Oglinzi

Cum astazi incepe Campionatul European, m-am gandit sa scriu si eu ceva care nu are nicio legatura cu acest subiect, eu nefiind interesat de alte meciuri decat ale echipei mele, Real Madrid ? (bine, mai am o echipa care ma intereseaza, dar nu vreau sa devin si mai nesuferit).

Asadar, am aflat ieri niste noutati despre telenovela Ramos-Real Madrid si, normal, mi-a venit in minte cu totul altceva.

Exista o teorie care mi-a ramas in cap de cand am aflat de ea, acum ceva timp, ii spune teoria celor 3 oglinzi.

In esenta, ea spune ca oamenii pot folosi 3 oglinzi de-a lungul vietii pentru a afla cum stau din punct de vedere al trupului, al mintii si al sufletului.

Prima e cea mai simpla. Pentru a vedea cum se prezinta trupul sau, omul trebuie sa foloseasca o oglinda clasica, merge chiar si in geam, ochi de apa, lentila, ce sa mai, e foarte simplu. Ce afla el ? Cum arata trupul. Nu prea e mult de analizat aici, dintr-o privire ai aflat tot, mai ramane sa faci ceva daca nu iti place ce vezi.

A doua e déjà mai grea. Va asigur ca nu o sa va placa. Am povestit zilele trecute despre asta cu un prieten, nu i-a placut deloc ?.

A doua oglinda este oglinda mintii si – conform celui care a dezvoltat aceasta teorie – este reprezentata de scrisul omului. Se refera la scrisul DE MANA. Aparent, cu cat scrie mai urat un om, cu atat mintea lui este mai dezordonata. Clarifica putin, sa va (ne) mai dau o sansa. Nu e vorba ca oamenii astia sunt prosti, incapabili sa inteleaga o idée sau ceva asemanator. Inseamna ca traiesc intr-un haos al gandurilor, cauzat (poate) de stres, lipsa de timp, lipsa de interes pentru ordine in ganduri, pentru analiza, oarecum impulsivi sau care actioneaza « dupa instinct ».

Eu scriu foarte urat, dar mi-am dat seama ca, intr-adevar, atunci cand merg la o intalnire cu un client, in care discutiile merg dupa un anumit tipar, deci sunt fortat oarecum sa gandesc MAI logic decat gandesc in discutiile de zi cu zi cu prietenii, scrisul meu se transforma, parca preia ceva din gandirea aia ordonata si devine mai atragator ? Parca acasa mi-e drag sa citesc ce am scris la intalnire si parca si inteleg mai bine ce voiam, ba chiar ce gandeam atunci. La fel patesc si cand imi fac o lista de “to do”, faptul ca trebuie sa ORDONEZ ceva in scris influenteaza scrisul meu de mana.

A treia e cea mai grea. Si de analizat, si de acceptat. Si, culmea, e si cea mai putin interesanta pentru oameni. De ce ?

Va propun sa faceti un experiment. Cei care aveti copii, intrebati-i va rog, « Draga fiule/fiica, ce crezi tu ca imi doresc eu tatal tau/mama ta ca tu sa fii cand vei fi mare, din urmatoarele 4 optiuni : destept, succesful, bun sau fericit ? » MAREA majoritate dintre copii vor raspunde ALTCEVA decat BUN. Reactia lor e total explicabila, pentru ca parintii copiilor se lauda mereu cu realizarile copiilor lor din uratoarele domenii : «  are note bune” “ e foarte destept” “are diplome, a luat medalii la X, Y Z” adica de mici suntem bombardati cu semnale ca parintii (si cand esti copil, parintii iti seteaza asteptarile despre viata) isi doresc ca noi sa fim destepti, de succès, frumosi eventual (asta e o adevarata drama pentru ceilalti, mai putin frumosi ? ).

Cand mai cresc, tot parintii spun copiilor « fac totul pentru ca tu sa fii fericit ». Si cu asta raman.

Asadar, vor raspunde orice, mai putin BUN, pentru ca bunatatea e o caracteristica ce nu pare apreciata de nimeni, deci nici nu pare un « asset » pe care oamenii sa isi doreasca sa il aiba.

In consecinta, nici nu se uita la a treia oglinda, a sufletului. Care e reprezentata de…tobe, suspans…prietenii din viata ta.

Familia nu ti-o alegi. De fapt, pentru scopul discutiei despre oglinda sufletului, e mai corect spus ca familia nu TE ALEGE. De aceea, parintii, fratii, copiii tai nu reflecta corect sufletul tau.

Sotia/sotul e mult mai important, pentru ca ea te alege, iar daca un om alege un alt om sa fie impreuna pentru totdeauna, atunci clar sufletul joaca un rol important. Apoi vin prietenii, care stau langa tine daca esti un om bun. Aici si reciproca e foarte valabila. Nici noi, care mai sunt(em) normali, nu stam cu oameni pe care ii consideram a fi rai, ca nu suntem nebuni. Toata lumea  « buna » vrea sa stea langa oameni buni, inconstient chiar.

Oamenii rai, culmea, tot inconstient,  vor sa stea langa oameni rai, in principal pentru ca in felul asta rautatea lor pare comportement normal . Asta pentru ca, desi un om poate este rau, el nu vrea sa fie privit ca rau, ci crede despre sine ca e bun. (stiti cum e, putini oameni se scoala dimineata zicand constient « Oh, ce bine, inca o zi in care sa faci rau »). De aceea, e si greu de privit oglinda asta, pentru ca poate arata ceva …neplacut. Cum e ca tu sa crezi ca esti bun si privindu-ti prietenii, pe care ii vezi rai sa intelegi ca si tu essti rau? E neplacut, trebuie mult curaj, deci nu o faci! 🙂

Acestea fiind zise, cred ca, in lumina ultimelor evenimente, trebuie neaparat ca Ramos sa plece.

Ce se mai aude, de data asta de la Anturajul lui Florentino, este ca acum Ramos ar vrea sa ramana, ba chiar accepta si scadere de salariu, si contract pe un an, si tot.

De ce a stat cocos 1 an intreg, a pus Anturajul sau sa anunte tot felul de tampenii, a amenintat ( cum se aude) ca se duce el cu Messi la PSG si dupa toate astea, acum, la spartul targului, omul vrea sa ramana, nimeni nu stie . Cred  ca nici el.

Dar, aparent, clubul (Florentino) nu mai vrea ca Ramos sa ramana, iar motivul e ca Ramos ar fi instigat tot lotul, pe fata, in vestiar, sa nu accepte cererea clubului de a reduce salariile, avand in vedere contextul.

O scurta analiza : daca e adevarat acest lucru, clubul nu il mai poate tine pe Ramos langa el, nu numai pentru ca ar fi un foarte rau exemplu pentru ceilalti ( mai ales ca era si Capitanul), ci pentru ca daca ar sta langa Ramos, ar sta langa un om pe care Clubul/Florentino il considera, clar, rau. Cum sa tii aproape un om pe care il consideri rau, dar tu sa te consideri bun ?

Daca nu e adevarat ce se zice mai sus, iar Ramos stie ca de aia nu il mai vrea clubul, atunci Ramos trebuie sa plece, pentru ca ar sti constient ca Clubul/Florentino minte, deci e un om rau, deci – la fel –  cum sa stai langa un om rau si sa crezi ca tu esti bun ? Nu poti.

Asadar, dat fiind ca motivul despartirii este posibilul comportament ciobanesc al lui Ramos, indiferent daca e adevarat sau nu, Ramos trebuie sa plece, pentru ca oglinda sufletului nu minte.

Astept, totusi, conferinta de despartire, sper ca partile sa puna batista pe tambal si sa lase deschisa poarta unei colaborari viitoare, poate cand nu o mai fi Florentino presi, macar de dragul Legendei care a fost Ramos la Real Madrid.

Hala Madrid !

Despre autor

sanbk2002

sanbk2002

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap