Money League : Real Madrid, din nou, cel mai bogat club de fotbal din lume

Salutare dragi madrileni ! Asa cum v-am obisnuit in fiecare an va prezint partea financiara a clubului nostru drag  asa ca cei cu alergii financiare se pot opri aici  deoarece, va spun de la bun inceput ca stam bine.

Prestigioasa firma de audit si consultanta  Deloitte a scos in ianuarie  2016 raportul numit “Football Money League” unde sunt analizate rezultatele financiare ale primelor 30 de cluburi de fotbal in ceea ce priveste performantele financiare . De asemenea Forbes face un alt top in urma unei analize tot financiare , in ceea ce priveste valoarea financiara a fiecarui club. Pentru a va scuti de asteptare va spun direct, in ce priveste cluburile de fotbal ( soccer) Real Madrid este cel mai valoros club din lume cu o valoare de piata de 3,65 miliarde $ , iar la capitolul incasari ,  Real  are 577 mil € adica 657 mil de $ incasari care o pun pe real  Madrid tot pe primul loc.

real madrid income

Pentru partea de incasari, in analiza Deloitte  Real Madrid este omagiata pentru al 11-lea an consecutiv in topul incasarilor. Performanta de +5% din anul trecut versus 2014 este datorata unei strategii foarte bine puse la punct de vedere marketing si comercial , acestea rezultand in incasari mai mari din bilete la meci in mare parte datorate cresterii cu 2000 de fani participanti la meciurile de acasa ( medie de 72969 fata de 70739 ) ce inseamna o crestere de 8% fata de cifra pe anul trecut iar  la acest lucru se adauga o performata comerciala de +10% fapt ce acopera pierderile lipsei de trofee de anul trecut .( un minus major , datorita necastigarii nici unui trofeu Major )

real madrid income details

Desi analistii de la Deloitte spun la unison ca Real ar trebui sa nu stea foarte confortabil pe postura de lider , si ca locul ii este amenintat , insa consider ca in lumina celor intamplate in acest sezon , putem sat linistiti inca un an . cei de la Man United , principalii nostrii challengeri in ce priveste incasari, nu vor juca in Champions league si nu au terminat pe un loc fantastic in campionat ,  pe de alta parte ,daca vom mentine aceiasi crestere in marketing , la anul vom avea mai multi bani de la Ueffa pentru participarea in Finala, care sper ca va compensa faptul ca am jucat mai putine meciuri decat rivalii nostri din Barcelona fiind eliminati (daca se poate spune asa) din cupa .

Insa intr-adevar in urmatorii ani , Manchester United si poate Fc Barcelona pot ameninta serios fotoliul de lider  daca nu sunt inbunatatite pistele de venituri :

meci

La  capitolul incasari din  bilete, stam relativ bine cu o crestere a numarului de spectatori insa mai avem cale lunga pana la cei 77 000 de pe Camp nou . Cu toate acestea suntem pe locul 2 din acest punctt de vedere avend o balanta intre preturi si ce se ofera .  prezenta la meci este pe un trend ascendent si cred ca se va mentine astfel .

tv

Toti vor sa vada un El Classico  , tocmai de aceea chiar si cu contracte Tv pe sume extraordinare , Premiere League vine dupa Real si Barcelona . Juventus este o exceptie deoarece a jucat finala si din cauza ca era vazuta o outsidera a luat numai putin de 100 mil € de la ueffa doar pentru ca au jucat finala ( barcelona ca si castigatoare a luat vreo 65 de mil€ )  Real nu cred ca mai poate inbunatati acest aspect dat fiind si caracteristicile ligii din Spania .

 

comercial

Din punct de vedere comercial insa lucrurile dupa umila mea parere stau prost  de tot . Aici sincer ca si clienti ai clubului fiecare dintre noi le-a experimentat  iar sincer Real madrid pierde mult din comercial pe partea de servicii , deoarece chiar daca e foarte vizibila pe social media si are o expunere globala nu reuseste prin prisma serviciilor sa sustina un minim de calitate la care se asteapta un fan citind deviza “only perfect counts”. Pentru international serviciile lasa de dorit si poate de aceea o echipa precum PSG care acum 5 ani in 2011 nici macar nu prindea topul cu incasari de 100 mil ( real avea 480 ) acum e pe locul 4 cu 480 mil euro incasari de unde aproape 300 de mil sunt din comercial.

Trecand la articolul scris de Forbes , unde se vorbeste de Valoarea de piata a unei echipe , criteriu ce tine cont in afara de incasaari si de investitii si contracte insumand tot ce reprezinta un club prin tot ce poate valorifica , Real Madrid e din nou pe primul loc in fotbal si pe locul 2 in lume in spatele cowboy-ilor din Dallas .

value

Valoarea de piata a lui Real e in crestere cu 12%  fata de anul trecut si Real e pentru a 4-lea sezon consecutiv in top ( cred ca forbes analizeaza acest lucru de 4 sezoane ) .

Tin sa mentionez ca cifrele Forbes nu sunt comparabile cu cele ale Deloitte nici macar daca ne uitam la incasari deoarece Forbes se uita la un sezon , in timp de Deloitte la un an calendaristic ( si financiar ).

Din articolul Forbes mai trebuie mentionat diferenta mare dintre contractele TV  si faptul ca in viitorul apropiat  Echipele din Premiere league vor lua si mai multi bani si cu siguranta in acest an vor incepe investitiile :

tv money

si nu in ultimul rand cine face cei mai multi bani din fotbal :

salarii

 

Financiar vorbind cred ca stam ca deobicei (adica bine) dar avem o problema pe partea comerciala . Aici cu riscul de a fi rautaciaos si subiectiv , autorul considera ca o data cu Zidane, Perez ar trebui sa se concentreze pe dezvoltarea partii comerciale , serviciilor si a cresterii gradului de participare la meciuri si ar trebui sa renunte (cel putin pentru o perioada ) la fotbal .

In incheiere, si pentru a tempera poate comentariile Anti-Perez , va invit sa citit un articol (in engleza ) care trateaza munca acestui om vazut prin ochii unui socio  tanar , analist sportiv pentru ESPN, BBC si Radio Marca. Articolul poate fi gasit accesand acest link:  http://www.espnfc.com/club/real-madrid/86/blog/post/2870397/florentino-perez-the-force-behind-real-madrids-financial-might 

Hala Madrid !

Despre autor

Tags: , , , ,

Cristian Prisacariu

Prisacariu

Donec eris félix multos numerabis amicos;

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap