Omul meciurilor mari

Fotbalul contemporan este mai sărac decât cel din deceniile precedente, în sensul în care nu mai are în componență mulți mijlocași care înțeleg fotbalul în deplinătatea sa. Din fericire, cel mai recent El Clasico ne-a amintit încă o dată că Real Madrid are în alcătuirea sa un jucător de o inteligență rară, care poate orchestra cursul unui joc.

Da, poate ai citit titlul, iar mintea ți-a fugit imediat la Sergio Ramos. Ai putea avea dreptate, însă în viziunea mea seara aceasta i-a aparținut nimănui altul decât croatului Luka Modrić. Prin cele 85 de atingeri ale balonului efectuate pe Camp Nou în acest duel, Lukita și-a confirmat încă o dată calitatea, sporind relevanța fotbalului simplu, jucat cu o minte ageră.

Am spus „fotbal simplu”, despre care nu puțini fotbaliști mari au declarat că este cel mai complicat fotbal de jucat. Da, Modrić nu-i poate încânta pe microbiștii care stau în fața televizoarelor pentru a admira dribbling-uri siropoase, dar convinge orice antrenor și iubitor de eficiență. 95% procentaj de acuratețe a paselor pe Camp Nou din 85 de atingeri? Nu-i lucru puțin, nici în condițiile în care acest derby n-a fost dintre cele mai impresionante, ca impresie generală.

Conectat în totalitate la miza jocului, Luka a fost magistral în prima repriză, când (întâmplător, oare?) Real Madrid a câștigat bătălia la mijloc și a dezvoltat o posesie liniștitoare pe terenul catalanilor. Intercepțiile și poziționarea sa au fost incredibile, iar greșelile l-au ocolit timp de minute bune. A comis un fault prostesc la Messi, însă acesta a fost contrabalansat rapid de alte recuperări inspirate și pase precise.

Cât timp Modrić a fost proaspăt din punct de vedere fizic, tactica lui Zinedine Zidane a funcționat de minune pe terenul Barcelonei. Lucrurile au început să scârțâie imediat după încasarea golului, dar Sergio Ramos și coechipierii săi și-au menținut calmul.
Atacurile Realului în scopul egalării au început târziu, dar în momentul oportun, o spun concluziile. Nu este un secret că Real a avut noroc când Neymar și Messi ar fi putut să majoreze scorul la scurt timp după primul gol, însă în acest meci a atârnat un șir de invincibilitate mult prea semnificativ. Realul nu putea pierde azi un meci în care a prestat un fotbal decent, cu nimic mai slab decât cel arătat de Barcelona. Și toate acestea, în absența unor jucători vitali, precum Kroos sau Bale. Repet, n-a fost un El Clasico deosebit, dar a prezentat câteva aspecte magice.

Unul dintre ele a fost prestația excelentă a lui Modrić din prima repriză. Cât despre respingerea lui Casemiro de pe final și marcajul făcut de Pique la faza golului marcat de Ramos? Despre acestea aș spune că sunt de neprețuit…

Despre autor

Tags: , ,

Marcu Czentye

Marcu Czentye

Raul Gonzalez, Zinedine Zidane & Luka Modric.... sau mai scurt - Real Madrid

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap