Elevul Zidane imbraca incet, dar sigur, costumul de profesor

[su_heading margin=”30″]Comentator la Dolcesport, Mihai Dolinschi analizeaza progresele inregistrate de Zinedine Zidane in primele sale sase luni la Real Madrid, dar si beneficiile pe care le-a adus tehnicianul francez echipei merengue in drumul spre La Undecima.[/su_heading]

Multa lume l-a laudat sau l-a criticat pe Zinedine Zidane. Poate ca unii au facut-o argumentat, poate altii l-au tratat injust. Cu siguranta a avut parte de sustinatori si de tratament just din partea majoritati, insa se cuvine in acest moment de sarbatoare sa tragem cateva concluzii obiective.

Dincolo de nivelul calitativ mai mult sau mai putin ridicat al adversarilor intalniti in Uefa Champions League sau de sansa pe care a avut-o in aceste prime 6 luni pe banca Realului, francezul a adus elemente noi in jocul madrilenilor, atat in meciurile oficiale, dar si la antrenamentele “galacticilor” aratand ca participarea la sedintele de pregatire organizate si gandite de Pep Guardiola, orchestrate de Marcelo Bielsa, gandite de Carlo Ancelotti si Jose Mourinho i-au folosit extrem de mult. In meciul derby din campionat cu FC Barcelona, Zinedine Zidane a suprins cu Garteh Bale transformat intr-un veritabil aruncator de la margine, o miscare prin care francezul a incercat sa expuna apararea Barcelonei la cat mai multe faze fixe. In acelasi meci cu eterna rivala din Spania, Zidane a exploatat zona centrala a Barcelonei cerandu-i lui Marcelo sa actioneze pe tranzitia pozitiva pe zona centrala (vezi cazul Alaba sub comanda lui Pep Guardiola).

1

2

3

Tot de la tacticianul catalan pare sa fi adus introducerea portarului in celebrul joc 7 contra 2 ( 5 vs 2 pana la 8 vs 2 in zilele de astazi). Daca va amintiti in perioadele Jose Mourinho si Carlo Ancelotti la Real Madrid, portarii faceau antrenamente separate. Ei bine, Zizou a adus si acest element in plus, un element care pare pana acum nu doar interesant ci si important.
In finala de aseara, antrenorul Zinedine Zidane a aratat ca el tine la “BBC” si a refacut tripleta de anul trecut pierduta cu Ancelotti. Se poate vedea cum Cristiano Ronaldo cu Zidane se apara in anumite momente chiar mai jos decat Bale , iar pe anumite segmente ale jocului galezul e chiar in pozitie centrala, pozitie in care isi doreste sa apara de cele mai multe ori (nu doar ieri s-a vazut libertatea asta de miscare). De asemenea tot aseara s-a vazut linistea si caracterul sau dar poate si tragerile de la Carlo Ancelotti. Inainte de repriza a doua de prelungiri el glumea cu Ronaldo, cand tensiunea atinge cote inalte. Zidane cauta momentul potrivit care sa asigure rabdare, calm si incredere.

6

5

Faza defensiva este un subiect diferit la Zidane, dar putem spune ca aici a invatat poate putin de la Jose Mourinho. Zinedine Zidane a fost director sportiv pe vremea cand ‘The Special One” antrena pe “Bernabeu” si a petrecut mult timp alaturi de echipa si de antrenamentele efectuate de Mou. Zizou s-a retras cu Atletico dupa ce a condus! Dincolo de forma slaba din punct de vedere fizic a jucatorilor (vezi pregatirea cu Benitez) el s-a retras si pentru a acorda echipei sale spatiile convenabile jucatorilor sai de viteza. Ocaziile care puteau inchide meciul vin dupa contraatacuri celebre ale lui Mourinho, un detaliu pe care nu trebuie sa-l ignoram! Introducerea lui Casemiro e o asemnare a stilului Marcelo Bielsa. “El Loco” oricat de ofensiv a jucat la OM sau la Bilbao a jucat cu un mijlocas defensiv: Javi Martinez (apoi trecut fundas central) l-a introdus pe Iturraspe (despre care se vb in 2013 ca e dorit de Pep) iar mai apoi Imbula. La Zizou vezi introducerea lui Casemiro si lasarea pe banca a lui James pt a reda echilibrul echipei.

3

Fac aceaasta precizare in final. Nimic din toate astea nu il transforma pe Zinedine Zidane intr-un antrenor mai mare decat acesti antrenori mentionati. Zidane e inca departe si stie asta. Dar dupa ce s-a lasat de fotbal nu s-a apucat imediat de antrenorat, a stat in banca lui si a invatat si cred ca pot afirma ca a invatat de la cei mai buni. Ceea ce facem acum Zizou este sa aplice tot ceea ce a invatat. Si pana acum,pare sa aplice totul bine!

Despre autor

Tags: , ,

Mihai Dolinschi

Mihai Dolinschi

Sunt un mare iubitor de fotbal,mare fan Real Madrid

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap