Real Madrid – Olympiakos: 78 – 59. Si, si, si, la Novena ya esta aqui!!!

1962, 1963, 1964, 1965, 1967, 1968, 1969, 1974, 1975, 1976, 1978, 1980, 1985, 1995, 2013, 2014 …………. 2015!!!! 17 finale jucate, 9 trofee câştigate… Sunt cifrele celei mai galonate echipe europeane de baschet !!! Real Madrid !!!!!!!!! Înainte de toate, ne închinăm în faţa eroilor de azi, cu respecte maxime pentru :

4 RIVERS, K.C.
5 FERNANDEZ, RUDY
6 NOCIONI, ANDRES
7 CAMPAZZO, FACUNDO
8 MACIULIS, JONAS
9 REYES, FELIPE
13 RODRIGUEZ, SERGIO
14 AYON, GUSTAVO
20 CARROLL, JAYCEE
23 LLULL, SERGIO
30 BOUROUSIS, IOANNIS
44 SLAUGHTER, MARCUS

Şi cu voia dumneavoastră, ultimul , dar nu cel din Urmă, antrenorul echipei , PABLO LASO.

După un sezon istovitor , în care jucătorii au avut parte şi de un campionat mondial, Real Madrid se incununează Campioana Europei !!! Şi într-o manieră ce nu lasă locul niciunei interpretări. Dacă în play-off au existat voci şi motive de a considera că Real se află în declin, iată că începând cu meciul 4 de la Istanbul această echipă a renăscut…

A învins Unicaja Malaga în Liga Endesa, ocupând locul 1 în sezonul regulat, a învins Fener-ul lui Obradovic şi a distrus Olympiacos… Nu vreau să cad pradă euforiei şi subiectivismului, însă ce a arătat echipa blanco în ultimele 2-3 săptămâni ar putea reprezenta obiect de studiu pentru oricine doreşte să vadă cum se tratează un final de sezon în care lupţi pe mai multe fronturi.

Şi acum să revenim la ultima zi a FF Madrid 2015 ! 17.Mai. O zi memorabilă pentru orice suporter baloncesto blanco. Astfel, prima partidă a fost finala mică, între CSKA şi Fener. Pentru cei ce nu au urmărit partida, pot să le spun doar atât: MARE PIERDERE !… Un adevărat regal sportiv…Doar fan CSKA să nu fii fost! Şi , pentru cei ce m-au urmărit în articolele anterioare, poate mă vor înţelege de ce mă tem de nume gen Obradovic. Nu rostesc cuvinte pompoase când descriu un asemenea personaj, însă având o echipă mică şi un adversar de calibru (cum e CSKA) , să întorci un ecart de 26 de puncte… Nu-ţi permite niciun comentariu. Bravo Fener pentru excelenta prestaţie, felicitări CSKA pentru locul 3, scor final 86-80…

Şi nu degeaba am făcut referire la Obradovic… El a fost , acum 20 de ani, artizanul victoriei Realului împotriva celor de la … Olympiacos, ce a dus al optulea titlu.

Se întâmpla acum….. 20 de ani.

20 de ani de aşteptări, de chin, de finale pierdute. Şi a venit Pablo Laso. Un antrenor mai puţin expansiv ca Obradovic sau Messina spre exemplu, a reuşit să-şi impună filosofia sa la un club de prestigiu, deşi nu venea pe banca cu un bagaj de titluri impresionant. Însă rezultatele bune au început sa apară şi o dată cu ele, încrederea conducerii. Încet echipa arăta o forţă care, însă, pe plan European , avea un moment de picaj, exact atunci când trebuia să-şi dovedească puterea şi constanţa: în finala Europaleague. S-a întâmplat în 2013, s-a întâmplat în 2014, când Real nu a convins în finala, pierzând trofeul.

Şi a venit 17.mai.2015. O nouă finală, o nouă aşteptare. Flashback-urile din pauză ne oferă, ca o premoniţie , imagini de acum 20 de ani cu Obradovici, Mendoza . O tempora !!!

Şi începe meciul. Un prim sfert de tatonare , în care niciuna din echipe nu se menajează , însă ambele par a sta în a analiza fiecare pas/mişcare al adversaarului. Se joacă fantastic în defensivă de ambele părţi, atacurile sunt duse la extrem ca timp şi părea că vom fi martorii unui joc bazat în special pe apărare. Insă Ayon şi Reyes greşesc şi primesc rapid 2 greseli personale fiecare , ducând planurile lui Laso spre marginea prăpastiei. Scorul primului sfert 19-15 pentru greci.

La sfârşitul primului sfert, datorită împrejurărilor amintite, Laso mută senzaţional. Mai întâi intră Bourossiss, deşi toti asteptau la “IN” Slaughter, iar apoi ii acordă încredere totală lui Nocioni… Adică într-un jucător de 36 de ani ! Când vorbesc de Nocioni, îmi amintesc de finala CM de baschet din 2002 , când Argentina cu Manu Ginobili şi Andres Nocinoi pierdea după prelungiri în faţa Yugoslaviei lui Vlade Divac !!! Şi cum înţelege acest jucător să întoarcă favorul? Printr-o evoluţie sclipitoare ce-i va aduce titlul de MVP al FF 2015 Madrid!!! Însă, cu riscul de a mă repeta, meritul este al antrenorului care a avut curaj să se bazeze pe un “dinozaur” în FF, lăsându-l pe teren mai mult de 25 de minute, deşi avea până în acel moment o medie de 15 minute jucate …

Minutul 11 e un alt moment semnificativ. Pentru un paralelism temporal. Intră Maciulis. Şi ne amintim de cel mai bun jucător al erei Obradovic la Real Madrid : Arvidas Sabonis… Ce-ar fi dacă , din nou, un litunian ar schimba soarta unei partide? O face : două triple în min 15 şi 17 şi întoarce scorul la pauză, împreună cu un alt shooter, KC Rivers, 35-28!

Sfertul trei începe cum nu se poate mai bine, Rudy ne duce la 11 puncte ecart, 40-29, moment în care apare un declic al albilor, ce duce la un neverosimil , după aspectul jocului de până atunci, 0-12, scorul devenind 40-41, în minutul 26.Grec erau pe val, reveniseră în joc…A fost momentul cheie al partidei, după opinia mea. Echipa era descumpănită, nu intra nimic , iar defensiv apăruseră fisuri. Însă apare salvatorul: Jaycee Carroll. Mormonul atacă din toate poziţiile şi înscrie 11 puncte consecutive pentru Real, 3 triple din poziţii imposibile cu atac direct al adversarului pe jucător (la două dintre ele a preluat şi şutat sub o secundă!) şi o dublă, iar balanţa înclina din nou către Madrid! Încheiem sfertul trei cu un avantaj de 7 puncte şi NOVENA nu pare un vis interzis !!! Scor 53-46

AMR 10 minute… Şi cum nu se putea mai bine, reapare Nocioni. Cu două triple în sfertul 4 şi un aport defensive foarte bun, Realul se vede campioană. Şi , după 20 de ani, în seara de 17.mai.2015 , în Palacio , DEVENIM CAMPIONII EUROPEI PENTRU A NOUA OARĂ !!!!!!!!!!!!!!!!!! Scor final 78-59.

Concluzionând, nu putem spune decât că : exuberantă victorie, inca un pas către Triple Crown (Liga internă, Cupa şi Euroleague) şi multe cuvinte de laudă la adresa acestei echipe Şi evident, antrenorului . Asta e ceea ce merită să facem indiferent de ceea ce am primit anul acesta de la sportul rege. Sunt convins că această campanie europeană încununată cu câştigarea trofeului suprem ne va face să realizăm că există şi alte sporturi care ne pot umple de bucurie şi extaz. Şi ca iubitor al acestui sport, mă bucur că am putut impărtăşi alături de voi acest moment
Hala Madrid, urmează play-offul Liga Endesa.

Despre autor

Tags: , ,

Gogoloius

Gogoloius

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap