El Clasico 2014-2015: Cristiano Ronaldo vs Lionel Messi, duelul gigantilor

El Clasico a insemnat in ultimii ani in duel evident intre cei mai buni doi fotbalisti ai lumii, portughezul Cristiano Ronaldo si argentinianul Lionel Messi. Starul Barcelonei a inscris 249 de goluri in cariera pentru gruparea catalana si se afla momentan la doar doua lungimi de unda de golgeterul all time al La Liga, bascul Telmo Zarra. Cu acest deziderat vine asta seara Messi pe Santiago Bernabeu: egalarea recordului fostului mare jucator de la Athletic Bilbao.

De partea cealalalta, omul cu mai multe goluri decat meciuri la Real Madrid, Cristiano Ronaldo, detinatorul Balonului de Aur si principalul favorit la castigarea reputatei distinctii in anul 2014 a punctat de 13 ori in 20 de partide contra Barcelonei, ceea ce face ca procentajul sau sa atinga 45% din golurile marcate de Madrileni in ultimele Clasicos. Duelul celor mai buni fotbalisti ai lumii are deja o istorie veche. Ronaldo si Messi aduna in prezent 25 de intalniri directe de-alungul anilor la nivel de echipe nationale sau de cluburi (fie ca vorbim de dueluri Manchester United-Barcelona fie Real Madrid-Barcelona). Cei doi au marcat impreuna 31 de goluri in aceste 25 de intalniri directe, un bilant absolut incredibil daca ne gandim ce echipe au reprezentat cei doi superfotbalisti.

Michael Laudrup a facut recent o declaratie spectaculoasa referitoare la Messi si Cristiano: “Este greu sa alegi intre ei, ceea ce este insa cert este ca Messi are nevoie de Cristiano si Cristiano are nevoie de Messi. Si asta pentru ca peste ani vom vorbi nu doar despre duelul istoric dintre Pele si Maradona ci despre duelul celor patru uriasi fotbalisti: Pele, Maradona, Messi si Cristiano Ronaldo”.

Duelul magic de la distanta dintre cei doi aduce aminte de alte dueluri cu adevarat istorice in istoria sportului. Trei lupte memorabile intre cei mai buni boxeri din toate timpurile, Muhammad Ali si Frazier incheiate cu legendarul “Thriller in Manilla” din 1975 reprezinta cu siguranta un duel comparabil cu ceea ce traim astazi intre Leo si Cris. Apoi duelul celebru din baschetul mondial dintre Magic Johnson si Lary Bird, a caror rivalitate a dus la trei finale nationale intre echipele lor. Nu poate fi exclus din comparatie duelul din tenis dintre Rafael Nadal si Roger Federer. Probabil cea mai mare rivalitate din istoria sportului alb are o balanta care inclina clar spre spaniol castigator a 23 din cele 33 de meciuri directe cu Roger. Prima intalnire directa a avut loc acum 17 ani, iar de-atunci parca lumea tenisului se inchina in fata uriasilor tenismeni. Mutandu-ne spre un alt domeniu sportiv, putem vorbi comparativ despre Messi si Ronaldo alaturandu-i geniilor din sah, Kasparov si Karpov. Cinci finale Mondiale incepand cu 1984 au disputat cei doi, care au rescris istoria sahului impreuna in ciuda faptului ca nu aveau deloc o relatie apropiata. In fine, comparatia poate merge si inspre Formula 1, acolo unde duelul de senzatie dintre Alain Prost si Ayrton Senna a adus productivitate pentru Ferrari respectiv McLaren. Cei doi aduna sase titluri mondiale in plina rivalitate, care peste ani avea sa devina una istorica.

Ceea ce pare cert in virtutea acestor comparatii este ca Michael Laudrup pare sa aiba dreptate: Messi are nevoie de Ronaldo, iar Cristiano are nevoie de Leo. Pentru ca niciunul dintre ei nu se multumeste cu putin si fiecare vrea sa doboare recordurile celuilalt. Incontestabil cei mai buni fotbalisti ai Planetei, Messi si Ronaldo sunt mai legati decat au crezut vreodata de catre un prieten invizibil, dar de incredere: destinul.

Despre autor

Tags: , , , ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap