Xabi Alonso si-a luat adio de la Real Madrid: “Am venit aici un profesionist, plec de aici ca madridista pe viata!”

Xabi Alonso şi-a luat rămas bun de la Real Madrid şi de la fotbalul spaniol printr-o emoţionantă conferinţă de presă, organizată de club; fotbalistul basc a fost însoţit de Emilio Butragueno, omul care pare însărcinat de club să rezolve momentele delicate ale echipei în ultimul timp. Directorul cu relaţiile instituţionale al Real Madrid, fostul mare jucător blanco, a recunoscut cu emoţie: „

Xabi face deja parte din istoria acestui mare club. A petrecut alături de noi cinci ani, în care a dovedit un profesionalism desăvârşit, fiind un exemplu atât pe terenul de joc, cât şi în afara lui. A ştiut, din prima zi, cum trebuie să reprezinte valorile madridismului. Acum, a decis să înceapă un alt capitol al vieţii sale sportive. Îţi respectăm decizia, Xabi şi vrem să ştii că a fost o onoare şi o bucurie să te avem alături de noi. Nu vom uita niciodată ce ai făcut pentru Real Madrid, care va fi mereu casa ta.”

Înainte de a răspunde întrebărilor presei, Xabi Alonso a dorit să transmită câteva cuvinte fanilor, colegilor şi conducătorilor de la Real Madrid: „ Emilio, îţi multumesc din suflet pentru aceste cuvinte. Au fost cinci ani minunaţi. Aceasta este, fără îndoială, o zi tristă pentru mine, pentru că închei o etapă magnifică din viaţa mea. Am avut parte de multe bucurii, am câştigat multe titluri, La Decima… acum, pentru mine începe un nou capitol, asupra căruia am reflectat mult. Vreau însă să fiu sincer cu mine, cu clubul şi cred că era momentul ca drumurile noastre să se despartă. Sunt mulţi cei cărora trebuie să le mulţumesc: preşedintelui Florentino Perez, lui Jose Angel Sanchez, tuturor angajaţilor acestui club. Ei toţi au făcut toul ca eu să mă simt excelent aici. Îi amintesc, de asemenea, pe Manuel Pellegrini, pe Jose Mourinho, pe Carlo Ancelotti pentru importanţa pe care mi-au dat-o în cadrul acestui mare club care este Real Madrid. Alături de ei am crecut mult ca fotbalist. Şi nu în utimul rând, vreau să le mulţumesc colegilor mei de echipă, cu ajutorul cărora am câştigat atât de multe, iar sezonul trecut chiar La Decima. Bineînţeles, mă gândesc şi la fani. Mi-au oferit mereu dragostea lor, sprijinul lor şi m-au făcut să înţeleg din prima zi ce înseamnă Real Madrid. Pentru tot restul vieţii, voi aparţine acestei mari familii a madridismului.”

Au urmat întrebările jurnaliştilor, a care Alonso a răspuns cu eleganţa şi calmul obişnuite în cazul său.

Când a început să se intereseze Bayern de tine?
Interesul cubului german este recent. Am simţit, înainte de a se termina sezonul trecut cu La Decima, că la club începe un nou ciclu şi am considerat că e mai bine să plec. Cred că acesta este cel mai bun moment. Vreau să fie clar că Real Madrid nu a vrut nicodată ca eu să plec, decizia îmi aparţine în exclusivitate. Din respect pentru mine, deşi nu au fost de acord cu acest lucru, mi-au înţeles alegerea.

Criticile pe care le-ai primit au fost decisive în alegerea ta?
Bineînţeles, aşa am ştiut mereu cum stau. Această situaţie se profila cu câteva zile înainte de prima etapă din La Liga. A fost o chestiune care a ţinut de ceea ce am simţit, de faptul că am înţeles că a venit acest moment.

De ce ai ales să pleci la Bayern şi nu să rămâi la Real?
Am nevoie de o nouă motivaţie. Odată cu câştigarea La Decima, cred că aceasta a luat sfârşit pentru mine. Trebuie să fiu cinstit cu mine şi de aceea am ales să comunic acest fapt şi clubului. Porvocările la Bayern vor fi aceleaşi ca aici, voi încerca să câştig tot.

Ce te-a impresionat cel mai mult la Real Madrid?
Oricine ajunge la Madrid îşi dă seama imediat de importanţa, de grandoarea acestui club şi de ceea ce înseamnă prin istoria sa impresionantă. A fost o adevărată onoare pentru mine să fac parte din Real Madrid, îmi voi aminti toată viaţa de ceea ce a însemnat această etapă. Sunt un fan în plus al acestui cub pentru tot restul vieţii mele.

Ai stat de vorbă cu Guardiola?
Normal că am discutat, iar în ultimele zile am făcut-o în detaliu, pentru a înţelege ceea ce doreşte de la mine. Rămâne să mai stăm de vorbă în următoarele zile. Ceea ce s-a întâmplat în trecut în teren a rămas acolo. A trecut timpul, totul este uitat. E o chestiune care ţine de felul în care este fotbalul şi nu trebuie să mai discutăm despre acest lucru.

Te pregăteşti să devii antrenor după încheierea carierei de jucător?
Fără îndoială că voi învăţa multe despre acest lucru, pentru că de-a lungul anilor am avut norocul să joc cu antrenori excelenţi. Pe de altă parte, tatăl meu a fost antrenor, aşa că am microbul ăsta în sânge. E o motivaţie pentru mine să continui să învăţ.

Plecarea ta e o răzbunare pentru că a venit Krros?
Nici vorbă. Realul a făcut o treabă minunată aducându-l pe Toni. Am fi jucat amândoi, şi eu, şi el. Decizia mea nu are nimic de-a face cu răzbunarea. M-am gândit mult înainte de a face acest pas. Aveam toată încrederea clubului, nu a fost nicio secundă vorba despre asta.

Ce mesaj ai pentru fanii Realului? Cum rămâne echipa după plecarea ta?
Mai întâi, vreau să le mulţumesc pentru tot, pentru respectul şi pentru dragostea pe care mi le-au oferit în aceşti ani. Însă Realul este un club care îşi planifică totul. Sunt mulţi jucători buni, mijlocul terenului este foarte bine acoperit după plecarea mea. Echipa este foarte bună, mai bună ca anul trecut. O să lupte pentru toate trofeele. Sunt jucători de clasă mondială pe toate posturile. Iar noile achiziţii au completat foarte bine lotul.

Te-ai retras şi de la naţională.
Cred că era momentul să renunţ şi la naţională. Am luat această hotărâre dupa câţiva ani minunaţi şi venise timpul să închei şi acest capitol. Am câştigat două Camionate europene şi un Mondial, iar asta nu o pot spune mulţi fotbalişti.

Ce crezi despre Illaramendi?
Nu am niciun dubiu, Asier va reuşi, are nevoie doar de timp. Anul trecut s-a maturizat mult şi sunt sigur că va ajunge la nivelul pe care îl pretinde clubul. Are în faţă un sezon interesant, sunt sigur că va face totul foarte bine. Va reuşi, sunt convins.

Despre autor

Tags: , ,

bembiluna

bembiluna

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap