Am promis ca voi discuta spre finalul anului competitional acest detaliu. As vrea sa fiu insa inteles, consider ca acest titlu in Spania nu a fost pierdut de Real Madrid pe mana arbitrajelor si nicidecum in ultima etapa de sambata. Cred doar ca arbitrajele au fost mai mult decat se vorbeste pro FC Barcelona, iar lucrul care ma deranjeaza cel mai tare este ca nimeni nu subliniaza acest aspect in Spania. Cu exceptia unui singur site de specialitate care nu poate fi insa credibil tinand cont de caracterul ultra madridista, restul cotidianelor spaniole de mare tiraj tac. Doar MARCA a trimis ieri un mesaj catre Diego Simeone atragandu-i atentia ca s-a inselat in privinta declaratiei sale deja celebre de la inceputul anului cand a anuntat ca “liga este pregatita pentru Real Madrid!”. N-a fost, iar durerea este cu atat mai mare cu cat in presa catalana am citit recent niste iesiri grosolane si necontrolate cum ca “presa de casa a Madridului atrage atentia asupra arbitrajelor”. Pai nu atrage domnilor, deloc! Ca daca ar atrage, ar pune in pagina o analiza macar la fel de modesta cum este asta a mea de amator.
Sa fim intelesi, dupa umila mea parere, Barcelona a castigat meritat acest titlu de campioana, fiind cea mai constanta si serioasa dintre echipele care s-au batut la titlu. Dar constanta si seriozitate nu sunt intotdeauna factorii cei mai importanti! Niciodata in istoria fotbalului spaniol de la inceputuri pana in prezent, nici macar pe vremea lui Franco sau a cui vreti dumneavoastra, o echipa n-a beneficiat de 19 lovituri de la unsprezece metri in favoarea sa! Realizati ce spun? In Spania sunt 38 de etape…in jumatate din aceste meciuri, Barcelona a avut o lovitura de la unsprezece metri!!! Si doar una singura, una singura…impotriva ei! Real Madrid a avut 4 pentalty-uri dicatate impotriva sa si cu 10 mai putine per total acordate in favoarea sa. In plus, Real Madrid a jucat in acest sezon in inferioritate numerica in 5 partide (doua dintre ele cu FC Barcelona), in timp ce Barcelona a jucat in inferioritate numerica in tot acest sezon de 38 de runde o singura data! In schimb, Barcelona aduna mai mult de 300 de minute in care a avut pe teren un om in plus fata de adversarii sai. Astea sunt detalii care la prima strigare sunt alarmante. Dar putem detalia, cu mentiunea ca spatiul nu ne permite decat sa atacam cateva aspecte importante, nu toate! Atentie, aceste cadre, imagini pot fi sau nu decisive, eu nu spun ca Barcelona nu ar fi castigat oricum acele meciuri, dar cineva trebuie sa sublinieze aceste detalii. Aparent minore.
Primul detaliu: Barca-Eibar, 25 octombrie. La scorul de 0-1, Barcelona restabileste egalitatea in urma acestei faze in care Sandro se afla intr-o pozitie evidenta de offside.
Al doilea detaliu. Valencia – Barcelona 2-2. Nu voi analiza si fazele clare in care Luis Suarez trebuia eliminat pentru ceea ce i-a facut lui Abdennour. Dar, acest gol marcat de Suarez, Gheata de Aur a lumii, a salvat un punct catalanilor. Milimetric offside-ul nu?
Al treilea detaliu: Malaga-Barcelona, un meci in care Barcelona s-a chinuit vizibil si a deschis scorul in urma acestui gol in care va rog sa analizati pozitia lui Suarez la pasa lui Messi.
Al patrulea detaliu: Sporting Gijon – Real Madrid, 17 aprilie. Meciul era la egalitate cand Messi a primit aceasta pasa de la Rakitic. Golul a fost validat si Barca s-a impus. Reamintesc, era egalitate in momentul marcarii acestui gol! Un brat de moral pentru o echipa mica precum Sporting care jucase admirabil pana atunci.
Al cincilea detaliu: 20 februarie, Las Palmas-Barcelona. Catalanii sunt surprinsi de prestatia excelenta a insularilor, o prestatie care s-a confirmat si in meciurile cu Real Madrid. La final, Barca s-a impus chinuit, cu 2-1. Golul victoriei a venit la aceasta faza in care , acelasi Suarez, a fost intr-o pozitie evidenta de offside.
Al saselea detaliu: 3 martie, Rayo-Barcelona 0-2. Al doilea gol al catalanilor vine la aceasta faza in care Neymar dupa umila mea parere este in offside.
Ultimul detaliu pe care il asez aici este un gol mai putin important marcat la 3-0 cu Sporting. Dar il atasez pentru a intelege cum poate un asistent sa nu vada un asemenea offisde la Suarez?
Aceste mici erori vin pe greseslile unor arbitri asistenti. Unele s-au demonstrat a fi decisive pentru ca au adus punct sau puncte echipei lui Luis Enrique, astfel ca la finalul unui sezon atat de egal, parerea mea este ca au contat. As aminti doar ca Madridului in meciul de la Gijon i s-a refuzat un penalty categoric, la fel si in partida de pe teren propriu cu Malaga cand ni s-a anulat si un gol perfect valabil. Sunt doua meciuri in care Real Madrid a pierdut patru puncte, evident fara a cauta insa scuze pentru faptul ca echipa n-a putut bate Gjion in deplasare sau Malaga acasa. In acelasi timp, Madridul a primit sprijin din partea arbitrului in 4 meciuri (incluzand aici si meciul cu Rayo, 10-2 in care oricum nu cred ca se punea problema invingatoarei pe Bernabeu), iar Atletico in 3 meciuri. Dar la final, conteaza? Erorile centralilor sunt si mai multe, dar am preferat sa nu le iau in calcul pentru ca as zice ca toate echipele mari ale Spaniei sunt ajutate de deciziile mai mult sau mai putin inspirate ale centrarilor iberici. Am ales doar sase detalii care au facut diferenta in favoarea gruparii catalane in acest sezon, fara a include penalty-urile sau eliminarile gratuite dictate impotriva adversarilor. Va las pe voi sa judecati daca eu am exagerat, daca Simeone s-a grabit cand a anuntat ce a anuntat si daca Barcelona a fost sau nu sprijinita de arbitrii in acest sezon.