Thomas Heurtel – scandalul momentului in baschet!

Nu e niciun secret că în absolut toate ramurile sportive din Spania există o rivalitate extremă între Real Madrid și Barcelona. Fie că vorbim de fani, trofee sau istorie. Însă de departe cea mai intensă situație este dată de “trădarea” culorilor în dauna adversarilor….

Alfonso Albeniz. Sunt sigur că nimeni nu știe cine a fost și apelează la vreun motor de căutare. Este jucătorul care a deschis această cutie a Pandorei reprezentată de transferurile între cele două rivale. Era 1902…

Istoria fiind începută, reamintesc doar situații relativ recente. Din cele peste 30 de transferuri : Etoo, Ronaldo Nazario, Luis Enrique, Saviola, Hagi. Schuster, M. Laudrup… Și probabil cel mai cunoscut ca impact, Luis Figo.

Ei bine acest fenomen există și în baschet. Ecourile însă nu sunt atât de puternice, presa nu alocă același spațiu ca fotbalului, dar pentru cei ce iubesc baschetul și una dintre cele două echipe, impactul unui asemenea transfer este devastator!!!

Eu ca privitor de baschet, pot spune ca l-am redescoperit prin Real Madridul lui Nikola Mirotic. A început cariera de profesionist la echipa Blanco, a început să crească valoric la începutul erei Pablo Laso…. A plecat în NBA pentru a se reîntoarce în Europa la Barcelona. Crunt. Brusc m-am gândit că să nu parte în viitorul apropiat de un deja vu, anume o reîntoarcere europeana pentru Luka Doncic.

Alte nume sonore ce s-au evidențiat, mai mult sau mai puțin la ambele cluburi au fost Bodiroga, Djordevic, Ante Tomic.

Și ajungem în 2020.

Šarūnas Jasikevičius, antrenorul Barcelonei anunță unul dintre jucători că nu mai intră în calculele sale și îi permite să își găsească echipă.

Vorbim de Heurtel, un jucător excelent, dar extrem de capricios. A jucat toată cariera sa la cel mai înalt nivel european, având o cota extrem de buna. Ajunge ca vedetă la Barcelona in 2017 și a fost printre cei mai buni jucători.

Și totuși apare neînțelegerea cu Šarūnas Jasikevičius. Jucătorul își exprima dorința de a pleca la Fenerbahce Istanbul, clubul nu se opune și se pun la masa negocierilor. Se discuta și de un schimb Heurtel – Westermann…. 

Însă stupoare!! Se află că de fapt jucătorul nu dorește să ajunga în Turcia ci la….. Real Madrid!!! În momentul în care negocierile secrete dintre jucător și Madrid ies la lumină, Barcelona explodează…. Refuză orice discuții, îl exclude din lot, îl sancționează disciplinar.

Însă gestul clubului blaugarna de neînțeles și grotesc de a dreptul este acela de a ii refuza jucătorului întoarcerea cu aeronava clubului după meciul de Euroleague împotriva celor de la Anadolu Istanbul!! Pur și simplu Heurtel a fost lăsat singur pe aeroport…

Situația este departe de a se încheia. Mai ales acest ultim gest, în lumina actualelor condiții sanitare de transport și protocoale sportive, va fi analizat atât de sindicatele sportive cât și de federația de baschet!

Ne întrebam totuși dacă situația era la același nivel al eacaladarii dacă nu vorbeam de…. trădarea pentru culorile rivalilor.

Subiectul este departe de a se fi încheiat. Și dacă în 2016 Heurtel nu a ajuns să poarte echipamentul Blanco, vreau ca aceasta să se întâmple în 2021.

Despre autor

Gogoloius

Gogoloius

Top
Share via
Copy link
Powered by Social Snap