Un fotbalist expansiv

Într-o lume fotbalistică a cărei direcții este în mare măsură dictată de presă, Cristiano Ronaldo și Lionel Messi își fac cu prea mare ușurință loc pe primele pagini ale ziarelor, în topul accesărilor online și, inevitabil, în discuțiile interminabile, fără de folos, care au ca scop o zădărnicie : răspunsul la întrebarea „care dintre cei doi este mai bun ?”. Nu știu dacă lucrul acesta nu are și partea lui benefică, dar cred că atenția excesivă acordată exclusiv echipelor și jucătorilor care fac rating este nedreaptă. Și spun acest lucru nu având în vedere nevoia de liniște pe care (poate) Real Madrid o are în aceste momente pentru a își pune din nou la punct jocul, la fel cum a făcut-o în turul campionatului, ci o spun referindu-mă la un jucător exuberant, amuzant, mai puțin disciplinat tactic, dar „mai tehnic decât Roberto Carlos”, precum mărturisea chiar fostul fundaș stânga al Realului. Da, ați ghicit. Este vorba despre Marcelo Vieira da Silva Junior, un jucător căruia meritele nu i se amintesc deseori.

Născut în cartierul Catete, Rio de Janeiro, într-o familie săracă, cu tată pompier și mamă profesoară, Marcelo și-a petrecut copilăria la fel ca majoritatea brazilienilor, practicând sportul rege pe străzi până când a început să joace fotbal în cinci, la vârsta de 9 ani. Timp de patru ani, brazilianul a demonstrat că posedă în interiorul său o calitate specifică țării natale, și anume grija față de minge. Însă grația cu care controla balonul nu părea să-i aducă liniștea de care avea nevoie pentru a continua să facă ce îi place mai mult: să joace fotbal.

Salvat de Fluminense

Ajuns la un punct în care a fost la limita renunțării, luând în considerare o potențială angajare din cauza faptului că nu își permitea să-și plătească biletul de autobuz care să-l ducă la antrenamente, ambiția și talentul său l-au făcut să lupte pentru continuarea urmăririi visului lui. Impulsionat de bunic, care asista la antrenamentele lui și își luase o slujbă suplimentară pentru a-i asigura nevoile financiare, a ajuns în curtea lui Fluminense la doar 13 ani, club pentru care trebuia să plătească 13 reales / zi pentru a se antrena. Pentru că echipa de fotbal nu traversa cea mai prielnică perioadă, Marcelo a luat în calcul o posibilă carieră în futsal, dar a fost convins de bunicul său că sportul rege este drumul pe care trebuie să îl străbată.

Fiind văzut de echipa din capitala Braziliei ca „bijuteria coroanei”, Marcelo și-a petrecut șase ani la Fluminense, timp în care a încasat primul salariu, pe care l-a donat în totalitate bunicului său, după care a fost achiziționat de galactici în ianuarie 2007. O scurtă perioadă de adaptare a fost urmată de primele partide în tricoul alb. Părea la început un fundaș nesigur, precipitat, care evolua mai bine ca aripă, dar cu trecerea timpului a învățat calmul de care are nevoie pentru a-și arăta calitățile tehnice extraordinare de care este capabil. Încet-încet, a progresat și pe plan defensiv, însă înclinația sa de a juca ofensiv nu a fost și nu va fi niciodată invizibilă. Probabil cel mai tehnic și mai ofensiv apărător din lume nu a înscris numeroase goluri pentru Real Madrid, dar a fost proaspăt atunci când puterile celor 22 de jucători aflați pe teren erau secătuite de presiunea unei finale de Champions League. Intrat pe parcurs, Marcelo și-a trăit cea mai frumoasă seară a carierei la Lisabona, pe 24 mai, când a emanat mai multă siguranță în defensivă ca niciodată, a pătruns printre rivalii de la Atletico, s-a apropiat de marginea careului și l-a învins pe Courtois, securizând La Decima cu ochii în lacrimi. Au fost lacrimi ce au marcat îndeplinirea visului oricărui copil pasionat de fotbal și care au desemnat recunoștința față de familie și implicit bunicul său, care la doar două luni mai târziu, în timpul Cupei Mondiale, avea să moară.

Trofeele castigate de Marcelo la Real Madrid
Trofeele castigate de Marcelo la Real Madrid

Astăzi, Marcelo este câștigător al Ligii Campionilor, triplu campion al Spaniei și dublu câștigător al Cupei Regelui, lista distincțiilor sale neoprindu-se aici. Pe lângă trofee și aprecierile unor ex-fotbaliști ca Paolo Maldini, Diego Armando Maradona sau Roberto Carlos, fundașul stânga brazilian rămâne unul dintre cei mai spectaculoși apărători de privit în istoria fotbalului și surprinde de multe ori, atât pozitiv, cât și negativ. Important de reținut este că de prea multe ori se trece cu vederea istorisiri din care oamenii din jurul lumii fotbalistice pot învăța cu adevărat ceva. Iar în ceea ce îl privește pe Marcelo, talentul său este în sine o poveste, ceva unic, iar stilul său de joc este în mod cert insolit.

Despre autor

Tags: ,

Marcu Czentye

Marcu Czentye

Raul Gonzalez, Zinedine Zidane & Luka Modric.... sau mai scurt - Real Madrid

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap