La Masia VS La Fabrica » “Ferma” sau “Fabrica”?

La-Masia-vs-La-Fabrica

Salutare dragi madrileni! Cum suntem pe un site unde se vorbeste despre Real Madrid ca si club de fotbal, va rog sa nu va speriati de titlul acestui articol.  Este vorba despre o comparatie intre sistemul de tineret al clubului nostru, denumit “La Fabrica” si cel mai mediatizat sistem de tineret din lume , denumit “La Masia”

Promotia 2002 din “La Masia” ( jucatorii nascuti in 87′) ii cuprindea pe Lionel Messi, Cesc Fabregas si Gerard “Twitter” Pique . Aceasta generatie, completata cu jucatorii deja consacrati in echipa (Puyol, Iniesta, Xavi) au format asa numita generatie de aur ,cu care clubul din provincia Catalunia  a ramas in istorie. Datorita celor 3, La Masia a primit un mare sprijin mediatic si tot mai multi aspiranti au mers acolo spre a avea sansa sa ajunga noul Messi. Iar cum Barcelona cauta acelasi lucru s-ar putea spune ca totul era intr-o armonie perfecta, doar ca aparent lucrurile nu au fost asa, iar acum la 15 ani de la acea generatie care la varsta de 15 ani pasea in la Masia, “ferma” nu a mai avut deloc ani buni .

De partea cealalta Fabrica din capitala Spaniei dupa ce a avut unul dintre cei mai emblematici jucatori ai clubului venind la academie  printr-o nefericita decizie a clubului rival din oras iar de celalata parte lasand jucatori precum Mata, Felipe Luis, Javi Garcia, Juanfran , Eto’o, Soldado sau de ce nu, Saul Niguez  sa plece aproape gratis; a avut o turnura la 180 incepand , coincidenta , cu anul venirii lui Jose Mourinho la Real (2010) .

La Masia VS La Fabrica: 50 – 58

CIES Football Observatory , un grup de cercetare  elvetian din cadrul Centrului international de Studii Sportive (CIES) a inceput sa analizaze jucatorii plecati din academiile cluburilor incepand cu 2015 . Ei au analizat jucatorii care au stat minim 3 ani la academia de tineret intre varstele de 15 si 21 de ani . Iar cum o sa ma refer doar la comparatia intre “fabrica” si “ferma ” nu voi mentiona ca Ajax are in continuare cea mai prolifica academie .

La Fabrica Real Madrid

In 2015 Barcelona avea la acea data 62 de jucatori plecati in fotbalul profesionist (in cele 31 ligi europeene)  din ferma catalana, dintre care 10 erau inca la club, iar Real avea un numar de 43 dintre care 8 inca la club. Barcelona era pe un loc 3 in clasamentul general, iar Real era pe 13.  Doar un an mai tarziu Barcelona si Real  isi imparteau locul 5 in clasamentul general ambele cu 53 de jucatori dati spre fotbalul mare, iar din acestia 7 fiind inca la club .

La 01/10/2017 La Fabrica este pe locul 4 la general cu un numar de 58 de jucatori dintre care 8 din ei inca la club unde la rivalii catalani avem 50 de jucatori cu 7 inca ramasi la club .

Tot elvetienii au facut  aceiasi statistica raportata doar la primele 5 mari campionate unde in 2015 Lider era Barcelona, cu un total de 44 de jucatori, iar Real era pe 3 cu 34. In 2016 Real a trecut pe primul loc cu 41 de jucatori iar Barcelona a trecut pe 2 cu 37, pentru ca in 2017 Barcelona sa ramana pe locul 2, cu 34 de jucatori iar Real sa fie tot pe prima pozitie cu 41 .
In concluzie , la club ceva s-a schimbat in bine, presedintele Florentino Perez vede astazi cu alti ochi “la Fabrica”, si ca intotdeauna stabilitatea aduce si rezultate. Sa speram ca o vom tine tot asa. Hala Madrid!

 

Links :

  1.  http://www.football-observatory.com/IMG/sites/b5wp/2017/200/en/  pentru analiza 2017
  2. http://www.football-observatory.com/IMG/sites/b5wp/2016/163/en/ pentru 2016
  3. http://www.football-observatory.com/IMG/sites/b5wp/2015/125/en/ pentru 2015
  4. https://www.transfermarkt.com/real-madrid/jugendarbeit/verein/418/wettbewerb_id/gesamt/option/0/art/0/plus/1 pentru detaliile cu jucatorii trecuti prin academie .

Despre autor

Tags: , ,

Cristian Prisacariu

Prisacariu

Donec eris félix multos numerabis amicos;

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap