Juventus – Real Madrid, analizat de jurnalistul Marti Perarnau: “Juve, mai periculoasa decat pare!”

Ramane de vazut cum va alege Allegri sa joace acest prim duel cu Real Madrid. Probabil ca o va face cu cinci fundasi, dar va fi Pirlo titular, sau nu? Fara Andrea Pirlo, Juventus este o echipa mai compacta, mai solida, mai agresiv. In schimb are o posesie mult mai slaba si dificultati reale in a lega jocul si a da continuitate fazelor de atac pozitional. E drept, in fotbal nu poti avea totul, iar dilema torinezilor este cu atat mai mare. Cu veteranul italian in teren, Juventus castiga la capitolele imaginatie, posesie si cursivitate, dar pierde alte caracteristici. Cu Pirlo in teren, Juventus poate construi actiuni inimaginabile, dar in acelasi timp devine o echipa distincta, mult mai lenta si mai usor penetrabila. Am vazut partida lor cu Borussia Dortmund: Pirlo a controlat acel meci printr-o serie de pase si conexiuni superbe. Sa il vezi jucand este fascinant, daca iubesti acest sport. Cand s-a accidentat si a fost inlocuit cu Pereyra, rolul sau a fost preluat de Marchisio, dar Juve nu a facut un pas in spate ci doi! A cedat posesia germanilor, dar e drept ca Borussia n-a stiut ce sa faca cu aceasta posesie. Ei bine, Madridul e altceva. Este ca si cum ai juca multe meciuri ca boxer cu pugilisti modesti sau mediocrii, apoi treci direct la Mayweather.

Un duel interesant va fi si duelul portarilor, al celor doua legende, Buffon-Casillas. Ce mi-a mai atras atentia la Juventus este jocul slab de picior al lui Buffon. In special daca ai un atacant care sa-l preseze. Iar Chicharito sau Benzema stiu sa faca asta. In general, degajarile sale sunt defectuoase sau ies in marginea terenului. Este marele defect al portarului italian, pe care Ancelotti il stie bine de tot. In schimb, in aer isi mentine suprematia, iar capacitatea de a bloca suturi de la distanta ramane spectaculoasa. Isi organizeaza impecabil defensiva si a primit doar cinci goluri in acest sezon, cifra cea mai mica dintre semifinalistele UCL.

De partea cealalalta, nesiguranta lui Iker la mingile inalte, in special la cele centrare din banda, genereaza tensiune si presiune pe umerii lui Pepe, Varane sau Ramos. Casillas are insa in continuare o capacitate extraordinara de a reactiona, aproape instant, la loviturile unu contra unu sau la suturi din interiorul careului. Probabil ca ramane numarul 1 in lume la viteza de reactie si in acest moment. Jocul aerian este insa o zona vulnerabila pentru San Iker, iar Juventus are calitatea sa profite de acest defect.

Un avantaj in opinia mea in aceasta dubla mansa il pot oferi lateralii celor doua formatii. Lichsteiner si Evra strang mult mai bine pe zona centrala decat o fac Marcelo si Carvajal. Cred ca Ancelotti se gandeste la Coentrao si ar face bine sa se gandeasca repede la portughez. Juve devine periculoasa in atac in special pe partea elvetianului, insa Evra are experienta, este contundent si agresiv.

Pentru mine, Juventus e putin mai periculoasa decat pare la prima vedere. Allegri a adus un plus echipei dupa perioada Antonio Conte, iar astazi Juventus e o echipa mai italiana decat era in mandatul actualului selectioner. Asta nu poate fi un lucru bun. In schimb, exceptand postul de portar, acolo unde cele doua legende pot fi comparate si puse pe picior de egalitate, in celelalte pozitii Madridul are un avantaj clar daca este sa analizezi jucator cu jucator, post cu post.

(Traducere a articolului semnat de analistul spaniol Marti Perarnau )

Despre autor

Tags: , ,

Angelito

Angelito

"En el fútbol, el público se cansa de sus grandes figuras antes que éstas empiecen a fallar." - Don Santiago Bernabeu

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap