Raportul UEFA pe 2014 : Real Madrid cel mai bogat club de fotbal

Salutare dragi madrileni ,

“Atentie acest material contine cifre !”

Inca o data imi revine placerea de a vorbi de spre partea financiara a clubului si inca o data de bine.  Acum vreo saptamana Uefa a lansat un raport anual depre tot ce inseamna fotbal la nivel European. Acest raport foarte detaliat cuprinde o multime de rapoarte  pe tari si pe cluburi despre toti factorii financiari si sociali care influenteaza acest fenomen. Raportul complet poate fi descarcat de aici .

Pe fondul introducerii Fair-play-ului financiar in 2011 datoriile s-au redus destul de mult ,financial fair play

Iar acest lucru a fost posibil si pe fondul cresterii financiare a veniturilor la modul general. Situatia e destul de roz pentru acele cluburi / ligi care au stiut sa adopte o strategie de dezvoltare , iar media ultimilor 5 ani pe fiecare tara arata de maniera :

revenue growth

Trecand la oile noastre in clasamentul dpdv venituri anuale totale pe anul 2014 gasim Real Madrid pe loc fruntas cu o cifra incredibila de …

 

revenue club

 

la modul general aceste venituri sunt compuse din :

venituri

 

unde cea mai mare parte din venituri revin drepturilor de televizare si sponzorizarilor. Ttrebuie mentionat ca acea crestere de 17% a drepturilor TV la general se datoreaza noilor contracte din Germania ( +23%) si Marea Britanie ( +52% )

Daca ne uitam la cateva criterii avem :

 

Drepturi TV :

drepturi tv

 

Bani Uefa : ( vorbim de anul “la Decima “)

uefa

 

Bani din bilete la meciuri :

 

bilete meci

 

Trecand la cheltuieli, binenteles si aici ne clasam pe locurile fruntase, insa cifrele sunt in concordanta cu veniturile .

De exemplu la capitolul salarii suntem pe locul 1 insa daca ne uitam la procentul pe care il reprezinta salariile din venituri , vedem ca ne situal sub 50 % . din tot topul 20 chiar doar dou echipe se mai situeaza cu salariile la un nivel de sub 50% din venituri : Bayern cu  45% si Borussia cu 41% .

salarii

 

La capitotlul profit , avem doua top-uri . Cel cu profitul net la finele anului si cel cu profitul real dupa ce se “trage linie “.Acest top e foarte influentat de transferurile facute in perioada de mercato , iar ca in fiecare an sunt echipe mereu pe aceleasi locuri  care cheltuie cam aceiasi suma de bani (Real), echipe care nu au cheltuit deloc (Barcelona) sau echipe care au cheltuit mult si care au castigat mult .

Un mare accent trebuie pus pe marja operationala .

Asa ca avem : inainte de transferuri  unde Manchester a batut recordul de 135 m detinut de Real ( 2011  perioada Mou)

profit

 

si : dupa transferuri

profit net

 

aici e intresant de vazut care sunt echipele care au incercat sa minimizeze profitul investind , pentru a reduce impozitele pe venit  . (ex Tottenham a  platit 18 mil € pentru acei 78 mil profit (un record de altfel )

 

Ca tot vorbeam de investitii  lucrurile stau de maniera :

investitii

unde Real detine valori in valoare de 338 m€ . Locul 2 pana anul trecut .

 

In final echipa care are cel mai scump lot este …:

transferuri

 

Lucru de fapt normal anul trecut , si care va fi probabil schimbat la finele anului 2015 . De altfel uitandu-ma pe cifre mare parte din venituri sunt fixe si usor de estimat , in afara de banii de la Uefa, care de altfel cred ca la Real dicteaza bugetul de transferuri din fiecare an . pe acest grafic se vede si riscul luat de  Barcelona in 2014 din cauza interdictiei de transferuri .

In concluzie Real e condusa foarte inteligent din punct de vedere financiar , iar acest lucru se vede in stabilitatea financiara de care da dovada clubul . Chiar daca cheltuielile sunt mari exista un echilibru foarte bun intre venituri si cheltuieli fapt pentru care Real e foarte sanatoasa din punct de vedere financiar .

 

in incheiere ca un bonus dat de Uefa, mai e situatia  cluburilor pe retelele sociale , unde lucrurile stau cam asa :

Retele sociale

Ce e interesant e batalia pe anumite piete , Real castigand batalia sociala pe continentul Nord American si African, America de sud fiind al Barcelonei , Australia si Oceania e cu  Manchester united , iar in Eur-asia Real e peste Barcelona dar de pe locul 4 . ( va las sa aflati singuri cine sunt primele 3 echipe )

 

 

Despre autor

Cristian Prisacariu

Prisacariu

Donec eris félix multos numerabis amicos;

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap