Rafa Benitez analizat de fostii sai colaboratori

Numirea sa pe banca echipei Real Madrid a creat un val urias de popularitate in jurul numelui lui Rafa Benitez. Tehnicianul nascut la Madrid a strans aproape 100 de jurnalisti din intreaga lume la prezentarea sa oficiala, iar in cursul zilei de ieri, aproape orice cotidian pe care il deschideai, de sport sau nu, avea pe prima pagina numele sau poza antrenorului originar din Madrid. Cotidianul ABC a reusit sa contacteze in cursul zilei de ieri o parte dintre fostii jucatori sau colaboratori ai lui Benitez, care l-au analizat pe antrenorul spaniol in cateva randuri. Cu totii au raspuns la trei intrebari:

1. Cum ai descrie felul in care Benitez munceste pentru a oferi un randament perfect echipelor sale
2. Este Rafa Benitez un antrenor defensiv?
3. Este antrenorul potrivit pentru a castiga trofee majore cu Real Madrid?

Santiago Canizares (portar, a lucrat cu Benitez intre 2001 si 2004)

“Este un mare antrenor! Am lucrat alaturi de el, Ayestaran si Ochotorena si a fost o perioada memorabila pentru mine. Este omul care a adus in prim plan rotatiile in fotbalul mondial, contand la Valencia pe 18-19 jucatori, ceea ce nimeni nu facea in acel moment. Intrebarea este daca va reusi sa-si adapteze filosofia extraordinara unui vestiar cu atatea si atatea personalitati puternice. Va trebui sa-i convinga ca sunt meciuri in care trebuie sa stea pe banca, pentru a ajunge proaspeti in final de sezon. Daca va reusi, Madridul va fi infailibil. Cine spune despre Benitez ca e un antrenor defensiv, nu-l cunoaste deloc. Rafa impune pressingul foarte sus, vrea sa recupereze rapid mingea, dar uneori depinzi de jucatorii si calitatile pe care acestia le ai. Rafa stie unde a ajuns si la ce sa se astepte. Este totalmente calificat pentru a o antrena pe Real Madrid, repet, singura intrebare este daca va reusi sa-si impuna principiile si filosofia intr-un vestiar atat de dur

Jose Callejon (mijlocas, a lucrat cu Benitez intre 2013 si 2015)

“Rafa este un antrenor metodic, analizeaza fiecare detaliu in parte, controleaza totul. Marea sa calitate este ca poate scoate maximul din fiecare jucator, insa stie sa creeze si o armonie extraordinara intre fotbalistii sai. Nu este deloc defensiv, este o imagine prost creata in lumea fotbalului, pe care n-am inteles-o niciodata. Napoli este echipa din Italia care isi creaza cele mai multe ocazii de gol pe meci, jucam cu trei atacanti, iar mijlocul era destul de ofensiv. Sunt convins ca se va impune la Madrid, stie foarte bine clubul, are experienta, calitate, talent. Ii doresc mult succes atat lui cat si fostei mele echipe”

David Albelda (mijlocas, a lucrat cu Benitez intre 2001 si 2004)

“La Valencia se baza foarte mult pe partea fizica si partea tactica. Eram o echipa agresiva, eu si Baraja aveam un rol foarte important. Presam foarte mult adversarul, ne aparam exact si compact si atacam bine. Veneam dupa Ranieri si Cuper, doi mari antrenori, dar Benitez ne-a facut mari pe noi. Rafa are abilitatea de a se adapta foarte usor in functie de fotbalistii pe care ii are la dispozitie. Nu stiu daca e antrenorul ideal pentru Real Madrid, insa ce pot sa va spun este ca sunt convins ca este super pregatit. Benitez studiaza continuu si constant, este mereu motivat sa gaseasca noutati in acest sport”

Martin Vasquez (legenda a clubului Real Madrid, a lucrat cu Benitez in 1994)

“Am lucrat alaturi de el si de Vicente del Bosque. Apoi si-a inceput cariera de antrenor si a reusit in ligi diferite din tari si campionate diferite. Succesul il recomanda, iar ceea ce imi place la el este ca stie sa scoata un randament maxim de la jucatorii sai in general. La Madrid, numerele vor spune daca este defensiv sau nu, parerea mea este ca nu e un antrenor defensiv. In Italia se spune ca este prea ofensiv! Rafa e un tip inteligent, stie ca va conta pe jucatori extraordinari, cu multe calitati pe faza ofensiva si cred ca se va adapta acestor aspecte. Sunt convins insa ca va cauta un echilibru intre ideile sale si profilul clubului, pentru ca Rafa stie foarte bine ca Real Madrid este un club care cauta golul si spectacolul. Pentru mine, Benitez este pregatit de Real Madrid. Dar antrenorul depinde de rezultate si de randamentul jucatorilor”

Ruben Baraja (mijlocas, a lucrat cu Benitez intre 2001 si 2004)

“Benitez cauta mereu un echilibru intre defensiva si atac. Defensiv este extraordinar, dar este foarte insistent cand e vorba de faza de atac. Jucatorii sai stiu foarte bine fiecare ce au de facut pe parcursul unui meci si atentie, niciodata pentru el un meci nu va fi pregatit ca celalat meci. Este un antrenor modern, este o mare greseala sa-l catalogam ca un antrenor depasit sau defensiv. Ok, structura fotbalului gandit de el se bazeaza pe o defensiva compacta si ordonata, dar acesta este un concept. Nu-i va fi usor sa se lupte cu Barcelona de azi”

Mista (atacant, a lucrat cu Benitez intre 2001 si 2004)

“Un antrenor meticulos, metodic, atent la detalii. Ordinea tactica este prioritara, dozeaza bine capacitatea fizica a jucatorilor si cauta atent sa le dezvolte abiltatile. In absolut, poate fi catalogat ca un antrenor defensiv. Dar cand am facut “dubla” cu Valencia am marcat foarte multe goluri. La Chelsea a marcat foarte multe goluri in sase luni, in Italia in doi ani, Napoli a fost o echipa foarte ofensiva. Nu stiu daca este antrenorul perfect pentru Real Madrid, pentru ca depinde de multi factori. Nu exista un antrenor ideal, dar are palmares, calitate si tot ceea ce-i trebuie pentru a reusi”

Koke Contreras ( a lucrat cu Benitez intre 1987 si 1995)

“Benitez traieste pentru fotbal. Lucreaza 24 de ori pe zi, 365 de zile pe an doar pentru a deveni mai bun decat este. Cand l-a cunoscut pe Sacchi l-a rugat sa-l accepte la antrenamente pentru a invata cum se aplica cel mai bun sistem defensiv din fotbalul acelor vremuri. In 1987 Rafa folosea deja calculatorul ca antrenor, ceea ce nu faceau nici marii antrenori ai acelor vremuri. La noi, la juniori, ne oferea explicatii personalizate cand greseam pe cartonase. Este injust sa-l numesti defensiv, este un antrenor care stie sa faca pressing foarte sus, iar daca are jucatorii pe care ii vrea, isi doreste sa recupereze rapid mingea si sa controleze meciul. Este acelasi lucru pe care il face Guardiola, care e considerat defensiv. Fara doar si poate este calificat pentru a antrena Madridul, vine de acolo, are experienta, palmares. Va triumfa la Madrid!”

Juan Sanchez (atacant, a lucrat cu Benitez intre 2001 si 2004)

“Tactic lucreaza foarte mult. E greu sa-i gaseste parti slabe la acest capitol. Transmite foarte usor si bine informatiile catre jucatori. Fiecare fotbalist al sau stie ce trebuie sa faca si ce rol va avea. Foarte bun motivator, am castigat doua titluri cu el, tocmai pentru ca a stiut sa ne motiveze in cele mai grele momente. Nu este deloc un antrenor defensiv pentru mine,la antrenamente noi faceam mai mult ofensiv decat defensiv. Ce va pot spune este insa ca atunci cand echipa pierde mingea, ne cerea mereu sa incercam sa fim bine pozitionati, acolo unde ne este loul. Sunt sigur ca e pregatit de Real Madrid, nu am niciun dubiu. Este un antrenor foarte preocupat de tot ceea ce inseamna modernitate in fotbal, este un inovator. Are toate conditiile pentru a reusi la Madrid!”

Despre autor

Tags: , , , , , , ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap