Influentele antrenorului Zidane: Ancelotti, Guardiola, Bielsa, Lippi sau Del Bosque

Marcelo Lippi, Carlo Ancelotti, Marcelo Bielsa, Vicente del Bosque, Aimee Jacquet si Pep Guardiola sunt antrenorii dupa care isi ghideaza cariera Zinedine Zidane. Francezul este un produs al scolii franceze de antrenori, insa primul om care i-a nascut pasiunea de a antrena a fost Marcelo Lippi, la Juventus. Intre 1996 si 2001 Zidane a evoluat pentru Juve si a castigat aproape tot: Scudetto, Cupa, Supercupa, Cupa Intercontinentala. Lippi i-a fost antrenor si mentor, Giovanni Agnelli, presedinte. De la Agnelli a ramas cu pasiunea extraordinara pentru ceasuri si management, de la Lippi pasiunea pentru antrenorat. A fost atat de impresionat de italian incat dupa plecarea lui Mourinho l-a propus Realului chiar pe Marcelo Lippi. N-a fost sa fie…

La Juventus n-a castiga insa Champions League. A semnat in 2001 cu Real Madrid si a reusit sa castige si acest trofeu cu faimosul sau gol de pe Hampden Park. Vicente del Bosque construise acea echipa in jurul sau. Un alt antrenor care a contribuit la formarea viitorului antrenor Zidane: “Era calm, indiferent de situatie. Mi-a demonstrat ca nu e nevoie sa fii acid pentru a stapani lucrurile, pentru a impune disciplina” marturisea Zizou despre Del Bosque.

Pentru Zidane, colaborarea cu Ancelotti a fost de asemenea o lectie. De la italian a deprins arta de a controla un grup influent si puternic. I-a fost secund in anul in care Madridul a cucerit Decima si nu putini sunt cei care i-au subliniat rolul. Inclusiv Carlo: “Cand Zidane vorbeste in vestiar, toata lumea asculta. Toti jucatorii sunt impietriti, va fi un mare antrenor” marturisea italianul. Calmul, sensibilitatea si metodele sale de antrenament au fost preluate de Zidane si impuse la Castilla care a cunoscut un trend ascendent in acel prim an de antrenorat al lui Zizou. S-a scolit apoi pentru scurt timp invatand de la Marcelo Bielsa.

Argentinianul ii placea pentru maniera sa ofensiva de joc, dar si pentru disciplina de fier pe care o impunea in vestiar. “Cand Zidane a venit la antrenamente, toti jucatorii au luat pozitii de drepti, erau fascinati ca langa ei se afla marele Zizou. Cu mult calm si eleganta, m-a lasat sa imi tin discursul. Este un tip fenomenal, are rabdare, pasiune si entuziasm, va fi un antrenor de top” spunea si Bielsa, cunoscut pentru faptul ca nu face declaratii gratuite.

Zidane la Munchen alaturi de Alonso si Guardiola
Zidane la Munchen alaturi de Alonso si Guardiola

O influenta speciala in cariera sa a avut-o selectionerul Aimee Jacquet, omul care a stat la baza succesului mondial al Frantei din 1998. “Stia sa vorbeasca foarte usor cu jucatorii, sa se faca inteles. Lui Zidane i-a placut enorm acest aspect. Si a plecat capul, invatand de la experimentatul tehnician francez” marturiseste Bernard Lama, fost coechipier.

In februarie 2015, Zidane a mers la Munchen. A vrut neaparat sa asiste la antrenamentele lui Guardiola. Spaniolul l-a intampinat cu caldura, ba chiar cu entuziasm. Ii placea foarte mult felul in care echipele lui Guardiola stiau sa faca pressingul ucigas foarte sus, dar auzise si de metodele sale specifice de antrenament. I-a placut la Munchen si parca de la acea vizita, Castilla a inceput cautarile pentru a tine de minge. Si i-a iesit. Cu Guadalajara a avut o posesie de 73%! Isi certa elevii daca nu jucau din doua atingeri, iar Paco Gonzalez, jurnalist la COPE spune ca: “La un meci cu Barakaldo i-a strigat lui Llorente: vrei sa ajungi fotbalist? Paseaza fara sa preiei cand esti cu fata la poarta, gandeste faza inainte sa-ti vina mingea”. Iar Llorente a progresat. Sigur, nu dupa acest sfat, dar Llorente a ajuns in cateva luni la echipa mare. Semn ca a ascultat prelegerile antrenorului sau.

Lui Zidane i s-a indeplinit astazi visul. Este primul antrenor francez din istoria lui Real Madrid si va debuta pe banca madrilenilor in campionat cu Deportivo. Se asteapta un stadion plin, pregatit pentru a-si saluta idolul. Legenda. Unicul. Marele Zinedine Zidane. De astazi, cu adevarat, antrenor!

Despre autor

Tags: , , , , , ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap