Costel Strainu despre superba Quinta del Buitre

Buyo, Chendo, Sanchis, Ruggeri, Gordillo, Schuster, Hierro, Michel, Martin Vazquez, Hugo Sanchez si Butragueno. O formula de echipa cu care Real Madrid a inceput sezonul 1989-1990 si pe care ti-o poate spune orice suporter blanco. Discutam despre cea mai importanta echipa produsa de Real Madrid si probabil cea mai spectaculoasa din istoria echipelor produse de club. Despre Quinta lui Buitre si fotbalul splendid al acelor vremuri, in cele ce urmeaza.

Cine era Quinta lui Buitre?

QUINTA LUI BUITRE este denumirea data de catre un ziarist spaniol pe nume Julio César Iglesias in jurul anilor 1993-1994. Ea fost data jucatorilor echipei a doua (Castilia) care ajunsese in finala Cupei Spaniei cu cativa ani in urma si a dezvoltat o echipa de nivel mondial triumfatoare in Seguna Division de España. Din aceeea echipa intr-un articol acest jurnalist vorbeste de 5 fotbalisti extraordinar de talentati care spune el vor avea un viitor extraordinar. Pe cei cinci ii numeste ”quinta lui butre” datorita charismei blondului nostru si insa ptr forta sa de lider. Butre era un Raul din zilele noastre indiscutabil.

Acesti cinci fotbalisti erau: Miguel Pardeza, Manolo Sanchís, Míchel, Rafael Martín Vázquez si Emilio Butragueno. Alfredo di Stefano i-a debutat pe Sanchis si Martin in 1993 la numai 18 ani, dupa ce Michel deja fusese aruncat in lupta. Urmatorul a fost Pardeza la interval de o luna insa el nu a avut continuitatea celor doi in acest sezon. A urmat Butre fenomenalul nostru atacant care urma sa dea si denumirea acestei generatii de exceptie. Atentie, numai patru dintre ei au scris istorie, Pardeza fiind imprumutat ulterior la Zaragoza si inlocuit de Hugo Sanchez. Cei patru vor face din Real Madrid una dintre cele mai spectaculoase echipe ale Europei spre sfarsitul anilor 80, cucerind cinci titluri de campioni la rand plus Cupa Uefa. Marele minus a fost insa Cupa Campionilor Europeni, unde cel mai aproape am fost in 1988 cand Romario si PSV ne-au eliminat.

Cum juca echipa condusa de Quinta?

2008120316quinta

Deci din punctul meu de vedere Realul anilor 1985-1990 este o echipa care pe coloana vertebrala a 7-8 jucatori va dezvolta un joc spectaculos plin de vivacitate si sacrificiu. Portarul de drept al acelor ani a fost Buyo, fundasi Chendo, Sanchis si Camacho iar in decursul anilor s-au mai infiltrat in prima echipa Macheda, Tendillo, Solana, Esteban sau Ruggeri. Mijlocasi de drept au fost Michel, Gallego, Gordillo, Martin Vasquez iar pe langa ei in anumite sezoane Schuster, Jankovic. In atac: Hugo Sanchez, Valdano, Butragueño, Juanito, care era o rezerva de lux dragi prieteni. Sistemele de joc in care Realul acelor ani la jucat au fost 4-3-3 in 85-86 si 86-87, apoi 4-4-2 urmatoarele doua sezoane, iar in 89-90 un ofensiv 3-5-2.

Am sa va descriu un pic jocul Realului acelor ani: eram o echipa combinativa bazata pe multa tehnica de la mijloc in sus. Michel, Martin, Schuster, Valdano, Hugo sau Butre fiind jucatori extrem de tehnici. Avem insa si o linie defensiva excelenta cu mijlocasi de travaliu si buni defensivi (Gallego si Gordillo sau Jankovici) iar pe linia de fund Camacho si Chendo erau de departe printre primi trei din lume. La acea data, Manuel Sanchis incepuse la un nivel destul de ridicat, gen Varane astazi ! De mentionat ca acel 4-3-3 era de fapt 4-2-1-3, iar 4-4-2 era un 4-2-2-2 in primul sezon si un 4-1-1-2-2 in al doilea sezon ! In primul jucam mai in spate ca mijlocasi Gallego si Gordillo, iar Michel in fata lor cu libertate de miscare placandu-i sa se lase mai mult spre stanga, dar atentie unde si Butre cobora de multe ori ca servant!

Acel 4-2-2-2 inovator din punctul meu de vedere era facut de o linie de mijloc Jankovic plus Gordillo, iar in fata lor Martin si Michel supranumiti ”gemenii mijlocului de teren”. Ultimul sistem ce vi-l propun acel 4-1-1-2-2 era executat ca la carte la mijloc de Gordillo putin mai in fata Schuster si ”gemenii mijlocului”. Astfel in acei ani Realul era o echipa care marca mult 437 goluri in 5 sezoane dar si primea foarte multe goluri: 163 de goluri primite in cinci ani. De exemplu, in anul in care s-au marcat 107 goluri am primit 38 in sistemul 3-5-2. Jocul nostru era insa fascinant, estetic dar de multe ori nu aducea rezultatele dorite de noi. Aveam meciuri in care nu intra mingea in poarta si PSV ne elimina sau in care deveam o echipa mica iar Milanul ne administra o corectie severa. Pot spune astazi ca si eu m-am indragostit atunci de o echipa frumoasa dar naiva uneori, care avea talent cu carul dar nu a avut rezultate pe masura. De aceea va spun si astazi: Real nu a avut rabdare schimband si atunci trei antrenori in cinci ani. Echipa era insa decompensata de dragul fanilor si al spectacolului.

Ce ne-ar fi trebuit atunci?

Cred ca inca un fundas central foarte bun adica un Franco Baresi sau un Lothar Matthaus care in 1984 ne-a fost oferit de Borussia M’Gladbach si nu l-am vrut fiind cumparat de Bayern!! Deasemenea un mijlocas defensiv de nivel mondial ptr ca oricat de mult ii iubim pe Gordillo si Gallego ei au avut mari oscilatii. Faceau meciuri extraordinare dar le mai si comiteau. Pe atunci jucatori de nivel mondial ca inchizatori erau Andoni Goikoetxea care la fel ne-a fost oferit de Osasuna dar noi nu l-am luat fiind cumparat de Barcelona in 1988 sau Zbigniew Boniek care s-a retras in 88 dar atunci puteam sa fim mai rapizi decat AC milan si sa il luam pe Frank Rijkaard !!!!!

Cum au debutat membrii Quintei

Miguel Gonzalez Michel a debutat pe 11 mai 1982 intr-un meci cu C. D Castellon si a facut-o cu gol marcat. Un an mai tarziu, pe 4 decembrie 1983 debuta Manuel Sanchis si avea sa o faca si el cu gol marcat pentru prima echipa intr-un meci cu Murcia. In acelasi meci a debutat si Rafa Martin Vazquez, fara a inscrie in poarta murcianilor. Miguel Pardeza a debutat pe 31 decembrie in acelasi an intr-un meci contra lui Espanol Barcelona, fara a inscrie in poarta catalanilor. Debutul cel mai spectaculos l-a avut insa legendarul Emilio Butragueno, care si-a facut aparitia pe 5 februarie 1984 intr-un meci cu Cadiz. A reusit sa marcheze de doua ori in acel joc, chiar la debut. Puteti citi mai multe despre aventura sa, in cadrul acestui articol.

statistica-quinta

Despre autor

Tags: ,

Costel Strainu

Costel Strainu

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap