kaka mai vertical tot tine de minge la siguranta insa cu Luis Enrique sunt mult mult mai directi. Cat despre ocaziile create la poarta noastra, v-as intreba “ce echipa nu stia creat ocazii cu noi?”, pentru ca din nefericire, chiar si Cordoba a facut-o. Aici eu cred ca la profesionistii de pe site-urile de statistica se poate vedea de ce acordam atatea sanse de gol adversarilor.

Parerea mea este ca daca pierdem mingea sus in treimea adversa iar rivalii reusesc sa iasa cu minge jucata din primul nostru pressing, distantele dintre compartimente ii ajuta pe cei care ne ataca, sa aiba mult spatiu, iar noi sa facem un efort dublu se acoperim la timp. Aici mai intervine un incovenient: nu avem fotbalisti care sa aiba ca aptitudine tehnica psihica recuperarea ca deposedare! Real Madrid face o recuperare prin pressing-aglomerare-tatonare in grupuri de trei sau chiar patru (pungile de recuperare) insa aici iarasi exista o problema. Suntem cu spatele la mingi pe repliere sau mai grav la distante mari intre noi, sincronul nu iese si suntem deseori scosi din joc cate 3-4 fotbalisti. Nici nu mai adaug indisciplina tactica aratata de fundasii nostri laterali (Carvajal si mai ales Marcelo) pe care faza ii prinde la acelasi nivel, nu unul mai sus altul mai jos. Procentajul nostru creste simtitor atunci cand Modric este pe teren, dar nu datorita recuperarii rapide sau a unui joc defensiv mai bun ci pentru ca avem un control al balonului mai bun. Procentul de posesie creste, iar eu imi permit sa va vand si un secret: cu Modric in teren, Kroos se simte mult mai bine, urca si mai sus, lasandu-l pe Lukita ceva mai jos, iar neamtul, asa pozitionat, recupereaza. Prin interceptie!!! Cred ca este cel mai bun din lume la acest capitol si consider ca acolo ii este locul, pe respingeri, pe anticipare, sa taie jocul in treimea adversa. Asa ne creste nu doar posesie ci si rata de recuperari in ultima treime, iar Real devine mai periculoasape interceptie pt ca adversarul este neasezat.

Ultimul detaliu la capitolul ocazii de gol, este cel legat de fazele fixe. La acest capitol Real nu s-a rezolvat problema deoarece disciplina tactica, concentrarea, aptitudinile jucatorilor nostri ne dezavantajeaza. Ei nu pot sa se apere concentrat, nu par sa poata tine in marcaj strans adversarul, iar portarul da si el la randul sau nesiguranta.

Urmatorul indicator pe lista e controlul, sau mai bine zis capacitatea de a controla un meci. Acesta se masoara la fel de simplu : totalul paselor echipei pe totalul paselor adversarului. Acest indicator poate fi numit indicatorul “tiki Taka “deoarece e o marca inregistrata a Barcelonei si a lui Guardiola , iar Fc Barcelona si Bayern stau pe pozitii fruntase. Aici vorbim de tiki-taka inventat de nea Angelo si careia ii zicea “temporizare”, acelasi tiki-taka pe care Lucescu l-a ridicat la rang inalt in anii 80 la nationala sau Dinamo. Citind insa statistica, nu te poti abtine sa nu razi. Marea noastra posesie, nu prea exista! Adica, am vrut-o, am anuntat-o, dar nu o avem. Iar cand o avem, nu stim ce sa facem cu ea. Fac o precizare: pasele sa zicem ca sunt 800, dar daca vrei sa analizezi obiectiv atunci trebuie sa diseci: intre cine s-au dat, in ce zona a terenului si mai ales in ce directie s-a pasat!! Bayern face astazi 700 de pase dar dintre ele 450 sunt in lateral si in spate, la fel cum cel mai des la ei mijlocasul defensiv si cel de langa el paseaza intre ei intr-o zona cuprinsa intre 60 de m de propria poarta si zona adversa. Bayernul lui Heynckes avea 450 de pase intre mijlocasul central spre cel ofensiv, iar extremele ieseau la joc, directia era spre poarta, prea putine minge ajungeau in spate! Barcelona, la fel avea 700 de pase dar aceleasi probleme pe care nemtii le au azi, insa catalanii joaca cu Lucho un fotbal corect, care mie imi place. Pasele au criteriu, sunt jucate cu scopul de a ajunge la poarta nu de dragul posesiei. Mai tin ei de balon dupa ce marcheaza, dar o fac in terenul advers. De aceea, cand ne uitam la o statistica de posesie, interpretarea corecta trebuie sa tine loc de factorii urmatori:

-unde are loc posesie ?
-intre ce jucatori se efectueaza?
-directia de pasare ?
-ce se urmareste ?
-procentajul de pase si actiuni finalizate.

Acum sa revenim la ale noastre. Ancelotti a batut moneda timp de doua sezoane ca doreste sa subordoneze adversarul prin posesie! In general in 90% din partide posesia a fost a noastra cu cateva procente 10 -15 maxim. Insa aceasta posesie creeaza putine ocazii de gol, daca ne raportam la cate cadreaza poarta sau mai bine spus creaza un dezechilibru. Tinem mingea, dar nu muscam, insa in momentul in care o pierdem alergam mult si ,,prost” sa o recuperam. Adversarii creeaza pericol, tin si ei de minge, de aceea acel nr de pase reusit de adversari. Adversarii pot pasa ptr ca ne lipseste echilibrul defensiv, nu reusim sa recuparam repede iar intre linii adversarul poate dezvolta jocul!!!

Un alt capitol de analiza este “Dueling“ sau eficienta driblingurilor si evitarea tacklingurilor. Si aici stam foarte, foarte prost. FC Barcelona din nou e pe podium iar Real Madrid e pe 5 (inca un indicator de genul si ma mir cum am ajuns in semifinalele Ligii). Ce e interesant e ca Bayern sta mult mai nasol decat noi la oprirea adversarului atunci cand dribleaza, insa compenseaza cu driblinguri reusite. Pe noi fotbalul total practicat,e logic sa nu avantajeze driblingurie , insa rata de driblinguri reusite ale adversarilor e foarte mare pentru un club cu pretentii precum Real . Iar daca luam in considerare criteriul Cies la general impartim locul 14 cu Toulouse!!!!! Aceasta statistica imi demonstreaza mie ceea ce eu deja stiam . In plus ne arata APTITUDINILE jucatorilor nostri. Vrem sa driblam, insa nu ne prea iese ptr ca ai nostri ca brazii au nevoie sa surprinda adversarul. Pe recuperare, interceptie sus, fara a fi asezati rivalii. Daca se aseaza este greu ptr ca nu este spatiu. Nu mai vorbesc ca este mai usor sa te apere cand noi atacam in trei maxim 4 pe prima faza iar ei sunt 8-9, pe doua linii. Jucatori nostri de sus au nevoie sa surprinda sa prinda adversarul pe repliere neasezati. Driblingurile noastre vin din linia mediana si nr lor creste odata cu cresterea nr de mijlocasi care stiu sa scoata om din joc. De aceea Modrici, James, Kroos, Isco impreuna sau doar trei sunt mai periculosi ptr ca adversarii nu trebuie sa inchida doar o gura de foc. Tranzitia pozitiva se face mai usor suntem mai greu de citit.

Mai trebuie spus ceva: ce facem cu aceste driblinguri? continuarea fazei conteaza enorm. Driblingul are o finalitate pozitiva ptr echipa? De exemplu Isco, 10 driblinguri, dar sanse de gol create 1 una singura! Sau au trecut 55 de mingi pe la el insa reusite au fost 40. Ce vreau eu sa intelegeti? Este ca in box: degeaba te plimbi lovesti, daca nu il pui jos sau lovesti, dar o faci in gol. Iar el face aproape acelasi lucru cand tu respiri. Rata driblingurilor reusite vine din faptul ca permitem sa fim luati la mana nu exista dublaj aglomerare sau distanta in momentul primirii mingii si fundasul nostru este mare, iar adversarul are timp sa se informeze sa aleaga solutie. Distanta fiind mare tu vrei sa strangi, alergi enorm si te arunci iar el te scoate din joc. Jucatorii extrem de tehnici in general nu exceleaza pe deposedare pe efort fizic ptr recuperare.

Ultimul criteriu analizat de CIES este eficienta in lovituri libere si cornere unde tot FC Barcelona e pe primul loc la acest capitol datorita atingerii lui Luis Enrique. Acesta, cum-necum, nu numai ca a rezolvat problema Barcelonei la fazele fixe, dar Barcelona a inceput sa si inscrie si chiar sa castige meciuri in urma unor faze fixe. Noi, ca si la celelalt indicator suntem pe un onorabil loc 5 dintre cele mai periculoase echipe ( nu va pot spune pe ce loc suntem la general deoarece pozitia e egala cu varsta mea) , chiar daca suntem la un nivel de Premiere League in ceea ce priveste fazele fixe ofensive ,cand vine vorba la apararea acestor faze fixe stam foarte prost comparativ cu Barcelona datorita ocaziilor pe care le au adversarii prin faze fixe (cine are antrenor italian ?). Cu toate ca media de inaltime este buna, ok totusi, nu reusim sa scoatem un procent bun vis-a-vis de cat marcam din ele si cat incasam. Daca ma intrebati pe mine acesta statistica ne arata din nou capacitatea noastra de concentrare, cat de bine stam in teren. Avem si executanti carora le trebuiesc multe executi ptr a reusi. Aici Cristiano are un procentaj mic, la fel au Kroos si James la cornere bine batute. In multe partide m-a exasperat seninatatea cu care pierdem din nou corner.

Cristiano, Bale, Karim plus fundasii si totusi nu reusim un joc bun ,pe faze fixe. Cand intram pe portiunea jocului individual se observa inca odata cat de rau stam. acest joc are ca punct de plecare jocul colectiv. Cat de expus esti cat de pus in dificultate. Faptul ca fundasii nostri nu sunt in fata se datoreaza modelului de echilibru defensiv pe care ll avem. Daca Cristiano este in top, insa Bale si Karim au probleme mari, Varane, Ramos, Marcelo, Coentrao, Carvajal, Kroos si lista continua. Jocul individual al unui jucator de fotbal este strans legat de jocul colectiv al unei echipe iar jocul colectiv este o suma a jocului individual al componentilor intregi echipe. ele nu se exclud. De aceea jocul echipei nu merge cand ai maini moarte pe teren iar jocul individual nu exceleaza cand echipa nu te ajuta. Exemple: Cristiano are peste 300 goluri marcate mai mult de unul pe meci. si totusi tu castigi in tot acest timp un campionat si o UCL! Jocul de fotbal mai are o veriga doua de sustinere. Capacitatea de efort dar si cea de refacere. Si acum intram in alt cerc vicios. Cine are o capacitate de efort mai mare un jucator care este tehnic nascut inzestrat care toata viata lui a stiut ca are talent sau unul mai putin talentat, dar care incearca sa egaleze deficitul de tehnica prin efort fizic dar si psihic. De aceea s-a observat ca intreg sezonul in meciuri in care a fost nevoie de efort sustinut gazul s-a terminat rapid. Cel mai bun iese Thiago de la PSG la fundasi. Dar ce linie de fundasi, mijlocasi defensivi, centrali are!! CE CONCEPTIE DE JOC ARE ECHIPA LA CARE EL JOACA ? Cum fac tranzitia negativa, cu cine, ce aptitudini au? Altceva este sa te aperi cu Matuidi si Verratti in fata ta si altceva este sa ai pe Kroos si Modrici!! sper ca intelegeti ca este vorba doar de forma de a se apara nu vorbim de calitatile tehnice pe constructie tranzitie pozitiva. Tot scriu vorbesc aici despre calitatile tehnice. Va dau un exemplu simplu din viata. Eu am jucat fotbal inca din copilarie pana la un nivel mediu in jos. Jucam mijlocas la acoperire era termenul mijlocasul defensiv de astazi. Aptitudinile mele nu erau driblingul, fiind inalt, atunci eu, antrenorul pe care il aveam, a considerat pe buna dreptate ca eu pot fi de 10 la pase, inteligenta tactica anticipare, potential fizic si aici includ si capacitatea de efort, am incercat sa fiu de 10 si pe partea de recuperare taclinkuri interceptii acoperirea zonelor, creativitate, dar nu am excelat niciodata la “floricele”. Alt copil care este talentat care dribleaza nu va pune niciodata accentul pe ceea ce eu cu antrenorul meu am pus. Si atunci ele nu vor fi de 10 niciodata, va fi driblingul, jocul ofensiv cu finalizare cu tot. Sa revin pe ultima parte a statisticii: Cristian Prisacariu vorbeste despre partea individuala a jucatorilor.

Aici vedem un Thiago sau Boateng, Mascherano. Echipele care se apara bine sau detin controlul meciurilor care acopera bine terenul care ca echipa nu te lasa sa creezi. Catalanii au si fundasi laterali evidentiati dar ei tehnic nu sunt peste ai nostri insa faptul ca Rakitic, Busquets si Iniesta acopera bine terenul ii ajuta mult, face ca randamentul lateralilor sa creasca. Acesta este motivul ptr care Luis l-a coborat atat de mult pe Iniesta si joaca cu Rakitici langa Busi. Iniesta sezonul acesta mai mult s-a aparat sau a facut tranzitia pozitiva. Totdeauna a coborat la Alba si Rakitici la Alves. Marcelo este acolo doar datorita aportului sau ofensiv ptr ca defensiv i-a bagat in sedinta pe toti coechiperii lui iar faptul ca centralii nostri nu sunt in top i se datoreaza lui si lui Carvajal plus tacticii si conceptiei de a juca a lui Ancelotti.

La mijloc se evidentiaza un Fabregas ptr ca Chelsea primeste putine goluri nu? Iar adversarii isi creeza putine ocazii. Insa cu cine a jucat Cesc langa el pe faza defensiva ? Sau un Verratti, dar la fel pe cine are langa el? Surpriza este ptr mine Xabi Alonso ptr varsta lui insa faptul ca detin mingea il ajuta. James Rodriguez este acolo din merite mai mult proprii decat colective . Acest baiat intr-un 442 sanatos echilibrat face minuni este candidat lejer ptr acel “balon de imagine”. Isco al nostru este pe o pozitie onorabila si asta la fel datorita calitatilor sale. Cred ca daca ar alege mai bine momentul pasei daca ar duce driblingul in sprijinul jocului colectiv daca ar mai taia din floricele ar urca mult randamentul sau. Cred ca este fotbalistul cu cele mai multe capete de linie. Adica mingea ajunsa la el intra in posesia adversarului printr-o interceptie pasa gresita sau bagare in sedinta a coechiperului. Acel lucru straniu de care vorbeste Cristi nu este straniu. Functia in teren a celor doi Rakitic+ Busquets este mai mult de interceptie recuperare taiere a actiunilor adverse ptr faza de atac au rezolvat problema odata ce mingea este sus la Messi, Neymar, Suarez. Jucatori excelenti pe spatii mici. Agresivi pozitivi ca joc de presionare .

Am sa inchei spunand ca din punctul meu de vedere Real Madrid astazi practica un joc neechilibrat, bazat prea mult pe aportul mijlocasilor si prea putin pe cel al atacantilor. Aptitudinile fotbalistice ale celor 3 din atac nu sunt puse in evidenta de joc. Faptul ca pe Cris il degreveaza de orice aspect defensiv in joc doar fazele fixe fiind si munca sa, il sacrifica pe Bale!!! Faptul ca Benzema nu are intensitate pe presionare face ca in momentul pierderii balonului noi sa facem pressing cu mijlocasii!!!! Acest fapt obliga ca linia defensiva sa stea mai sus ptr a strange echipa spre in sus. Lucru greu de facut 90 minute! Atunci coboram linia si coboara si mijlocasii nostri asteptand adversarul in terenul nostru. Insa acest fapt implica recuperarea balonului departe de poarta cu echipa adversa asezata pe intreg terenul nu mai spun ca intram in posesia ei si nu mai putem construi rapid nu mai verticalizam. Am pierdut total reactivitatea sezonul trecut o mai vedeai acum nu mai este in 10 actiuni pe intreg sezonul! Suntem iar o echipa galactica, insa, e amuzant ca eu un simplu iubitor de fotbal pot citi jocul nostru si doar vreo simpla actiune individuala ma poate surprinde. Eu singur pot concepe un sistem prin care sa nu las Real Madrid sa joace azi!! Am nevoie doar de disciplina tactica capacitate de efort si incredere in fortele proprii. Ei fara Modrici devin atat de previzibili cand iesim cu mingea, atat de usor de inchis incat mingea ajunge in benzi ptr a desface ptr a creea ceva spatiu celor din fata. Doar geniul lui James sau tehnica lui Isco, Carvajal, Marcelo fac ca noi sa devenim periculosi in actiunile de atac, sa acceleram putin pe ultima treime. Cristiano este cu spatele la poarta in centru sau spre centru iar Bale pe picior schimbat, usor de detectat in ceea ce face, daca intra in centru vrea sa traga sau sa paseze scurt dar daca pleaca spre exterior se va intoarce putin sa centreze sau va pasa scuret in fata . Karim se zbate incercand sa intre in combinatii de a da si pleca sa creeze spatii celor doi si chiar reuseste.

Personal eu unul nu cred ca Ancelotti nu vede aceste detalii insa cred ca el crede enorm in capacitatea de a schimba jocul a unor fotbalisti si doreste sa ii lase sa joace si ce vor ei. Cred ca Mister ca toti oameni are fixatiile lui si are mari probleme in a-si motiva jucatori pe un intreg sezon.

Tags: , , , , , ,

Costel Strainu

Costel Strainu

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap