PROFIL: Kepa Arrizabalaga » posibilul transfer al unui posibil galactic

Kepa Arrizabalaga

23 de ani, 1.89 inaltime, fost international under 17, under 18, under 19, under 21 si actualmente international spaniol dupa debutul din noimebrie in poarta La Roja. Kepa Arrizabalaga Revuelta este inca tanar. Enervant de tanar pentru un portar. A depasit cu entuziasm toate treptele necesare pentru a juca la Athletic Bilbao, clubul copilariei sale, apoi a ars etapele foarte rapid, pentru ca in mai putin de patru ani sa-l indeparteze pe legendarul Gorka Iraizoz dintre buturile bascilor.

Copilul prodigios nascut in Ondarroa n-a depasit 40 de meciuri in tricoul “leilor” si a atras deja atentia marilor cluburi europene. Manchester City s-a gandit la el inainte de a-l lua pe Ederson, dar l-a considerat inca “un proiect de viitor”. Paris Saint Germain a deschis deja atent privirile asupra sa, in timp ce Real Madrid a intrat in cursa pentru semnatura lui Kepa, pe neasteptate. Chelsea si Man United il au de asemenea pe lista in eventualitatea in care-si pierd titularii: Courtois si David de Gea.

Avand buturile acoperite de un portar extrem de valoros care a contribuit din plin la performantele din ultimii doi ani, Madridul nu poate insa sa-si refuze dreptul de a se gandi la viitor.

Noul Casillas, din vechiul Bilbao

La fel ca Iker, Kepa Arrizabalaga are nume de basc. Cantareste exact cat Casillas, dar este mai inalt decat el. Ambii si-au facut aparitia in fotbalul spaniol de nicaieri. Iker si-a inceput insa cariera in fotbalul mare mult mai devreme. La varsta la care Kepa facea saltul spre prima echipa a lui Bilbao, Iker Casillas castiga pentru prima data in cariera Uefa Champions League, avand o contributie importanta la acel succes.

Dar, la fel ca legendarul portar merengue, la fel ca senzationalul David de Gea, actualul titular al portii Spaniei, Kepa Arrizabalaga are capacitatea de a decide meciuri in favoarea alor sai, la o varsta inca foarte frageda.

Cresterea sa meteorica ii demonstreaza induscutabil potentialul extraordinar pe care il pune la dispozitia echipei sale. Kepa a surprins fotbalul iberic cu incredibila sa abilitate de a proteja buturile Spaniei sau ale lui Athletic, desi este inca foarte tanar pentru un goal-keeper.

Kepa Arrizabalaga: plusuri si minusuri

Unul dintre lucururile pe care le remarci aproape instantaneu la Kepa este faptul ca este mult mai bun in aer decat era Casillas la varsta lui. Si probabil mai bun decat Navas la acest capitol. Il avantajeaza mult inaltimea, pentru ca Arrizabalaga se apropie mai mult de 1.90 de centimetri, decat San Iker sau Keylor. Statura si agilitatea sa ii ofera cateva avantaje care compenseaza faptul ca in aer, bascul nu are totusi o priza extraordinara. Inca…

Am tot amintit de Casillas in acest articol, dar este gresit sa pornim in a-l analiza pe Kepa, comparandu-l cu un monstru sacru al buturilor de pe terenul de fotbal. Sigur, ambii au excelenta abilitate de a “scoate” suturi dificile din apropiere sau de la distanta, au aceleasi origini si aproape aceleasi calitati. Dar Kepa Arrizabalaga e Kepa Arrizabalaga. Un nume pregatit sa fie recunoscut si apreciat unanim de toata lumea.

Kepa (2)

Portarul basc are excelenta abilitate de a participa la jocul colectiv al echipei, asa numitul build-up de catre britanici. Se remarca prin reflexe excelente si o siguranta surprinzator de mare pentru varsta lui. Este rapid in miscari, deja destul de bun in duelurile unu vs unu si reuseste cumva sa dea o siguranta pe care n-o astepti poate de la un pusti care inca se amuza cand deschide tv-ul pe desene animate.

Poate cel mai atractiv detaliu la Kepa este insa splendida sa abilitate de a se pozitiona foarte bine in functie de faza. La capitolul “anticipatie” castiga foarte multe bile albe, pentru ca are capacitatea de a “simti” foarte bine jocul si astfel de a anticipa cum se deruleaza atacul advers in apropierea sa. Pe scurt, Kepa nu citeste in ganduri si nici in stele, dar nativ, stie sa se pozitioneze acolo unde atacantul ar trebui sa ajunga. Asa se explica faptul ca in sezonul trecut a fost portarul cu cele mai multe interceptii dincolo de careul de 6 metri.

Kepa Arrizabalaga vs Keylor Navas

In momentul de fata, Kepa Arrizabalaga nu pare sa fie un portar mai bun, sau mai sigur decat Navas. Are viitorul si potentialul de partea sa, insa costa-ricanul are de partea sa cifrele si experienta.

Kepa vs Keylor

Asa cum se poate observa, in sezonul trecut, Keylor a jucat mai mult decat Kepa Arrizabalaga, dar bascul a pastrat de mai multe ori poarta imaculata. Navas a incasat 31 de goluri in 27 de meciuri, in timp ce Kepa Arrizabalaga a primit doar 22 de goluri in 23 de meciuri, ceea ce pare cu adevarat extraordinar, mai ales ca vorbim totusi de Athletic Bilbao, nu de Real, Barca sau Atletico.

In schimb, Navas a reusit sa-si salveze echipa in 73 de randuri, in timp ce Kepa a intervenit salvator in doar 36 de ocazii. De asemenea, la jocul de picior, Navas sta inca mai bine, avand o acuratete a distributiei mingii de 73%, mai buna decat cea de 65% a lui Arrizabalaga.

Situatia contractuala si sanse de transfer la Madrid

Kepa nu si-a prelungit inca acordul care expira in vara viitoare, astfel ca din ianuarie poate negocia cu orice echipa. Madridul pare dispus sa plateasca pentru a-l lua din iarna, situatie care bascilor ar putea sa le convina, in conditiile in care jucatorul poate pleca gratis in vara viitoare. Ori…de ce sa nu incasezi 20 de milioane de euro daca tot este sa-l pierzi.

Kepa (3)

Si totusi, mingea e la Kepa. Portarul este un inflacarat sutinator al echipei de pe San Mames inca din copilarie si nu si-a anuntat intentia de a parasi Athletic. Nu este insa de acord cu salariul propus de club si mai ales cu uriasa clauza de reziliere pentru care Bilbao insista: 100 de milioane de euro. Apoi, mingea este in bratele lui Kepa, pentru ca se aude ca PSG i-ar oferi din vara viitoare un salariu de 7.5 milioane de euro plus bonus de instalare. Ceea ce Real Madrid nu ofera in acest moment. Mai nou, se aude ca si Juventus cauta sa-l promoveze la statutul de “inlocuitor al lui Buffon”.

Momentan, situatia lui este neclara. Presedintele bascilor a dat asigurari ca se cauta cea mai buna solutie, atat pentru club, cat si pentru jucator. Daca Madridul il cumpara pe Kepa, o face pentru tot ceea ce inseamna viitor in club.

Merita adus? In acest moment, Kepa nu pare sa fie o solutie mai buna decat Navas. Costaricanul este portarul mai bun in 2017, dar fara indoiala, proiectia pustiului din Ondarroa este indiscutabila. Va pleca in aceste conditii Navas? Putin probabil. Cea mai vehiculata varianta este una in care Navas si Kepa ar urma sa faca parte din lot pentru sezonul viitor. Fie ca este o solutie din aceasta iarna, fie ca va fi adus din vara, fara doar si poate, Arrizabalaga este un portar de mare viitor, care se poate impune la Real Madrid. Momentan, desi pare  dificil sa o faca, n-am spune ca este si prematur. De fiecare data, Kepa si-a constrazis propria conditie si a cucerit pe toata lumea. E destul de posibil sa o faca si cu noi.

Despre autor

Tags: , , ,

Realmadrid.com.ro

Realmadrid.com.ro

Ser del Madrid es saber que ya eres el mejor en algo

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap