Sindromul “Casemiro” loveste in plin echipa lui Zinedine Zidane

Cifrele nu mint, in ciuda opiniei ca “fotbalul nu e matematica”. Fara Casemiro Henrique in teren, Real Madrid este o alta echipa. Pentru a fi ceva mai exacti, nu putem discuta neaparat despre calitatea fotbalistului brazilian ci de importanta pozitiei (rolului sau) in teren. Fara un mijlocas defensiv de calitatea lui Casemiro, Real Madrid a uitat sa castige…dupa ce adunase 16 victorii consecutive in La Liga, o perioada care i-a permit echipei lui Zinedine Zidane sa egaleze recordul istoric detinut de Barcelona lui Pep Guardiola.

In 13 din cele 16 victorii consecutive ale madrilenilor, Casemiro s-a aflat pe teren. A lipsit in partidele cu Rayo Vallecano si Getafe din sezonul trecut si in acest an contra Osasunei. In rest, prezenta sa a insemnat siguranta, echilibru si victorii pe linie. Cel mai bun recuperator din unsprezecele blanco, un stalp al liniei mediene, Casemiro s-a accidentat, iar Madridul a inceput sa dea rateuri. Dupa accidentarea brazilianului in deplasarea de la Espanyol, intamplator sau nu, Real Madrid a trecut de la seria continua de victorii la trei remize consecutive: 1-1 cu Villarreal, 2-2 cu Las Palmas si 2-2 cu Borussia Dortmund. Cinci goluri incasate in trei meciuri si foarte multe actiuni de poarta la buturile lui Kiko sau Keylor.

Cel insarcinat sa-l inlocuiasca in lipsa altor alternative a fost Toni Kroos, un fotbalist fantastic, cu o calitate evidenta. Dar nu un mijlocas defensiv autentic! Ancelotti a incercat varianta Sergio Ramos, iar Mourinho a mizat pe varianta Pepe. Casemiro a ramas Casemiro, iar cifrele sale il ajuta sa demonstreze ca este cel mai potrivit jucator sa acopere acea pozitie din actualul lot. Egalul de pe Signal Iduna Park n-a fost deloc un rezultat rau. Dar atentie, fara un mijlocas defensiv clasic in teren, Madridul a suferit categoric. 20 de suturi la poarta lui Keylor Navas au trimis germanii, o statistica fara precedent in partidele in care Casemiro s-a aflat pe gazon! Mai mult decat atat, la Dortmund, madrilenii n-au putut recupera suficiente mingi si nici tine de balon asa cum trebuie. 21.9% recuperari mai putine fata de media jocurilor in care Casemiro a evoluat si o posesie de doar 41% contra echipei lui Tuchel, care a schimabt 574 de pase, fata de numai 359 ale Madridului.

Mijlocasul in varsta de 24 de ani a bifat in acest sezon trei meciuri in La Liga si unul in Uefa Champions League. Are o medie de 6 tackling-uri reusite per joc (lider absolut in La Liga) si de 1.5 interceptii in terenul advers. Casemiro faulteaza in medie de 1.3 ori pe joc, blocheaza 1.1 suturi per partida si are un procentaj de pase reusite de 86.8% in UCL respectiv 88.7% in La Liga. Cu el in teren, Zinedine Zidane a pierdut un singur joc: 0-2 la WfL Wolfsburg!! La infrangerea cu Atletico Madrid de pe Bernabeu, brazilianul nu a putut evolua, cum nu a facut-o nici la remizele cu Betis Sevilla, respectiv Malaga CF.

Despre autor

Tags: , ,

Angelito

Angelito

"En el fútbol, el público se cansa de sus grandes figuras antes que éstas empiecen a fallar." - Don Santiago Bernabeu

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap