Avancronica finalei Ligii Campionilor 2015-2016: Real Madrid – Atletico Madrid

În noaptea de 28 mai 2016, milioanele, zecile de milioane, sutele de milioane de iubitori ai minunatului fenomen se vor alinia pentru a lua parte la o nouă pagină de istorie, pentru a urmări un spectacol memorabil. Mai exact, a 60-a finală UEFA Champions League, combatantele fiind Real Madrid, cea mai titrată formație din istoria acestei competiții, și Atletico Madrid, una dintre revelațiile ultimelor sezoane din fotbalul european. ,,Galacticii” legendarului Zizou și ,,nebunii” autoritarului Simeone se vor confrunta pentru a doua oară în ultimul act al celei mai tari competiții intercluburi din lume, ambele echipe având obiective mărețe: pentru Real Madrid, adjudecarea La Undecima, și totodată salvarea sezonului, în timp ce Atletico va încerca să-i plătească o poliță formației Blanco pentru finala de la Lisabona.

În istoria confruntărilor directe dintre cele două echipe, Real Madrid are cele mai multe victorii, 107 la număr, în timp ce Atletico are 54 de victorii în derby-ul madrilen. În UEFA Champions League, cele două rivale s-au întâlnit doar de 6 ori până la ora meciului, prima confruntare având loc în stagiunea 1958/59, campanie cu succes pentru Los Blancos. De atunci, Real a obținut 4 victorii, 3 dintre ele obținute în campanii câștigătoare ( ‘58-‘59 și ’13-’14 ).
Victorii Real Madrid: 107

Egaluri: 51

Victorii Atletico Madrid: 54

Număr goluri marcate Real Madrid: 355

Număr goluri marcate Atletico Madrid: 271

TOTAL MECIURI 212

Derby-ul Capitalei…Derby-ul Europei

Stagiunea 2015/16 a reprezentat o provocare pe măsura așteptărilor pentru ambele formații madrilene, atât pe plan intern, cât și pe plan continental. Schimbarea de ordin tehnic din interiorul Realului a culminat cu demiterea lui Carlo Ancelotti și instalarea lui Rafa Benitez, în ciuda rezultatelor sub așteptări la cârma unor formații precum Inter, Napoli sau Chelsea. Valul de îndoieli la adresa spaniolului avea să aducă si lispa de prosperitate din interiorul clubului, iar detașarea sa în relație cu jucătorii a făcut dintr-o eventuală hegemonie în capitala Spaniei un adevărat eșec. Lipsa de comunicare, de rezultate și de încredere a jucătorilor a făcut imposibilă continuarea drumului pe un făgaș, astfel că Florentino Perez a fost nevoit să apeleze la o variantă rapidă, low-cost și de viitor: Zinedine Zidane.

Încercarea sa de a salva sezonul părea de nedobândit, în condițiile date după plecarea lui Benitez, însă ,,magicianul” francez a căutat să remedieze cu meticulozitate situația incertă de la club și să pregătească finalul de sezon de pe două fronturi. Spiritele se liniștiseră, după o atmosferă zbuciumată, cu victorii importante și cu încredere de la sine. Succesul din returul campionatului, contra Barcelonei, a reprezentat mica fărâmă de speranță dintr-un mare semn de întrebare asupra sezonului, iar campania de UEFA Champions League avea să arate cum nu se poate mai bine pentru Los Merengues. După o luptă crâncenă pentru titlul în Primera în fața Barcelonei și a rivalei de sâmbătă seara, bătălia pe frontul intern a fost pierdută, însă lupta pentru Undecima este în plină desfășurare, cu mari speranțe pentru succes. Pentru finală, principalul avantaj îl poate reprezenta forma foarte bună a lui Gareth Bale, jucător cu cifre impresionante în acest sezon, de altfel cel mai bun al carierei sale.

Libertatea sa de mișcare în ultima treime a terenului poate fi principalul pericol pentru Jan Oblak, portarul celor de la Atletico. De asemenea, jocul între linii al lui Modric și punerea în valoare a extremelor Bale și Cristiano poate destabiliza linia defensivă a trupei pregătite de Diego Simeone, o echipă foarte compactă în zonă centrală și foarte bună pe contraatac.
De partea cealaltă, ,,Cholo” Simeone și echipa sa se pregătesc pentru o finală istorică, și totodată primul trofeu Champions League din istorie, după dezamăgirea de la Lisabona din 2014. Argentinianul a reușit să formeze din Atletico Madrid o echipă rigidă și foarte bine organizată, din punct de vedere tactic. În cele 5 sezoane ca principal pe Vicente Calderon, Diego Simeone a transformat o echipă ce se zbătea în mediocritate într-o forță a fotbalului iberic, implementându-și propria filosofie de joc.

După un sezon 2014/15 nu foarte reușit, in care Atletico Madrid a ratat toate obiectivele, echipa se afla acum in fata șansei de a câștiga marele trofeu, după 2 finale pierdute, în 1974 și 2014. În ciuda locului 3 obținut la finalul acestei stagiuni, Atletico este pregătită să producă surpriza pe San Siro prin jucători precum Saul, Griezmann sau Torres, cei mai importanți jucători din această campanie a UEFA Champions League. De asemenea, creativitatea unor jucători precum Gabi sau Koke poate expune defensiva Los Merengues prin pase temporizate pentru Griezmann sau Carrasco.

STATISTICI

• TOP MARCATORI:
CRISTIANO RONALDO 16 GOLURI
ANTOINE GRIEZMANN 7 GOLURI

• TOP PASATORI:
TONI KROOS 969 PASE REUȘITE
GABI 782 PASE REUȘITE

• DISTANȚĂ PARCURSĂ:
CRISTIANO RONALDO 102 KM
ANTOINE GRIEZMANN 128 KM

• MINUTE JUCATE:
CRISTIANO RONALDO 988 MINUTE
ANTOINE GRIEZMANN 1014 MINUTE

ECHIPE PROBABILE

REAL MADRID: Navas- Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo- Kroos, Casemiro, Modric- Bale, Benzema, Ronaldo

ATLETICO: Oblak- Juanfran, Godin, Gimenez, Filipe Luis- Fernandez, Gabi- Saul, Griezmann, Koke- Torres

Despre autor

Tags: , , , ,

Adrian Roman

Adrian

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap