Interviu exclusiv cu Bogdan Socol despre “plecarea” de la Digi: “Nu am demisionat, nu am plecat nicaieri, doar mi-am suspendat contractul pentru a beneficia de concediul de paternitate!”

bogdan socol

10 august 1980, Brasov. Trecursera in ritm de miracol ani de comunism peste colinele Tampei si aveau sa urmeze alti 9 grei, pana cand “membrii de partid” erau obligati sa-si spuna ultimul cuvant. N-au reusit sa distruga chiar totul, pentru ca au lasat in viata instinctele locului, iar oamenii au cautat cu interes sa dezvolte acel minim perfect ce se ascunde in spatele Tampei, prin sfintele capodopere locale: de la arta lui Constantin Lecca, pana la rotatia vasta si delicata a scrierilor lui Stefan Octavian Iosif. In acest context s-a nascut Bogdan Socol, iar in cazul lui, aspiratia avea sa se implineasca precis si ilustrativ. A plecat la Bucuresti, unde a absolvit Scoala Superioara de Jurnalistica, moment in care a fost informat din timp, unde si pentru ce s-a nascut: comentariul sportiv. Formularul referitor la motivele nasterii si ocupatia definitiva fusesera completate pe vremea cand pustiul se manifesta zgomotos la golurile pe care le marca la miutele copilariei. Dar, Bogdan s-a facut mare, si-a trecut in palmares experiente reusite la Realitatea TV, National TV, TV Sport, GSP TV, Telesport sau BOOM Sport, apoi a devenit cel mai mare la microfonul DigiSport. Marturie servesc titlurile de Comentatorul Anului la Gala Premiilor Fanatik din 2010 si titlul de Cel mai bun comentator sportiv din Romania in 2012. Si totusi, dupa 15 ani de cariera, 8 ani la DigiSport, peste 2000 de meciuri de fotbal si rugby comentate si doua carti foarte populare ( “Jurnalul unui iubitor de Fotbal” si “100 de fotbalisti legendari” ), Bogdan alege sa faca o pauza surprinzatoare, pauza care a nascut destule discutii si controverse in presa de specialitate. A fost impins sa faca asta? A simtit el insusi nevoia unei pauze? Ce s-a intamplat in aceasta perioada cu Bogdan Socol si ce urmeaza pentru el de aici incolo? Vom afla raspunsurile sale, in acest interviu pe care a avut amabilitatea sa ni-l ofere in exclusivitate, dupa o perioada foarte agitata.

Cand perioada de vacanta se va incheia, voi reveni la Digi Sport!

 

– “Acolo unde se va invarti o minge, asa cum Pamantul se roteste in jurul Soarelui, voi fi si eu” … Si totusi, fotbalul merge inainte, spectacolul continua … de ce s-a oprit Bogdan Socol?

– Bogdan Socol nu s-a oprit, doar ia o pauza mai mare de la ceea ce inseamna munca in televiziune, comentariile de meciuri si realizarea emisiunilor Fotbal European. Am simtit ca este momentul oportun sa acord mai mult timp oamenilor care au cu adevarat nevoie de mine si care ma apreciaza la adevarata mea valoare, adica sotiei mele si copiilor mei! Pentru ei, sunt mereu cel mai bun si, de aceea, am ales sa beneficiez de concediul pentru cresterea copiilor pe durata a doua luni. Astfel, nu voi mai lipsi de la momentele marunte, dar extrem de frumoase din viata familiei mele.

– Esti unul dintre cei mai populari, iubiti si premiati comentatori sportivi din Romania. Nu crezi ca te-ai pripit optand pentru aceasta pauza, tinand cont ca foarte multi iubitori ai sportului rege iti vor simti lipsa de pe micul ecran, iar altii o vor considera “fortata”?

– M-am gandit foarte bine inainte de a lua o asemenea decizie. Stiu ca sunt, poate, multi cei carora le pare rau de aceasta pauza fortata a mea, insa, pe de alta parte, exista o persoana extrem de importanta pentru mine, pe care aceasta hotarare o face cea mai fericita de pe planeta asta. Este vorba de baietelul meu, Noah, care plangea in hohote de fiecare data cand plecam la serviciu, iar pentru a evita asemenea iesiri de-ale lui, a trebuit de multe ori sa driblez mai fin chiar decat o face Isco!

– La scurt timp dupa ce am aflat de pe blogul tau, ca vei intra oficial in concediu, am citit un articol destul de ingrijorator pe site-ul ActiveNews, care din surse proprii, anunta despartirea dintre Bogdan Socol si Digisport. Cat de adevarate sunt aceste informatii, Bogdan?

– Chiar vreau sa iti multumesc pentru ca, prin intermediul acestui interviu, mi-ai oferit ocazia de a clarifica putin lucrurile in privinta mea, in conditiile in care am citit pe unele site-uri ca as fi plecat de la Digi Sport. Nu am demisionat, nu am plecat nicaieri, doar mi-am suspendat contractul de munca pentru a beneficia de acest concediu de paternitate. In momentul in care perioada de vacanta se va incheia, voi reveni la Digi Sport.

– Insist, Bogdan. Este adevarat ca noua conducere v-a cerut sa completati acele chestionare interne cu caracter anonim, in care erati invitati sa va evaluati intre voi, comentatorii?

– Nu vreau sa fac dezvaluiri-soc, asa cum am declarat si celor de la activenews.ro. Ce a fost a fost si mergem inainte. Tot ce pot spune este ca eu nu am completat niciun astfel de chestionar. Despre ceilalti colegi ai mei, nu ma pot pronunta.

Am fost considerat cel mai slab comentator al postului

– Care ar fi totusi scopul unor astfel de chestionare interne, pentru ca mie personal, mi se pare ca suna perfect impropiu si destul de ciudat, ca sa nu spun altfel…

– Tot ce pot spune este ceea ce s-a putut observa lejer, de la inceputul anului, ca s-a facut o ierarhie interna a comentatorilor, iar eu am fost considerat cel mai slab comentator al postului. De aici, a urmat, ca o consecinta fireasca, mutarea mea pe canalele Digi Sport 3 si 4.

Bogdan Socol (2)– In acelasi articol al colegilor de la activenews.ro am aflat ca impotriva ta, exista o plangere absolut aberanta la CNA pentru ca «ce sa vezi» strigi prea mult si prea tare “goool”. As vrea sa te intreb daca oficialii postului DigiSport au tinut cont de aceasta plangere si imi permit sa te intreb asta, pentru ca noi, realmadrid.com.ro si Asociatia Juntos Ganamos Siempre Romania am trimis cateva scrisori postului Digisport in care am solicitat ca Bogdan Socol sa comenteze din nou meciurile echipei noastre. Noi nu am fost luati in seama, in sensul ca nu am primit nici macar un raspuns negativ…

– Din informatiile mele, nu exista nicio astfel de notificare oficiala din partea CNA vizavi de comentariile mele. Nu exclud, insa, posibilitatea ca unuia sau mai multor membri ai CNA sa le displaca felul in care ma manifest la marcarea unui gol. Dar aici, este doar o chestiune de gust. Nu stiu daca si acest lucru a contat la trecerea mea in plan secund, la fel cum nu stiam de petitiile voastre legate de revenirea mea la meciurile Realului. Va multumesc oricum pentru sustinere!

– Ce ti-a lipsit cel mai mult in perioada asta destul de lunga in care nu ai putut comenta meciuri importante de pe primele doua canale ale Digisport? Ce ai simtit?

– Nu vreau sa crezi ca spun asta doar pentru a da bine pe site, dar cel mai mult mi-a fost dor sa mai comentez un meci al Realului, sa strig din tot sufletul meu: Gooooollllll del Madrid! Se face curand un an de la ultimul meci comentat al Realului, derby-ul cu Atletico, decis de hattrick-ul lui Cristiano Ronaldo. Acela a fost, de altfel, unul dintre ultimele mele comentarii la varf si imi amintesc cu mare placere de acel joc, la care tin minte ca am avut si o introducere mai speciala.

Digisport inseamna pentru mine, ce inseamna Real Madrid pentru Cristiano Ronaldo

– Totusi, ce inseamna Digisport pentru Bogdan Socol?

– Ce inseamna Real Madrid pentru Cristiano Ronaldo! Este locul unde m-am desavarsit ca si comentator, unde am avut parte de cea mai mare expunere mediatica, unde munca, pasiunea si talentul mi-au fost apreciate la adevarata valoare. Ca si Cristiano, cand am ajuns la Digi Sport, aveam deja o cariera solida in spate ca si comentator, dar aici am cunoscut cele mai mari satisfactii profesionale.

– Pe pagina ta de Facebook, precum si pe blogul tau, dar si pe grupul nostru de Facebook, aici pe site, si in foarte multe grupuri de fotbal am citit reactii legate de plecarea ta. Unele mai impresionante ca altele. Stiu ca si tu, in articolul “O plecare si putin mai mult” ai scris despre doua dintre mesajele care te-au impresionat. Ce ai sa le transmiti acestor oameni care cred cu tarie in jurnalistul si comentatorul, Bogdan Socol?

– Sa creada in continuare, asa cum o fac si eu, ca va reveni in forta acolo unde ii este locul. Fara sustinerea acestor oameni, nu stiu daca as mai fi continuat, dar si ei mi-au dat un imbold sa merg mai departe. Si Serena Williams a luat o pauza acum, dar pentru foarte multi, ea tot Number One ramane!

– Colega noastra, Daniela Pitigoi, a scris recent un articol in care facea referire la tine. Marturisea, Daniela, o madridista inflacarata, ca la inceput, i-a asediat multa vreme urechile acel “Gol de Villa, gol de Barca” din celebra manita aplicata de catalani echipei noastre. Ca multi altii, datorita obiectivitatii si profesionalismului tau, fanii blanco te-au crezut un simpatizant al rivalilor, fara sa stie vreo secunda ca de fapt inainte sa fii consumator de fotbal si atasat al unei echipe, esti un mare profesionist. Nu crezi, Bogdan, ca disparitia ta (fie si pentru scurt timp) de pe ecran va avea efecte negative pentru comentariul sportiv de la noi, odata ce dispare una dintre putinele voci cu adevarat obiective?

– Am spus-o si in ultimul meu meci comentat ca spectacolul trebuie sa continue, spectacolul merge mai departe. Chiar si fara mine, cel putin pentru o perioada. Mie mi-a placut mereu sa fac spectacol la microfon pentru ca asa am simtit, era ceva ce venea din interiorul meu. Chiar inaintea unui Clasico la Madrid, mi-a spus-o un ospatar roman stabilit de multi ani in Spania ca eu m-am nascut sa comentez asa cum Messi s-a nascut sa joace fotbal! Sper sa scrii mot-a-mot pentru ca asa mi-a spus omul respectiv, cu tot respectul pentru membrii Comunitatii! 🙂 Altfel, a fost foarte placut sa citesc acest articol, dar si alte mesaje scrise de oameni care mi-au apreciat munca si care mi-au confirmat inca o data ca ceea ce am facut a fost bine. Nu vreau sa ma laud cumva, dar cred ca sunt putini comentatori pentru care sa se scrie asemenea lucruri, ceea ce arata ca am insemnat si eu ceva in aceasta meserie.

– Ne stim de ceva timp, dar nu am indraznit sa te intreb vreodata: ai avut vreodata un mentor in profesia asta? Ti-ai format in copilarie un idol?

– Nu am avut un idol, dar comentariile lui Cristian Topescu de la Cupa Mondiala din 1994 impletite cu traseul de exceptie al nationalei Romaniei au avut un rol important in hotararea mea de a deveni comentator sportiv. Asta, desi eu ma manifestam zgomotos la goluri atunci cand jucam fotbal inca de pe la sase-sapte ani.

Consider ca locul meu este la Digi Sport si, daca la un moment dat, voi pleca nu voi iesi in niciun caz pe usa din spate!

– Ma arde buza sa te intreb si o s-o fac, totusi, respectand dorinta celor care mi-au scris in perioada asta: iei in calcul o oferta de la un alt post de televiziune?

– Iti spun sincer ca nu m-am gandit nicio clipa sa plec in alta parte! Consider ca locul meu este la Digi Sport si, daca la un moment dat, voi pleca nu voi iesi in niciun caz pe usa din spate!

– Atunci, ce proiecte are in perioada urmatoare Bogdan Socol?

– Principalul proiect este familia mea! E o perioada in care voi petrece mult mai mult timp alaturi de copiii mei, voi fi langa ei in toate momentele importante ale zilei, pentru ca am realizat acum cat mi-au lipsit aceste lucruri. O sa le pregatesc micul dejun, o sa ma joc cu ei, o sa o pregatesc pe fetita cea mare pentru gradinita, voi fi cu ei seara de seara la baita si ma voi juca cu Noah, baietelul meu, cat are el pofta fara sa il mai intristez ca plec la serviciu. Altfel, voi continua sa scriu articole speciale pe blogul meu de sport, BogdanSocol.ro, dar si pe cel dedicat parintilor si pe care l-am lansat de curand, de3xtatic.ro. Totodata, lucrez in continuare la cartea “100 de sportivi legendari”, care va fi lansata cel mai probabil la inceputul anului viitor si mai am in gand un proiect foarte ambitios, despre care o sa va ofer mai multe amanunte la timpul potrivit.

– Care a fost cel mai dificil meci pe care a trebuit sa-l comenteze Bogdan Socol in cariera sa?

– Cele mai dificile meciuri de comentat pentru mine sunt cele din Liga 1 sau Liga 2 la care nu esti prezent pe teren. Ritmul este destul de scazut, nivelul fotbalului jucat este si el destul de slab, astfel ca e important sa fii acolo langa iarba pentru a putea compensa prin alte detalii pe care nu ai cum sa le afli stand intr-o cabina la sediul DigiSport. Altfel, tin minte ca acum vreo sapte ani, am comentat un meci de Liga 1 la Ploiesti, intre Astra si Poli Iasi, pe un teren aproape imposibil si, la un moment dat, m-am simtit neputincios. Eram la fata locului si am incercat mereu sa aduc un plus de entuziasm la TV pentru ca, altfel, jocul era foarte slab si nu se intampla mai nimic important la cele doua porti. Incercam sa iutesc ritmul comentariului pentru a da mai mult dinamism jocului, dar la cel mult un minut-doua, meciul se fragmenta si tot entuziasmul meu se ducea de rapa. A fost al naibii de greu sa comentez acel meci! Tin minte ca dupa aceea, Andrei Vochin mi-a si spus: “Socolino, aia nu puteau sa alerge la ritmul in care comentai tu!”

– Care crezi ca a fost cea mai reusita partida pe care ai comentat-o vreodata in cariera ta?

– Meciul definitoriu pentru cariera mea va ramane Steaua – Ajax. Nimic nu poate depăși ca trăiri, ca senzații și ca emoții meciul de pe Arena Națională. Iar faptul ca sunt atatia oameni care si acum isi amintesc de anumite fraze rostite de mine in timpul comentariului confirma aceasta impresie. Altfel, o nota speciala a avut-o finala Champions League din 2014, care a adus La Decima in vitrina Realului. Nu a fost un meci foarte spectaculos pe durata celor 90 de minute, dar finalul a facut toti banii.

La gesturile de grandomanie ale anumitor cluburi, trebuie raspuns cu masuri radicale, pentru ca fair-play-ul financiar pare doar praf in ochi in momentul de fata

– Din cartea ta “Jurnalul unui iubitor de fotbal” am putut citi cate ceva din aventurile unui comentator sportiv de calibru. Totusi, e vreo intamplare haioasa sau impresionanta pe care nu ai avut curajul sa o incluzi in carte si pe care ai vrea totusi s-o povestesti acum?

Interviu Bogdan Socol– Am avut alte cateva aventuri de-a dreptul incredibile in cariera mea de jurnalist, inainte de a ajunge la Digi Sport si pe care vreau sa le povestesc pe larg intr-o continuare a “Jurnalului unui iubitor de fotbal”. In 2006, la Lyon, la prima mea deplasare in strainatate cu serviciul, si, totodata, la primul meu zbor cu avionul, am avut parte de senzatii tari. De la ideea de a merge acasa la Cyril Thereau a unui coleg pentru a realiza un reportaj inedit era sa nu mai ajungem la meciul Stelei cu Olympique Lyon! Noroc ca dupa ce facusem vreo 100 de kilometri cu o masina inchiriata si iesisem de pe autostrada si intrasem pe un drum ce serpuia in inaltul muntilor pe o ceata de nu vedeai la doi metri in fata, eu mi-am dat seama ca e misiune nebuna si le-am spus colegilor sa facem cale intoarsa. La intoarcere, nu am mai luat-o pe drumul pe care venisem si am ajuns la stadion cu cateva minute inainte de a face un live pentru Realitatea TV. Tin minte si acum ca nu am gasit imediat carul de transmisiuni, care isi schimbase locul, si m-am cablat ascultand la telefon cum producatorul imi numara secundele pana la intrarea in direct! A iesit unul dintre cele mai bune live-uri facute de mine, apoi am ajuns invitat si la emisiunea de la OLTV, televiziunea lui Olympique, ce prefata jocul, alaturi de regizorul Costa Gavras. Apoi, la intoarcerea acasa, din cauza cetii de la Bucuresti a trebuit sa ramanem la Milano, unde aveam escala si acolo am avut parte de alte peripetii. La fel, in 2008, cand am fost la Jocurile Olimpice de la Beijing, am avut destule emotii in prima zi, cand nu am iesit din camera de hotel, sau la Londra in 2011, cand am fost evacuat din camera de hotel in jurul pranzului din cauza unei alarme de incendiu cu doar cateva ore inainte de a comenta Chelsea – Tottenham. Toate aceste peripetii as vrea sa le relatez pe larg intr-o noua carte.

– O sa iesim putin din teritoriul asta si o sa ne indreptam atentia spre fotbal. Si as vrea sa te intreb ceva din partea unui coleg de redactie. Pe cine vezi in acest an favorita la castigarea Uefa Champions League?

– As vrea sa spun tot Real Madrid, cu toate ca inceputul de sezon a fost destul de ezitant, insa Zidane are capacitatea de a mobiliza echipa la maximum in momentele cruciale si ma astept sa-i vad pe los blancos cel putin in semifinale. Altfel, PSG arata impresionant de la mijloc in sus, dupa venirea lui Neymar, insa este destul de fragila in compartimentul defensiv, iar acest amanunt ar putea conta enorm in fazele superioare. Si nu trebuie uitati Mourinho si Guardiola, care, anul acesta, par mult mai puternici in tentativa lor de a supune Anglia si Europa.

– Pentru fotbalul international a fost o vara agitata din multe puncte de vedere. Paris Saint Germain a platit aproape 400 de milioane de euro pentru doi fotbalisti, AC Milan si-a cumparat o intreaga echipa, iar Barcelona a cumparat un pusti fara mari performante pentru 100 de milioane de euro. Cum ti se pare aceasta directie in care se indreapta vertiginos sportul rege?

– Chiar de curand am citit un articol in World Soccer pe aceasta tema, in care se spunea destul de raspicat ca transferul lui Neymar poate insemna distrugerea fotbalului. Asta pentru ca suma de transfer a determinat o adevarata inflatie la nivelul mercato-ului, care s-a vazut cel mai bine in pretul de achizitie al lui Dembele. Iar fair-play-ul financiar pare doar praf in ochi in momentul de fata. Ca sa nu se ajunga mult prea departe pentru ca departe s-a ajuns deja, ar trebui impuse niste pedepse mult mai drastice, cum ar fi depunctarea clubului care incalca aceste reguli in campionatul intern, dar si in Europa, din punctul meu de vedere. La aceste gesturi de grandomanie, trebuie raspuns cu masuri radicale. E drept, investitiile majore cresc nivelul fotbalului, dar au si efecte secundare negative pe termen lung. Acum cateva luni, am publicat pe blogul meu un articol care analiza cei 25 de ani de Premier League. In documentarea pentru acel articol, am vazut cum banii din drepturile TV, care au crescut intr-un ritm incredibil in ultimii ani, au transformat radical fotbalul englez, care se zbatea in mediocritate la inceputul anilor ’90. Acum, Premier League este cel mai spectaculos campionat, pentru ca acolo si un meci intre ultimele doua clasate se joaca mereu cu stadionul arhiplin si produce spectacol, dar totul cu un pret. Valoarea de piata a jucatorilor din Anglia este mult peste valoarea sportiva reala, nationala Angliei are de suferit din cauza faptului ca fotbalistii eligibili pentru prima reprezentativa nu prea mai au loc in echipele de top din cauza infuziei de stranieri de calitate, dar si a calendarului foarte incarcat, iar suporterii adevarati de acum 20 de ani aproape ca nu isi mai permit sa cumpere abonamente pe un sezon la meciurile echipei preferate, locul lor fiind luat incet-incet de fani din Asia, mai ales.

– Fostul tehnician blanco, italianul Carlo Ancelotti, a fost demis recent de la Bayern Munchen. Carletto e la al doilea mandat consecutiv in care este inlaturat inainte de termen. Crezi ca epoca sa a apus, sau antrenorul care a adus La Decima are pur si simplu nevoie de un reset profesional?

– Nu as spune ca steaua lui Ancelotti a apus, dar cred ca acum ar avea nevoie de o intoarcere in fotbalul italian tocmai pentru acest restart al carierei. La o echipa cu ambitii, el ar putea sa redevina acea minte luminata a fotbalului care a stralucit ultima data cu adevarat in 2014. Personal, cred ca lui Ancelotti i s-ar potrivi cel mai bine acum job-ul de selectioner al Italiei.

– Poate Atletico Madrid sa lupte pentru titlu in acest an in La Liga, sau crezi ca Simeone se va concentra pe Uefa Champions League?

– Atletico este mai periculoasa decat in anii precedenti tocmai acum cand a avut interzis la transferuri in perioada verii. Faptul ca Realul are unele sincope in acest start de sezon si ca Barcelona, la un moment dat, va acuza si din punct de vedere al rezultatelor plecarea lui Neymar ar putea fi argumentele care sa o faca pe Atletico o pretendenta serioasa la titlu. In Champions League, Atletico ramane aceeasi echipa capabila sa scoata orice nume greu din competitie, cu exceptia unuia! Prietenii stiu de ce! 🙂

Bernabeul are un parfum special, greu de egalat de vreun alt stadion. Transmite o senzatie de lux, de grandoare, pe care n-o vezi pe niciun alt stadion!

– Ce impresie iti lasa Florin Andone, primul fotbalist roman care confirma dupa multi ani in La Liga?

– Ma bucur mult ca Andone confirma intr-un campionat foarte greu, la o echipa care se va zbate si acum din greu pentru supravietuire. M-a intristat cand am citit cum un coleg de breasla l-a facut pe Andone capsunar, in conditiile in care baiatul acesta si-a vazut mereu de treaba, a muncit din greu, a dat dovada de modestie si umilinta si singurul loc unde a raspuns a fost pe dreptunghiul verde. Fara a fi un jucator inzestrat cu un bogat bagaj tehnic, Andone compenseaza prin combativitate, sacrificiu si efort. Un jucator si un om care si-a depasit de mult conditia. Indraznesc sa spun ca daca am avea 11 jucatori la nationala cu ambitia lui Andone, Romania ar fi departe!

– N-am cum sa evit subiectul Real Madrid prea mult, asa ca finalul interviului as vrea sa-l dedicam echipei noastre. Pentru inceput, ce crezi ca a avut Zidane in plus fata de Mourinho, Ancelotti si Benitez in asa fel incat a reusit sa cucereasca un vestiar imposibil de cucerit si sa aduca atatea trofee in nici doi ani de zile?

– In primul rand, o stea norocoasa care i-a fost mai mereu alaturi. Apoi, a avut un trecut fabulos la Real, o istorie care le-a lipsit predecesorilor sai. Un colos al clubului, Zizou nu putea fi combatut cu niciun argument in vestiar, pentru ca si acum, la miute, le arata jucatorilor sai cata clasa are. Iar acesta a fost unul dintre cele mai solide argumente ale sale. In plus, faptul ca echipa a avut rezultate inca de la inceputul mandatului sau a ajutat la sporirea increderii jucatorilor in filosofia lui Zidane.

– Ai avut ocazia sa comentezi LIVE Madridul de atatea ori. Ce impresie ti-a lasat atmosfera de pe Santiago Bernabeu, in conditiile in care de foarte multe ori, pe site-ul nostru, cititorii nostri se plang de lipsa de suport din partea fanilor?

– Eu am fost pe Bernabeu doar la meciurile cu Barcelona, unde atmosfera a fost mereu extraordinara. Nu am simtit niciun moment ca oamenii vin ca la teatru la meci. Cu toate acestea, am remarcat o atmosfera mult mai fierbinte si mai pasionala la un meci al lui Atletico cu Valencia in Europa League sau la meciul dintre Sevilla si Steaua din Champions League.

– Ce te-a impresionat cel mai mult la meciurile comentate pe Santiago Bernabeu?

– Senzatia de lux, de grandoare pe care o transmite arena inca din momentul in care intri acolo. E un aer aparte, pe care nu l-am mai simtit nici pe Wembley, nici pe Allianz Arena, nici pe San Siro sau pe vreun alt stadion. Bernabeul are un parfum special, greu de egalat de vreun alt stadion.

– In al doilea sau mandat de presedinte la Real Madrid, Florentino Perez pare sa fi invatat enorm din greselile trecutului si face o treaba absolut minunata. Folosindu-ma de ochiul specialistului, care este directia pe care trebuie sa o urmeze de aici incolo, presedintele unui club atat de puternic, intr-o lume a fotbalului in care investitorii arabi sau chinezi sunt capabili sa cumpere iata jucatorii cei mai buni de la echipele cele mai puternice?

– Senzatia mea este ca Real Madrid incearca acum sa devina polul de greutate al nationalei Spaniei, dupa ce cativa ani buni, Barcelona a detinut monopolul. Cu aceasta strategie de a achizitiona jucatori spanioli de calitate, directia lui Florentino Perez este destul de clara. Totusi, cred ca ar trebui acoperite foarte bine toate posturile, ceea ce nu se prea intampla acum. A fost vandut Morata, iar Benzema, destul de ezitant in ultima vreme, nu prea mai are concurenta. In acelasi timp, cred ca Realul ar trebui sa se gandeasca bine sa il vanda pe Bale, cat timp cota sa este inca foarte ridicata, pentru ca impresia mea este ca nu se mai potriveste noului trend de la Real, atat ca imagine, cat si ca joc.

– Facem un exercitiu de imaginatie? Bogdan Socol devine pentru cateva ore Director Sportiv la Real Madrid. Poti sa ne faci o lista de recomandari de jucatori pe fiecare post pentru sezonul viitor: portar, fundas, mijlocas, atacant?

– Nu cred ca este nevoie de un portar acum in locul lui Keylor Navas, dar l-as readuce la club pe Casillas pentru a se retrage acasa. Iar pentru a asigura viitorul, m-as gandi la Mattia Perrin si la Thibaut Courtois. Ca fundasi, m-as gandi la Aymeric Laporte, de la Bilbao, si la Josh Kimmich, de la Bayern, la mijloc, l-as readuce pe James Rodriguez sau as incerca sa-l transfer pe Eden Hazard, iar in atac, Kylian Mbappe Lottin ar fi tinta numarul unu.

Asensio va fi inlocuitorul lui Cristiano Ronaldo: are toate calitatile necesare pentru a fi viitorul superstar al Realului

– Jucatorul preferat din actuala echipa a Madridului?
– Marco Asensio.

– Crezi ca exista un jucator care sa il poata inlocui pe viitor pe Cristiano Ronaldo la Real Madrid? Daca da, cine?

– Crezi ca exista un comentator care sa il poata inlocui pe Bogdan Socol?! :)) Glumesc! Va fi greu de gasit un jucator care sa poata umple golul pe care il va lasa Cristiano atunci cand se va retrage. Dar va exista viata la Madrid si dupa ce Ronaldo nu va mai fi. Cu siguranta, va fi un jucator de un alt profil. Personal, cred ca Marco Asensio are toate calitatile necesare pentru a fi viitorul superstar al Realului, in jurul caruia echipa va gravita dupa iesirea din scena a lui Cristiano.

– Ai avut ocazia sa intalnesti personal multi fotbalisti uriasi, la fel si nume grele din antrenorat. Evident, aici includ si fosti sau actuali blancos. Cine ti-a lasat cea mai placuta impresie si de ce?

– Juninho Pernambucano mi s-a parut unul dintre cei mai speciali oameni pe care i-am intalnit personal. Dincolo de calitatea imensa ca jucator, omul ala are o caldura sufleteasca incredibila. Mi-a ramas in minte ceea ce mi-a declarat o data dupa un meci din Champions League in 2006: “Sa visezi nu costa nimic!” Un fotbalist fabulos si un caracter deosebit.

interviu Bogdan Socol (2)

-Ai trait ultimele doua finale de Uefa Champions League alaturi de noi, prezenta ta intre fanii blanco din Romania fiind nu doar un prilej minunat pentru toti ceilalti de a-l cunoaste si mai bine pe omul Bogdan Socol ci si un fel de superstitie interna a noastra, a tuturor. Ce impresie ti-a lasat atmosfera, ce ti-a placut si ce nu ti-a placut?

– Mi-a placut totul: de la bere pana la rezultatul final si de la atmosfera creata de baieti pana la ideea de a impartasi acea bucurie cu atatia iubitori de Real Madrid.

– Un cuvant sau o fraza de final, pentru comunitatea Real Madrid Romania si Asociatia Juntos Ganamos Siempre?

– Sa ne vedem cu bine pe 26 mai 2018!

Finalul interviului inseamna o mini provocare pentru comentatorul favorit al Madrilenilor. Un test fulger, la care Bogdan a fost rugat sa raspunda/aleaga printr-un singur cuvant, intrebarilor noastre.

– Bogdan:

[table id=2 /]

Trei intrebari de la cititorii nostri:

1. Cum reusesti sa faci un meci banal si lipsit de spectacol sa para antrenant si spectaculos?

Incerc sa dau o nota de culoare vie oricarui meci printr-un stil efervescent de comentariu. Imi place foarte mult stilul latino si am incercat sa il imprim si eu meciurilor comentate de mine. In plus, mentinand un ritm ridicat al comentariului, evit capcana de a cadea in ritmul unui joc anost, daca asa stau lucrurile pe teren. Eu incerc cat pot de mult sa il conving pe telespectator ca merita sa stea conectat la acel meci si, de aceea, fac tot posibilul sa il fac sa se simta ca si cum ar fi pe stadion. Daca si eu as lasa garda jos, ar insemna un fiasco total intrucat nu as mai putea sa tin publicul in fata televizorului.

2. Ce derby nu ai comentat niciodata, dar ti-ai dori sa o faci, chiar de la fata locului?

El Superclasico, Boca – River. Am si visat o data ca sunt pe Bombonera!

3. Daca Cristiano Ronaldo ti-ar cere sa-i scrii autobiografia, ce suma i-ai cere in schimb?

Nu i-as cere vreun ban in avans, m-as multumi cu 10 la suta din vanzari!

Tags: , , , , ,

Realmadrid.com.ro

Realmadrid.com.ro

Ser del Madrid es saber que ya eres el mejor en algo

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap