Marile remontadas blanco: de la Derby la Bayern via Juanito Maravilla

Legenda remontadelor la Real Madrid incepe in octomrbie 1975 in optimile de finale ale Cupei Campionilor. Real Madrid infruntat Derby County, o echipa istorica a fotbalului britanic fondata in 1884. Daca in prezent Derby se lupta inca pentru revenirea in primul esalon, in anii 70 era o echipa periculoasa si puternica. In 1972-1973, cu doi ani inainte de jocul cu Real Madrid, Derby juca semifinale in Cupa Campionilor unde era greu eliminata de Juventus.

In 1975, Real Madrid pierdea cu 4-1 in Anglia. Vicente del Bosque, jucator activ atunci la Real Madrid marturisea: In autocarul care ne-a condus catre Londra, eram cu totii convinsi ca vom intoarce. Camacho se lovea cu capul de geamul autocarului si din cand in cand scotea cate-un sunet. Cel mai des era: batem cu 6-0, o sa vedeti. Derby era o echipa valoroasa la acea ora, echipa fusese practic creata de Brian Clough si isi pastrase scheletul campioanei Angliei” spunea Del Bosque. In retur n-a fost 6-0 asa cum anticipa Camacho, dar a fost 5-1 pentru un Real Madrid neverosimil, care a dat absolut totul pe teren. Un socio veteran al echipei povesteste: “A doua zi ma duceam la scoala, iar soferul autobuzului m-a intrebat: <Ai fost la fotbal aseara?>. I-am raspuns ca nu, moment in care mi-a zis: <Pacat, ai pierdut un meci pe care nu il vezi de doua ori in viata>. Aveam 10 ani atunci si n-am uitat niciodata acele cuvinte”.

In 1979-1980, Real Madrid pierdea la Glasgow in fata lui Celtic cu 2-0 in Cupa Campionilor. Returul s-a jucat la ora pranzului in zi festiva in Spania, dar stadionul a fost arhiplin. S-au impartit in ziua meciului afise si ziare care aminteau de episodul Derby County. Pe teren, Madridul a zburdat si a castigat cu 3-0 spre entuziasmul unui intreg stadion.

Probabil episodul cel mai cunoscut si cu adevarat memorabil in istoria clubului a fost cel din anii 80 cand Real castiga de doua ori Cupa Uefa. Este vorba de returul cu Rijeka dupa 1-3 in tur cand cu 18 minute inainte de final in retur era 0-0. Butragueno a decis atunci remontada intr-un sfert de ora intr-un meci in care fanii au cantat non-stop. Apoi a fost randul lui Anderlecht, care se impunea cu 3-0 la Bruxelles. Pe 12 decembrie 1984 la Madrid, Real castiga returul cu 6-1 intr-un infern teribil pentru belgieni. In numai 30 de minute de la startul jocului, Madridul era calificata, iar belgienii descriau in presa starea de atunci: “Am simtit ca ne asfixiem, la un moment dat alergau atat de mult incat nu mai aveam aer sa alergam dupa ei. Ne-au macelerit”.

In aprilie anul urmator, in semifinale aparea Inter Milano. A fost un prim episod Juanito, legendarul jucator blanco, omul care niciodata nu s-a predat in fata nimanui. La 2-0 in tur la Milano, Juanito a mers langa fundasul Graziano Bini, i-a dat un cot in stomac si i-a transmis celebra: “Noventa minuti en el Bernabeu son molto longo”. O italiana aproximativa folosita de Juan Gomez si un cot puternic pentru a-l face pe Bini sa inteleaga ce-l asteapta in retur. La retur, Real Madrid incurajata de un intreg stadion castiga cu 3-0 indreptandu-se spre a prima Cupa Uefa din istorie. Juanito a sarbatorit triumful in tribune la finalul meciului cantand alaturi de fani.

A urmat apoi legenda meciului cu Borussia Mönchengladbach. 1-5 au pierdut madrilenii in Germania, iar la interviul de dupa infrangere Juanito a rostit aceeasi fraza ca la Milano. Returul a fost fabulos, iar Real Madrid a surclasat Borussia Mönchengladbach la toate capitolele castigand cu 4-0. Juanito a sarbatorit facand tumbe pe teren. Remarcabila remontanda a fost si la Belgrad, dupa 2-4 cu Steaua Rosie, in retur Madridul facand apel la fani s-a impus cu 2-0.

Poate ultima remontada blanco importanta a fost cea impotriva lui Bayern in Liga Campionilor. Acum 10 ani, Real trebuia sa intoarca un 1-2 dupa meciul tur. Celebrul Kahn spunea dupa meciul din Germania ca Real nu-i va marca niciodata doua goluri…Spre tristetea sa, spiritul lui Juanito invocat 90 de minute de un intreb Bernabeu a adus calificarea merengue dupa golurile lui Helguera si Guti. Urma la Novena…

Despre autor

Tags: , , ,

Realmadrid.com.ro

Realmadrid.com.ro

Ser del Madrid es saber que ya eres el mejor en algo

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap