Sa-l Benzexecutam pe Karim!

Este 4 dimineata si jucatorii lui Rafa Benitez au ajuns inapoi la Madrid. Cateva ore s-au scurs de la succesul important obtinut in teritoriu basc, acolo unde de la deschiderea noului stadion, Real Madrid nu castigase niciodata. Unul dintre ultimii care coboara din avionul de intoarcere este Karim Benzema. Zambitor, cu castile pe urechi, imbracand cu mandrie echipamentul de prezentare al clubului, Karim se indreapta agale catre usa autocarului. Era eroul serii pentru echipa sa, insa francezul ramane genul de fotbalist pe care eroismul il jeneaza. Epuizat, pasul sau greoi pare sa paseasca apasat pe gresia fina a aeroportului Barajas discret. In 20 de minute urma sa ajunga in cantonament, apoi acasa.

Si Karim se va intoarce acasa pentru a fi sarbatorit, apoi pedepsit. BenzExecutat! Ritualul paradoxal la care este supus de cativa ani atacantul nascut in Lyon pare sa devina insuportabil. Pentru inceput, triumful public, sarbatorit cu surle si trambite intr-o procesiune extatica, presata de cerneala apasata a scriboproletarilor, care asuda in fabrica de mituri. Apoi, inevitabil, septic si ferm, executia, intr-o camera cu mobilier functional aranjata grotesc de Don Relano. Cu siguranta ca pe toti ne incearca acel presentiment colectiv, acea premonitie orgiastica nascuta inaintea macelului, care urmeaza sarbatorii. Pentru ca da, astazi, Karim Benzema este salvatorul Realului si omul care i-a furat prim planul lui Cristiano. Maine, Karim Benzema va fi insa acelasi ca si ieri: un atacant bun, dar nu pentru Real Madrid, caruia i se cauta inlocuitor, pentru ca asa trebuie.

Important e ca lui Karim nu-i pasa! Nu e deloc un tip insensibil, dar din fericire, francezul are mereu urechile acoperite. Acoperite de castile sale Hi-tech in care se aud foarte tare rime in limba franceza aruncate intr-un ritm de hip-hop instabil. Asa se linisteste Benze, apoi inchide ochii si lupta! Pe multi i-a convins in timp, reusind sa-si verse realismul in fiecare miscare a jocului sau, propunandu-ne sa vedem fotbalul si altfel si asezanandu-l oarecum pe un culoar pragmatic ce descrie forta, lupta, tactica si victoriile decise mai mult de inteligenta decat de masa. Iar in timp, gandirea publica a dat la o parte ultimele sale tabuuri si a inceput sa exercite o incredere nebanuita in nouarul blanco. Pe moment, Karim raspunde prompt, la aparitia acestei sanse si pune capat plicticoasei superstitii a randamentului de tip greu.

Apoi, totul se sterge cu buretele si Benzema redevine o tinta. Una atat de perisabila, incat trebuie inlocuita. Cu Lewandowski, cu Falcao, cu Cavani, cu oricine. Orice tinta bandajata cu aur, cristale si paiete multicolore si scumpe, e mereu mai lucioasa si mai potrivita decat una care poarta o sapca de rapper. Sigur, Karim Benzema si-a depasit deja idolul la capitolul goluri marcate pentru Real Madrid (nu e deloc putin lucru sa ai mai multe goluri marcate decat Ronaldo Nazario, pentru un club urias ca Real Madrid) ,dar cele 92 de goluri din campionat si 37 din Liga Campionilor nu-i vor servi la nimic atunci cand avanlansa presei de casa se va porni impotriva sa. Pentru ca asta traim prieteni, ne place…sau nu. Epoca asta a noastra isterizata de frecusul media al unor ziare istorice vopsite in tabloide, consuma eroi la ore fixe. Aceste ziare cu tragere automata elibereaza astazi de dimineata brevete de super-eroi, pe care le pregatesc negresit seara pentru executia publica si premeditata, de a doua zi. Probabil ca daca fotbalul ar fi o arta nu doar scumpa ci si rara, aceste lucruri n-ar exista. Asa insa, atitudinea de rigola a presei de casa va supravietui, pentru ca intr-adevar ea se hraneste din masa de culoare, pentru care a devenit limbaj cultural intim.

Karim Benzema nu este insa un caz izolat. Este doar exemplul cel mai la indemana si cel mai actual pe care il pot servi in fata unui mic dejun tot mai rece. Rapus de disjunctia critica “pierzi dar joci bine, joci bine dar pierzi” Karim s-a obisnuit si stie ce-l asteapta. Aproape ca se crapa de ziua in Madrid si Karim ajunge in fata casei. Coboara din masina, trage aerul puternic de dimineata al Madridului in piept si se indreapta spre usa. Calca la fel de apasat si de greoi. E la fel de epuizat. Eroul madrilen de la Bilbao deschide usa, intra in casa, iar in 10 minute adoarme. Cand se va trezi, cu siguranta ca Lewandowski e mai aproape de Madrid…

Despre autor

Tags: ,

Florin Codreanu

Florin Codreanu

Hala Madrid y nada mas!!!

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap