Real Madrid – Leganes » cum se explica eliminarea din Cupa si unde a gresit Zidane

real madrid-leganes

Asier Garitano e un nume probabil destul de necunoscut pentru voi toti. Un fost jucator modest crescut de Bilbao, bascul a fost un atacant care s-a remarcat in anii 90 la Cartagena. N-a reusit insa sa impresioneze ca fotbalist, iar in 2003 a devenit antrenor. Din 2013 a preluat-o pe Leganes in liga a treia iberica. A promovat, an de an, pana la nivel de prima liga, iar acum, a reusit cea mai mare performanta din istoria clubului, eliminand Real Madrid, chiar pe Bernabeu, din sferturile Cupei Spaniei.

Garitano n-a renuntat nici in tur, nici in retur la principiile sale. Organizarea, pregatirea fizica de calitate si mobilitatea continua a jucatorilor sai, sunt principalele sale repere.  Fostul atacant este un excelent antrenor defensiv, Leganes avand una dintre cele mai bune defensive din Spania in acest moment. Cam asa se explica probabil si interesul major din Premier League pentru el.

Pe Bernabeu, tehnicianul basc a stiut sa-si ajusteze insa echipa, pentru a da Madridului lovitura de gratie. Zidane nu doar ca n-a reusit asta, dar nici motivational n-a avut capacitatea de a-si monta echipa sa indeplineasca o misiune facila.

Infrant de executia surprinzatoare a lui Asensio din tur, Asier a venit pe Bernabeu sa se califice. In timp ce Zidane si ai sai, au ajuns la ora meciului, hotarati sa faca act de o prezenta obligatorie, fara posibil impact asupra calificarii.

Presiune selectiva

Garitano, la fel ca si in tur, a lasat posesia Madridului. Stia ca nu poate face fata liniei mediene blanco, indiferent de titularii alesi de Zidane. Dar, a schimbat putin partitura. Felul in care Garitano l-a surprins pe Zidane si a cucerit Bernabeul nu e inexplicabil.

Pentru inceput, cei care au urmarit meciul al televizor au putut observa mereu pressingul facut sus pe iesirea din defensiva a fundasilor nostri centrali. Garitano a optat apoi pentru un al doilea tip de pressing in zona ocupata de Llorente si Kovacic. Nimic agresiv, dar cu suficienta atitudine. Zidane n-a schimabat nimic din mers si asa s-a ajuns ca Madridul sa nu existe in prima parte. Niciun sut pe spatiul portii n-au putut expedia in primele 45 de minute baietii lui Zidane, vizibil incomodati de oferta de joc a oaspetilor.

Garitano a cautat n-a mai cautat la fel ca in tur sa blocheze cu orice pret flancurile, iar dublajul din tur nu s-a repetat. Leganes a venit clar sa se califice si ne dam seama de asta chiar si din acest aspect minor care tradeaza intentiile micutei grupari madrilene.

Zidane n-a observat sau n-a putut modifica registrul in mers, iar dovada suprema sunt distantele foarte mari dintre linii din prima parte. Isco si Asensio n-au putut sa-si ajute echipa cu nimic, iar lipsa de mobilitate a fost alarmanta. Efortul fizic depus de Lucas Vazquez sau Theo a fost in van. Garitano a reusit sa se inchida perfect si datorita jocului excelent facut de Amrabat si El Zhar pe ambele faze. Beauve a cautat mereu sa fie ruptura, sageata din artc, in timp ce Eraso a jucat rolul arcului in sine. A facut un meci fantastic coordonatorul oaspetilor jucand extraordinar intre linii si profitand de nimicul miscat de Zidane pe zona centrala.

Zidane, fara reactie

Zidane a revenit la 4-3-3 cu Depor, dar atunci i-a avut in teren pe Bale si Roinaldo. In special pe galez care a dublat extraordinar fundasul dreapta. Fara Carvajal si Marcelo din start si cu Bale in tribuna, Zidane a cautat acelasi ritm. Mare eroare!! Ce s-a intamplat cand ritmul jocului a crescut pentru “albi” usor in partea a doua? Asier a rupt echilibrul prin intrarea lui Mantovani si a crescut nivelul de blocaj, plus ca a castigat enorm in jocul aerian. Reactia lui Zizou?

Mingi inalte pe Benzema sau Mayoral. Rezultatul? 44 de centrari a trimis Real Madrid aseara, doar 5 dintre ele au ajuns la jucatorii blanco din atac!!!

Asier Garitano este omul care a calificat-o pe Leganes in semifinale. Zidane e omul care a eliminat-o.

E o performanta uluitoare pentru acest club micut. Dar nici foarte greu nu as spune ca i-a fost bascului. A stiut exact la ce sa se astepte de la Madridul lui Zidane si a reusit sa le insufle baietilor sai atitudinea necesara pentru a obtine calificarea.

Ah da, Real a avut posesia aseara: 69%. Doar 5% dintre actiunile echipei au fost insa reusite ca atac vertical. Asta inseamna ca actiunea s-a incheiat cu sut la poarta, dupa verticalizare. Cifre demne de o echipa de subsolul clasamentului, atunci cand infrunta Barca sau Real!

Am inteles ca “responsabilitatea iti apartine si iti asumati asta” Zizou. Intrebarea e: cum o faci? Si mai ales, cand o faci, anunta-ne si pe noi.

Despre autor

Tags: , , ,

The Real Riley

The Real Riley

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap