Zinedine Zidane: portretul mostenitorului tronului regal

Site-ul nostru l-a prezentat acum mai bine de un an de zile pe Zinedine Zidane, drept posibilul inlocuitor al lui Carlo Ancelotti in viitor. Astazi, Realmadrid.com.ro isi continua seria articolelor de prezentare ale antrenorului francez, dar de aceasta data, folosindu-ne de experienta acumulata de legenda blanco pe banca tehnica a echipei secunde a clubului madrilen. Zizou a strans in 29 de meciuri oficiale pe banca pustilor madrileni 13 victorii, sapte remize si noua infrangeri. Echipa sa a marcat de 44 de ori in acest sezon, dar isi creaza in medie 4,5 ocazii de gol per joc. Lipsa de experienta precum si lipsa unui lot macar apropiat de valoarea lotului condus de Alberto Toril la ultima promovare din Segunda B, ameninta sansele echipei lui Zizou la promovare in acest an. Cu toate acestea, cei care au urmarit Castilla in acest sezon, au ramas placut impresionati de jocul echipei secunde a clubului de pe Concha Espina. Care este stilul lui Zidane, ce face antrenorul francez la antrenamente, ce psihologie adopta, care este filosofia sa, toate, pe scurt, in cele ce urmeaza.

Antrenamentele

Zidane a adus la Castilla cateva metode de antrenament care au surprins pe foarte multa lume, de la colaboratori la jucatori si oficiali. Preparatorul fizic de la filiala, Diego Muriarte, lucreaza de mai bine de cinci ani cu echipa secunda, dar a marturisit ca la inceput, nu intelegea stilul noului antrenor. Muriarte a fost surprins ca Zidane nu a pus foarte mult accent pe pregatirea fizica a jucatorilor, refuzand sa-i incarce fizic in pretemporada si adoptand un plan de pregatire care urma sa le dezvolte potentialul fizic in mai multe etape, chiar pana spre finalul sezonului competitional: „Din punct de vedere fizic, dupa ce a analizat fiecare jucator in parte pe baza unor teste fizice, Zidane a reusit sa-i programeze cumva. Practic, sunt jucatori in actualul lor, care vor atinge potentialul maxim undeva in martie, altii chiar in aprilie” marturisea Muriarte pentru RMTV.

ziz
Zinedine Zidane la unul dintre antrenamentele Castillei

Copiii lui Zidane nu pleaca de la antrenamente epuizati ca pe vremea lui Alberto Toril sau Julen Lopetegui, ci, de cele mai multe ori, cu zambetul pe buze. E drept, mana dura a lui Zidane corespunde mai mult unui sfat parintesc: chiar si atunci cand isi cearta elevii, Zidane are rabdarea necesara de a o face explicand, uneori chiar demonstrand. Filosofia transmisa la primul antrenament a fost simpla: „Jucati, asa cum va antrenati”, iar pustii sai, au prins rapid si eficient dorinta exprimata de Zizou. La antrenamentele sale baza consta in posesie prelungita si rapida, exercitii care combina posesia cu finalizarea instinctuala sau „dintr-o bucata”, exercitii combinate pe grupuri, care trezesc imaginatia si jocul colectiv, exercitii de coordonare, precum si foarte multe exercitii bazate pe reactii rapide intr-un anumit ritm de alergare si gandire rapida in situatii inopinante.

Stilul de joc

Unul dintre cei mai mari fotbalisti din toate timpurile, Zidane iubeste si ca antrenor, acelasi stil pe care il iubea si ca jucator: stilul pur ofensiv. Francezul vrea ca echipa sa sa-si controleze adversarul indiferent de nume, sa detina controlul partidei prin posesie si calitate tehnica, sa-si domine rivalul prin atitudine si spirit ofensiv. Pana in acest moment, Zidane a folosit trei sisteme de joc la Real Madrid Castilla. A inceput cu un 4-3-1-2 , la care a renuntat pentru ca fie a avut prea multi accidentati, fie Burgui (unul dintre cei mai importanti oameni ai sai) nu s-a adaptat la jocul de numar 10. A trecut apoi la 4-4-2 si 4-4-3, cele doua sisteme pe care le-a folosit cel mai des in acest sezon si care au adus si cele mai bune rezultate. Echipa obisnuita se aseaza in 4-3-3. Ambii laterali se lipesc de multe ori de banda si latesc echipa, in special in situatiile in care Castilla pleaca la atac. Cand poate conta pe Varela in banda dreapta, Zidane se foloseste foarte usor de abilitatile lateralului imprumutat de la United, pentru ca sud-americanul este rapid, tehnic si face foarte bine ambele faze ale jocului. Pe zona centrala, Zidane foloseste in permanenta un mijlocas central cu abilitati defensive si doi cu abilitati ceva mai ofensive, sau chiar strict ofensive. Mijlocasul defensiv a fost fie Lucas Torro fie Marcos Llorente, ultimul un mare talent pe care Zidane pare sa-l puna tot mai bine in evidenta. Rolul sau este foarte important pentru ca dincolo de faptul ca ajuta la cursivitatea jocului prin calitatea sa tehnica, Llorente acopera foarte bine zonele lasate libere de urcarile laterarilor si celor doi mijlocasi din fata sa.

In plus, Marcos Llorente vine extrem de des in sprijinul fundasilor centrali, ba chiar de multe ori castiga foarte multe dueluri aeriene in sprijinul acestora. Ceilalti doi mijlocasi au roluri usor diferite: unul dintre ei este box-to-box (un jucator foarte important in ambele faze ale jocului, iar aici responsabilitatea a picat pe umerii capitanului Sergio Aguza), iar celalalt este un mediapunta clasic, cu rol de a oferi posesie, verticalizare si lansari catre benzile terenului (rolul ii apartine fie lui Javi Munoz, fie lui Alvaro Medran fie, mai nou, lui Martin Odegaard). BBC-ul lui Zidane este format din Burgui, de Tomas si Medran sau Odegaard, cu mentiunea ca niciunul dintre ei, spre deosebire de BBC-ul de la prima echipa, nu este exclus de la faza defensiva. Ambele extreme ajuta foarte mult in faza de aparare, in timp ce Raul de Tomas (sau Markannen) coboara in sprijinul mijlocasilor centrali.

Pe de alta parte, Zidane a folosit si 4-4-2 in acest an, cu doi atacanti dintre care unul cel putin, are rol de numar 9 veritabil. Este un sistem in care se spune ca Odegaard nu se simte tocmai confortabil si la care Zidane pare sa renunte pe acest final de an.

Psihologia

Despre Zidane nu se poate vorbi ca despre un antrenor fara caracter sau personalitate. Pare similar totusi cu Carlo Ancelotti din multe puncte de vedere: este relaxat, simte foarte bine jocul si intelege riscurile la care se expune, este foarte iubit de jucatorii sai si extrem de respectat atunci cand transmite ceva. Zidane nu ofera multe sfaturi pe meci, dar nici nu se sfieste sa schimbe din mers sistemul de joc. Este drept, avand sub comanda foarte mult copii, excesul de initiativa sau tonul ridicat, uneori poate sa nu ajute. Zidane considera ca acesti copii nu trebuie aratati cu degetul atunci cand sunt pe teren, dar atunci cand vorbim de intimitatea vestiarului lucrurile se schimba. Gonzalo Melero, produs al clubului, care a lucrat cu Zizou pana in iarna, povesteste: „ Numele Zidane te face sa tremuri, statura si prezenta sa, te fac sa tremuri, cuvintele sale, te fac sa-ti tii respiratia. Am avut parte in aceste luni de pedepse, glume, farse, cuvinte dure, cuvinte frumoase, sfaturi…toate ne-au prins bine, antrenorul si omul Zidane, ne prind bine”.

Zinedine Zidane si Carlo Ancelotti
Zinedine Zidane si Carlo Ancelotti

Pentru Zidane, jucatorii stelari din echipa nu se bucura de tratament preferential. Burgui, cel mai bun jucator din acest sezon a resimtit-o pe pielea sa: „Intr-o deplasare la Socuellamos, Zidane a fost foarte nemultumit de implicarea sa in faza a doua. E cel mai bun jucator al sau, dar urmatoarele doua meciuri, a stat pe banca si intr-una a intrat in minutul 91.” povesteste acelasi Melero. Nici Alvaro Medran n-a fost deloc menajat de Zidane: „Daca ai ajuns la prima echipa nu inseamna ca aici nu trebuie sa alergi. Nu esti in forma pe care eu o vreau si nu joci asa cum iti cer, nu e nicio problema, nu mai joci. Si l-a scos in minutul 48” rememoreaza acelasi Melero, ajuns intre timp la Ponferradina, in liga a doua.

Spre deosebire de Carlo Ancelotti, Zidane nu asteapta prea mult pentru a face schimbarile necesare, atat de jucatori cat si de sistem. Nu putine au fost cazurile in care Castilla a fost condusa, iar Zidane a mutat tactic: Llorente a urcat in linia mediana, echipa a ramas in trei pe faza de aparare, lateralii au devenit mijlocasi si Zidane a introdus de regula inca un varf autentic. De asemenea, francezul nu se sfieste sa schimbe un jucator in prima repriza, in timp ce prima schimbare se face de regula intre minutul 50 si 60. Este un antrenor curajos, asa cum a fost si ca jucator. Nu vezi grimase pe fata sa, nu pare sa aiba momente cand se pierde. Chiar si atunci cand echipa e condusa clar pe tabela sau in teren, Zidane pare stapan pe situatie. Iar acest lucru, pare sa spuna multe.

Despre autor

Tags: , , , , ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap