Real Madrid si o poveste in plus

O poveste persana relateaza intamplarea prin care trece un caine, ratacit in desert de mult timp, cu gatul uscat de sete. Intr-un final, dupa zile si zile de mers, gaseste o oaza, in mijlocul careia straluceste apa limpede si rece a unui lac. Epuizat si fericit in acelasi timp, cainele se indreapta spre apa, pentru a-si potoli setea, insa, cand se apleaca, vede cum, din oglinda lacului, il priveste un alt caine. Gandindu-se ca este stapanul locului, pe care il pazeste, cainele se retrage si adoarme, intr-un final, pe malul lacului limpede. Setea chinuitoare il trezeste si il impinge spre apa, dar, din nou, cainele de paza il impiedica sa bea.

Dupa a nu stiu cata retragere, cainele isi da seama ca nu va mai putea rezista setei groaznice si se hotaraste sa se lupte cu celalalt caine, orice ar fi, pentru apa care il va tine in viata. Cu ultimele puteri, se intoarce si sare in lac, gata de confruntare. Spre marea lui uimire, celalalt caine nu il ataca si bietul insetat se satura, se balaceste, se racoreste si simte cum reinvie. Fericit, cu ochii luciosi, se pregateste sa isi reia calatoria. In ultimul moment, decide sa se intoarca pe malul lacului, sa vada daca paznicul si-a reluat locul. Din oglinda apei, celalalt caine il priveste din nou, staruitor si nemiscat…

Alfredo di Stefano, cel mai mare fotalist din istoria clubului
Alfredo di Stefano, cel mai mare fotalist din istoria clubului

Real Madrid se lupta, si nu de ieri, de azi, cu propria imagine reflectata intr-o oglinda fidela si inselatoare in acelasi timp. Setea de trofee se potoleste pentru scurt timp, cu cateva inghitituri de glorie, apoi revine, la fel de mistuitoare ca inainte, iar dumul in desert reincepe, in cautarea altei si a altei oaze binefacatoare. Se poate sa fie drumul exploratorului, niciodata stiut, de vreme ce publicul asteapta mereu la linia de sosire, la adapostul umbrelelor de soare, cu ochelari de protectie si cu o sonda de suc racoritor aproape.

Oamenii aceia care nu au mers niciodata prin desert se pot emotiona la vederea unei scurte filmari, de cateva minute, din aventura care se petrece atat de departe de ei si, de cele mai multe ori, stiu mai bine decat alergatorul ca se poate, ca mai e nevoie de putin efort, ca lucrurile puteau fi facute si altfel, ca sa fie mai usor. Numai ca drumul in sine nu e niciodata usor, iar comparatiile cu alte povesti nu isi au rostul, caci fiecare dintre competitori rataceste de unul singur, are propriile resurse si motivatii.

Pe unii ii impinge de la spate invidia, pe altii dorinta de a-i depasi pe ceilalti, iar pe altii, pur si simplu, ii urmareste propria imagine. Sezon dupa sezon, antrenor dupa antrenor si lot dupa lot, Real Madrid este intr-o competitie cu sine, cu umbrele trecutului, care pot fi combustibil sau blestem. Fiecare infrangere, fiecare retragere e dureroasa si usuca gatul, vlaguieste speranta. Analizele sunt corecte, dar se fac post festum, scuzele sunt reale, dar nu aduc nicio alinare. Tovarasii de drum se schimba mereu, unii se pierd pe drum, pentru ca nu mai pot, altii aleg sa mearga pe alt drum, altii renunta, dezamagiti si inselati. Pana la urma, fiecare drum e o lupta solitara, in care doar cel ce face un pas dupa altul stie ce inseamna durerea cautarii.

Camerele de filmare surprind doar victoriile, nu si infrangerile, focuri de artificii sunt doar in cinstea invingatorilor, niciodata pentru invinsi. Iar diferenta dintre locul intai si al doilea este, uneori, marcata de o accidentare stupida, de un cartonas acordat aiurea sau pur si simplu de ghinion. Insa, de cele mai multe ori, in acest deceniu si jumatate, Real Madrid a pierdut pentru ca a renuntat prea usor, pentru si-a abandonat prea repede scopul, pentru ca a ales, de multe ori, somnul linistit, dar sterp, pe marginea lacului, in locul cufundarii nebunesti in apa. Conteaza de prea mult timp ce spun inteleptii de sub umbrelele de soare, astfel incat se uita ca fiecare pas cucerit e un pas inainte, ca fiecare zvacnire conteaza si ca economisirea efortului duce, de multe ori, la moartea spiritului.

La Real Madrid gafaie, de mult timp, spiritul care nu mai primeste apa. El se ineaca in nisipul convenientelor, al declaratiilor inteligente, in mofturi de primadone si in scuze corecte politic. La Real Madrid, teama de celalalt caine a devenit atat de puternica, incat el este proslavit in mituri de incantat copiii, uitandu-se, de fiecare data, ca celalalt caine nu exista, ca el este una si aceeasi fiinta cu cea care viseaza gustul apei. Dupa fiecare victorie temporara, dupa fiecare bucurie scurta, Real Madrid se reintoarce aproape masochist, pentru a-si revedea reflexia care il paralizeaza. Platon povesteste despre niste oameni care traisera intr-o pestera intreaga viata, legati unii de altii……

Tags:

bembiluna

bembiluna

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap