Draga Karim, am aflat de ce te fluiera publicul

Multi dintre noi il apreciem. Ma numar printre ei, pentru ca sunt absolut convins ca Benzema inseamna mai mult pentru Real Madrid decat un numar 9. Incercand sa fiu insa cat se poate de obiectiv si sa inteleg curentul “anti Karim”, foarte vizibil si pe Santiago Bernabeu, foarte vizibil si aici, pe comunitate, am incercat sa culeg cateva date importante pentru a ma edifica.

Si, oricat de mult l-as aprecia pe atacantul francez, oricat de tare as fluidiza si populariza ideea ca este “mai mult decat un numar 9” sau “atacantul ideal pentru Cristiano Ronaldo”, fiind la urma urmei, un atacant, imi dau seama de ce lumea il contesta pe francez.

Sunt la zi cu toate argumentele pro Karim Benzema, le-am si expus la un moment dat intr-un comentariu destul de subiectiv, dar “una-i una si alta-i alta”. Consider ca intr-adevar, Karim este cel mai combinativ numar 9 clasic din fotbalul european, fotbalisti capabil sa ofere nu doar goluri ci si pase de gol, sau sa joace inteligent cu spatele ori cu fata la poarta. Crearea de spatii, oricat de ridicol suna si oricat de “ironica” a devenit printre comentariile vazute de mine pe aceasta comunitate, intra dragi prieteni in “fisa postului” unui numar 9 din zilele noastre. Nu o face doar Karim Benzema, o face si Lewandowski, o face si Edinson Cavani, o face (poate mai bine decat multi) si Romelu Lukaku.

Problema la Benzema, din cate imi dau eu seama, nu se leaga de capacitatea lui de a juca combinativ. Desigur, unii dintre dumneavoastra au declansat adevarate obsesii in ceea ce-l priveste pe numarul nostru 9, idei cu care sunt in totala opozitie si pe care nu le voi sustine niciodata. Atat timp cat Benzema este fotbalistul acestei echipe, el merita sustinut, mai ales in discutiile publice care ajung si la ochii celor care nu iubesc acest club si savureaza tonul jignitor si nedemn pe care “fanii” il adreseaza unui fotbalist al echipei pe care se presupune ca o iubesc.

Karim nu mai e cel mai bun pasator dintre atacanti

Benzema
Florentino Perez, unul dintre principalii sustinatori ai lui Karim

Am studiat insa atent “fenomenul Benzema”. In calitate de fan al sau in primul rand si mai apoi in calitate de observator de la distanta al problemelor pe care le intampina. Karim Benzema nu a fost niciodata un golgeter. Nici nu i-ar fi fost usor sa fie intr-o echipa cu cel mai mare marcator din istorie, Cristiano Ronaldo.

Karim Benzema a avut sezoane fantastice la Real Madrid cu Mourinho si Ancelotti. Francezul era in echipa lui Mourinho unul dintre cei mai buni pasatori decisivi ai fiecarui sezon, semn ca implicarea sa in joc era alta decat e acum. Si-a pierdut insa treptat acest statut. Pasele de gol pe care le ofera pe sezon Benz, le ofera si Lewandowski, pentru ca ele depasesc in ultimii doi-trei ani, rar cifra 10. Acest argument Pro Karim nu prea mai tine, pentru ca Luis Suarez spre exemplu are doar in ultimii patru ani de cand a venit la Barcelona peste 80 de pase decisive, dupa ce in ultimii doi ani la Pool a strans 32 de assist-uri. Si e doar un exemplu, dar e cel mai bun, pentru ca subliniaza ca al nostru numar 9 nu mai e nici la nivel combinativ numarul 1.

Nu asta e durerea mea cea mai mare. Durerea se naste din faptul ca treptat, pricep de ce Bernabeul il fluiera pe Benzema. Obsinuiti cu Hugo Sanchez, Ronaldo Nazario, Van Nisterlooy chiar si asa mai departe, oamenii de pe Bernabeu vor intr-adevar mai multe de la numarul 9 de la Real Madrid, dar vor mai intai sa marcheze ceea ce e de marcat. Pentru ca nu Cristiano Ronaldo trebuie sa o faca mereu si sa ne salveze din impas.

Goluri putine, cifre slabe pentru standardul lui Real Madrid

Am luat ultimii patru ani, in care Real Madrid a castigat de doua ori Uefa Champions League si titlul de campioana in Spania. Patru ani in care Karim Benzema a castigat doar sub mandatul Zidane, 8 trofee cu echipa blanco. Aici sunt reprosurile!

Pe fondul unor performante indiscutabile ale echipei noastre, Karim Benzema, atacantul titular si numarul 9 din trupa lui Ancelotti, Benitez sau Zidane, a marcat un total de 77 de goluri in 216 jocuri. Foarte, foarte putin din punctul meu de vedere pentru standardul echipei noastre. Cristiano spre exemplu, in 183 de partide in acesti patru ani a marcat 191 de goluri, cifra fara egal la nivel mondial. Comparatia cu Ronaldo este insa inutila, nu doar pentru Karim ci pentru orice alt fotbalist cu exceptia lui Messi.

Sezon Goluri Karim Benzema
2017-2018 8
2016-2017 19
2015-2016 28
2014-2015 22
Total 77

In schimb, m-am gandit sa compar eficienta lui Karim Benzema din acest ultimi patru ani de cand am constatat eu personal un regres la el, cu eficienta altor numere 9 din fotbalul european. Rezultatele sunt dureroase, dar explica intr-o proportie mare nemultumirea fanilor de pe Bernabeu (si nu numai) legate de Karim.

Robert Lewandowski, cel despre care se spune ca l-ar putea inlocui din vara pe Benzema a reusit sa marcheze in acesti patru ani nu mai putin de 142 de goluri. Adica aproape dublu cat Benzema. Luis Suarez de la FC Barcelona are 145 de reusite in ultimii patru ani, in timp ce Harry Kane a punctat de 129 de ori! Pana si Mauro Icardi, mult mai tanar si fara sa evolueze la un club cu pretentii in toti acesti patru ani a inscris de 91 de ori, in timp ce Romelu Lukaku, transferat abia in acest sezon la Manchester United are 96 de goluri marcate. Printre “grei” se afla si Sergio Aguero care a punctat de 124 de ori pentru Manchester City in toti acesti patru ani, in timp ce Pierre Emeryck Aubameyang are 128 de goluri reusite in aceasta perioada. Unul dintre cei mai buni marcatori din lume este uruguayanul Edinson Cavani care a inscris 138 de goluri in aceasta perioada. Am inclus la toti acesti fotbalisti inclusiv sezonul actual de campionat, inca neincheiat.

Rezulta ca din 2014-2015 incoace, Lewandowski a marcat cu 65 de goluri mai multe decat Benzema, Suarez cu 68 de goluri mai mult, Kane cu 52 de goluri mai mult, Cavani cu 61 de goluri mai mult. Pana si Lukaku are 19 goluri mai mult inscrise din 2014-2015 pana in prezent decat Karim Benzema. Acestea sunt cifre sub standardul lui Real Madrid si de aici se nasc, aproape fara dubiu, toate reprosurile adresate numarului 9 de la Real Madrid.

Nume atacant Numar de goluri din 2014
Robert Lewandowski 142
Luis Suarez 145
Harry Kane 129
Mauro Icardi 91
Sergio Aguero 124
Romelu Lukaku 96
P. E. Aubameyang 128
Edinson Cavani 138
Karim Benzema 77

As vrea sa fiu bine inteles. Acest articol nu cauta sa-l puna la zid pe Benzema si nici sa faca “recomandari” de atacanti. Nu am nimic personal cu atacantul nostru si comentariile mele de-alungul timpului servesc drept marturie pentru asta. Am incercat pur si simplu sa inteleg “fenomenul reprosurilor” si cred ca analizand standardul impus de tricoul cu numarul 9 de la Real Madrid, Karim e departe de ceea ce se doreste de la el in ultimii ani. In opinia mea, Benzema se afla intr-un moment de regres al carierei sale. Mi-ar placea sa continuie la noi, dar nu ca prima optiune de numar 9, situatie care nu cred ca i-ar conveni nici macar lui. Indiferent de trofeele castigate de Real Madrid in ultimii ani, echipei noastre ii lipseste inca o “gura de tun” langa Ronaldo, iar Karim Benzema si Gareth Bale nu mai au munitie suficienta.

Desigur, voi primi la randu-mi reprosuri legate de “statistica” si de “cifre”, insa lucrurile sunt destul de simple cand vine vorba de atacanti. A spus-o unul dintre cei mai mari dintre ei, Thierry Henry: “Antrenorii sunt judecati dupa rezultate, noi dupa goluri. Niciunul dintre noi nu primeste clementa publicului daca nu le ofera”.

Despre autor

Tags: , , ,

The Real Riley

The Real Riley

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap