LA UNDECIMA! Când vrei, dar nu poți…

Fotbalul e un loc de întâlnire al destinelor, iar o finală de Champions League se transformă în imaginea exhaustivă a acestui concept. În urmă cu 114-115 ani, soarta orașului Madrid își înclina favorurile către o echipă, denigrând-o pe concurentă.

Cea defavorizată se confruntă perpetuu cu un imens complex de inferioritate, de peste un secol, iar eforturile supraomenești pălesc și devin cel mult motiv de compătimire. Când vrei, dar nu poți, Sergio Ramos înscrie împotriva ta de două ori în tot atâtea finale de UCL. Când vrei, dar nu poți, posesia admirabilă pe care o dezvolți nu se dovedește a fi utilă. Când vrei, dar nu poți să îți stăpânești emoțiile, izbești din plin mingea și o dai în bară din penalty. Când vrei să înscrii golul victoriei în prelungiri, nu poți, fiindcă Sergio, în zi de glorie, este împăratul defensivei fotbalului modern. Când vrei să câștigi trofeul, nu poți din cauza lipsei de curaj. Atletico nu a riscat îndeajuns de mult în momentele cheie ale acestui ultim act, iar oricât de mult ar fi vrut Diego Simeone să câștige, frica de victorie a scufundat din nou barca „colchonerilor”.

Când vrei, dar nu poți, realizezi cu stupefacție, din nou, că ești captivă într-o cușcă a sorții, lipsită de ieșire. Când vrei, dar nu poți, te numești Atletico, iar seara de 28 mai 2016 s-a încheiat cu o nouă versiune a acestei axiome.

Când poți și vrei, înscrii din fază fixă împotriva marelui Atletico de Madrid. Când poți și vrei, surprinzi „cel mai bun fundaș în ceea ce privește plasamentul”, Diego Godin, și învârți cuțitul în rana încă deschisă de la Lisabona. Când poți și vrei, permiți adversarului să aibă posesia, dominându-l tactic chiar și astfel. Când poți și vrei, mare Zidane, îl faci pe Simeone mic, propulsându-te în istoria fotbalului. Când poți și vrei, statistica nu atârnă greu, ci e o poveste descifrabilă, iar Zinedine Zidane îl învinge pentru prima oară în viață pe „Cholo” și devine primul antrenor francez ce triumfă în Champions League.

Când poți și vrei, ești o versiune optimă a Realului Madrid, clubul care s-a distanțat cu o nouă treaptă în raport cu oponenții în istoria onorurilor fotbalistice. „Cupa cu urechile mari” împlinește 11 sosiri în vitrina de pe Santiago Bernabeu și poate că succesul nu va cunoaște vreodată vreo formă mai impunătoare.

Când vrei, dar nu poți, pierzi, iar când poți și vrei, câștigi. Nimeni nu neagă că succesul nu ar fi distribuit aleatoriu uneori și cu o măsură de părtinire în genere, dar șansa apare acolo unde mentalitatea spune: pot și vreau!

Nițel ghinion pentru Atletico, puțin noroc pentru Real, iar Undecima va păși pe Bernabeu, cu grația și farmecele sale amețitoare. Destinul nefericit al vecinilor de pe Calderon nu se oprește aici, iar soarta va rămâne favorabilă Realului. Lumea este așa cum este, iar Atletico este făcută pentru a fi inferioară Realului. Această cruntă realitate îmi aduce un zâmbet viclean și oarecum egoist pe față, dar aș încheia aici prin a le spune lui Simeone și celorlalți „pe curând.” Revanșa? În finala de peste doi ani. Poate atunci…

Despre autor

Tags: , , ,

Marcu Czentye

Marcu Czentye

Raul Gonzalez, Zinedine Zidane & Luka Modric.... sau mai scurt - Real Madrid

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap